Jump to content


Slika
* * * * * 3 votes

ELEKTRONIKA GITARE - wirings, modovi, dijelovi, tips & tricks...


  • Please log in to reply
122 odgovor(a) na ovu temu

#121 Joe Owl

Joe Owl
  • Members
  • 67 posts

Vrijeme objave: 07 Ožujak 2017 - 11:19

Kužim što želiš reči. Jesi li to ikad probao?

 

Očigledno su htjeli dat mogućnost podešavanja zvuka između standardnog humbuckera i Brian Mayovog singla van faze. Ideja je dobra, vjerojatno i dosta funkcionalna ako pot ima dobar taper. Ipak svaki put tražit "sweet spot"... može biti malo zeznuto. Osobno preferiram jednostavnija riješenja. Moglo bi se npr. integrirati djelomično okretane faze putem kondenzatora (dakle po osobnom ukusu odabirom vrijednosti) i coil tapa.

 

Za one koji ne znaju, Bill Lawrence je bio isto jedan genijalac koji je nacrtao ovu šemu sa djelomičnim okretanjem faze za telecastera:

 

http://s1203.photobu...fphase.jpg.html#122 Sava

Sava
  • Members
  • 1232 posts

Vrijeme objave: 07 Ožujak 2017 - 19:13

Imam tu Peavey T-60 gitaru sa takvim wiringom. Ništa nije zamorno jer se brzo navikneš koliko da zavrneš pot da bi prešao na humbucker mod, a to se uostalom i čuje. Ono što sam napisao da je između te dve vrednosti varijabilni mod je samo akademski, to u praksi nije sasvim moguće jer je teško na potu naći baš taj mali pomak u kiloomima. Stvar funkcioniše tako što su kod potpuno otvorenopg pota dva kraja u kratkom spoju pa se jedna špulna odvede na masu i radi samo jedna. Kada zavrnemo pot do neke vrednosti otpor je mnogo veći od otpora jedne špulne pa se tako uključi i druga. Sa druge strane praktično nema potpunog zatamnjivanja tona što priznajem da mi smeta jer sam navikao da koristim tone pot. Potovi su 250 K u ovom slučaju, možda bi sa 500 K to bilo bolje, ali nisam imao prilike da probam.

 

Što se promene faze tiče ona nije bitna jer se to radi potpuno nezavisno dodatnim preklopnikom.#123 Joe Owl

Joe Owl
  • Members
  • 67 posts

Vrijeme objave: 30 Svibanj 2017 - 21:49

PARETOVO PRAVILO

 

Već neko vrijeme ni retka od mene... radi se ;)

 

Napokon sam naišao na prilično logičan razlog i odgovor na mnoga pitanja zašto su tvornički instrumenti manjkavi u određenim područjima. Tema nije striktno vezana za topic, ali je vrlo primjenjiva.

 

Radi se često o relativno jednostavnim riješenjima poput ugradnje treble bleed networka, adekvatnih kondenzatora ili potova itd. Instrument odmah bolje zvuči, postaje iskoristiviji i funkcionalan, odnosno onakav kakav bi trebao biti isprve. Ljudi me pitaju zašto ne rade tako odmah u tvornici, ali do sada nisam imao jasan razlog, već puka nagađanja. Jasno je da se radi o nekakvim ekonomskim okolnostima, targetu proizvoda, ponudi i potražnji...

 

Svakako, igrom slučaja jučer me prijatelj kroz priču upoznao sa Paretovim pravilom (ili principom)*, znano još kao pravilo 80/20. Ono kaže kako je moguće ostvariti 80% rezultata sa 20% ulaganja.

Industrija, tj. ekonomisti koji upravljaju interesima globalnih proizvođača su sigurno jako dobro upoznati s time. Dakle, postaje jasno zašto im takve modifikacije, bolje rečeno ulaganja, nisu isplativa. Ne radi se samo o zakonu velikih brojki gdje prividno mala pojedinačna ulaganja narastu do velike razlike u zaradi, već i o tome da su sa samo 20% truda se zadovoljilo 80% korisnika.

Ovo pravilo je dokazano, djeluje i očigledno uvelike koristi, kako u ekonomiji tako i u svakodnevnom životu.

 

* https://hr.wikipedia...aretovo_pravilo


Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.