Jump to content


Slika
* * * * * 3 votes

ELEKTRONIKA GITARE - wirings, modovi, dijelovi, tips & tricks...


 • Please log in to reply
122 odgovor(a) na ovu temu

#41 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 01 Rujan 2016 - 14:18

Hah... dok sam shvatio o čemu je riječ... :D
Nije bila poanta u pupima, nego da je teško procijenit takve stvari ako je dalje u lancu signal "sjeban".
Očigledno je ovdje signal bio sjeban u početku, ili ne paše uhu... tvome i splitskih frikova :)
Meni nisu došli pod ruku.#42 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 02 Rujan 2016 - 22:43

KABEL, KABEL, KABEL...

 

Kabel koji koristite je navjerojatnije jedna od najbitnijih komponenti u signalnom lancu.

Pričam o prvom kabelu koji ide iz instrumenta u pojačalo ili u efekte. Iako relativno jeftin, ili najjeftiniji u usporedbi sa ostalom opremom, često ih čak i profi muzičari zapostavljaju. Naprosto postoji vjerovanje da nema utjecaja na zvuk... ono... ide struja iz točke A u B i dok nije u prekidu ili šuška sve je u redu. Zna prevladati i određena „ekonomska logika“ jer se kabeli po bini gaze i svi se loše odnose prema njima pa im je tako životni vijek relativno kratak.

Sječam se, sad već prije dosta godina, kada sam gledao neki izlizani VHS škole Erica Johnsona da samo šta nisam pukao od smjeha kad je počeo pričati o kabelu. Tada mi se tema činila za frikove, za „zlatna ušesa“ koja su tako tankočutna da jedino ona mogu opaziti takve fine razlike. Bila su to i doba bez interneta, ebaya i dostupnosti znanja, odnosno specifičnih artikala, pa se sviralo s onim što imaš, ne toliko različito od '60-ih ili '70-ih (bar u tom segmentu).

No poanta je da se te razlike čuju, čak i za manje istrenirana uha!

Dosta je uzeti „jeftini“ i „skupi“ kabel i nakon nekoliko trenutaka sviranja ih brzo zamjeniti. Najevidentnija je razlika u gubitku visokih frekvencija. Može biti toliko evidentna da uzrokuje „WOW“ faktor, pogotovo kod onih koji su već iskusni muzičari.
Uz to, kvalitetniji kabel obično ima i bolji shielding pa s toga skuplja i manje EMI (elektro-magnetskih interferencija).


Pošto iz njega izlazi više frekvi, a manje bruma, može biti i kardinalni čimbenik u procjenjivanju ostalih komponenti instrumenta kao: pickupi, potovi, kondenzatori, žice...

No svaka medalja ima dvije strane, pa ne zaboravimo da su npr. užasno dugi spiralni kabeli bili sastavni dio nekadašnjeg sounda mnogih velikana za kojim neki od nas žude. Tom logikom, „lošiji“ kabel možemo koristiti kao vrlo jeftin, praktičan i efektivan „filter“ za postizanje određenog sounda ili ukročavanje visokih frekvi na „piskutavom“ instrumentu.

S tehničkog aspekta, mi kabel koristimo u visoko-impedantnom, nisko-signalnom okruženju i signal najčešće ide u pojačalo koje ima visoko-otporni put do uzemljenja. Sitna struja (tisućinka ampera) i jako mala voltaža podložni su šumu iz EMI. Pošto su spojeni u našem slučaju na gitaru sa prilično velikom impedancijom, kabeli sa velikim kapacitetom gutaju visoke frekvencije pogotovo ako su jako dugi.
Za razliku od navedenog, niski otpor (low resistance) nije presudan - nema razlike u gubitku volumena/ signala između nekoliko ili nula Ohma kada signal ide u pojačalo koji ima impedanciju od nekoliko tisuća Ohma.
Aspekti koje bi dakle dobar kabel trebao imati:

 • Niski kapacitet (capacitance), kako ne bi gubili visoke frekve
 • Dobar shielding, izolacija za zaštitu od EMI
 • Konstruktivna čvrstoća, radi izdržljivosti

Mali chart radi usporedbe
Guitar Cable Capacitance (Signal Core to Shield per Metre)
Sommer Spirit LLX - 52pF
George L's .155 - 67pF
George L's .225 - 67pF
Klotz AC110 - 70pF
Mogami 3368 - 70pF
Sommer Stratos - 75pF
Klotz Titanium - 75pF
Sommer Classique - 78pF
Sommer Spirit - 78pF
Sommer Corona - 78pF
Cordial CGK 122 - 82pF
Cordial CGK175 - 88pF
Cordial CGK Road 75 - 88pF
Klotz AC106 - 95pF
Proel HPC140 - 105pF
Klotz AC104 - 115pF
Proel HPC110 - 120pF
Proel HPC130 - 120pF
Mogami 2524 - 130pF
Mogami 2319 - 155pF

Nemojte da vas zabrinjavaju razlike u svega par pF-a, pogotovo ako se radi o kabelima pri samom vrhu ljestvice.

Mitovi o kabelima

Oxygen-free copper wire
Navodno bi takvi kabeli trebali imati manji otpor i dakle manji gubitak signala, ali kako smo vidjeli poviše to ima jako malo ili nikakvog utjecaja u našem slučaju

Gold-plated plugs
Pozlata na jackovima, iako pruža manji otpor i manje je podložna oksidaciji i koroziji, zapravo je puno mekša i osjetljivija na habanje od nikla (nickel). Kod čestog „unutra-van“ ;) ta se pozlata može brzo potrošiti i postati problem kada nije nanesena preko nikla, već drugih materijala koji brzo korodiraju.

Extra-fine stranded wire
Načelno takva žica ima manji gubitak visokih kada govorimo o radiofrekvencijama, ali kod audio signala kakvi imaju naši instrumenti nema razlike između ovih tipova žice:
Solid wire, coarse stranded wire i fine stranded wire

Extra large gage
Pošto je sugerirana dužina prvog kabela oko 3 metra, super veliki promjer i nešto manji kapacitet koji takvi kabeli u nekim slučajevima imaju, dolazi do izražaja tek iznad 3-3,5 m u usporedbi sa konkurencijom.

A sada malo matematike koja dokazuje da nema financijskog razloga protiv kupnje kvalitetnog kabela.
Prvo, znamo da često „u nas“ čak i lošiji pre-made kabeli su relativno skupi, pa vidimo onda kako vrlo jednostavno složit sami dobar kabel.

Na www.banzai.com možete naći George L's „refužo“(.155 manji promjer za spajanje pedala i .225 za instrument) po cijeni od oko 5 eura po metru. Njihovi jackovi se spajaju super jednostavno pomoću jednog vijka (imate uputstva na stranici proizvođaća), bez lemljenja. Cijena jackova je oko 5 eura za ravne i oko 7 za kutne. Moguće je za par eura nabaviti i raznobojne zaštitne kapice za spojeve iako realno nisu nužne – premda mogu biti zgodne za razlikovanje ako koristite više kabela.
Cijena poštarine je oko 8 eura koju uvijek možete podijeliti s još nekim. Dakle...


 • 3m kabela - 15
 • 1 kutni jack - 7
 • 1 ravni jack - 5
 • Total - 27 + 8 shipping = 35 Eura

Znači uz malo vlastitog truda za 185 do 260 kn možete složiti sami top notch kabel!

Internet je velik, kao i svijet, pa u tim okvirima danas se sigurno može naći i pre-made kabel za te pare, ali čuvajte se poštarine i naše carine! ;)
Volite svoje kabele!#43 Ad_slammer

Ad_slammer
 • Members
 • 1148 posts

Vrijeme objave: 03 Rujan 2016 - 09:30

I samo da napomenem ljudima koji bi radili sami sebi kabel... kod nas ima za kupiti klotz ac110sw za nekih 13-16kn po metru (kako kada) u music centru i audio prou, a s banzaija se mogu naručiti amphenol ravni i kutni jack za 5 eura i sasvim su u redu... dakle 5m kabel s jackovima ispadne 130-180kn, 3m 30kn manje#44 Axis_

Axis_

  night visioc

 • Members
 • 3800 posts

Vrijeme objave: 03 Rujan 2016 - 12:36

Ja radje probam dve gitare na jedan kabel nego dva kabela na jednu gitaru :D , sala mala , al da zelim rec , nema tog kabela koji ce ucinit dobru gitaru losom i losu dobrom ..

#45 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 03 Rujan 2016 - 13:17

al da zelim rec , nema tog kabela koji ce ucinit dobru gitaru losom i losu dobrom ..

Da ne bi zbunili ljude, nitko to ni ne tvrdi!

Shvaćam šalu... ali relativiziranja mogu biti duhovita koliko i generaliziranja... ono ha-ha i to je to... pliz, nemoj me krivo shvatit.

Naprosto otvaraš vrata da netko može postavit pitanje "Šta je to dobra gitara?" Da li je to neki Fender standard u odnosu na Squiera ili Gibson u odnosu na Epiphone... U svakom skučaju, čak da i dobar instrument košta npr. 2000kn, valjda se može izdvojit još 200kn za dobar kabel i bit mirni, makar i ne čuli razliku.

 

Iznesene su dvije činjenice:

1 - Dobar kabel ne mora nužno biti skup, niti skup kabel ne mora biti automatski dobar

2 - Kvaliteta kabela znatno utječe na frekvencije koje prenosi, ali nikada neće od fiće napravit Ferrari, ali može od Ferrarija donekle napravit fiću (čitaj "osakatiti" frekvencijski spektar)

 

Ovo su činjenice, a ako već relativiziramo onda možemo reči da:

Dobar svirač može svirati na letvi sa rastegnute dvije žice i kabelom od 5kn i dalje zvučat bolje od bezidejnog tehničara sa vrhunskom opremom i kabelom od "titana" od miljun kn.

Dakle... potato potatoe rekli bi ameri.#46 Axis_

Axis_

  night visioc

 • Members
 • 3800 posts

Vrijeme objave: 03 Rujan 2016 - 14:31

Ne nisam mislio haha nista , posto sam i ja tip koji mjenja 300k volume u 500 i slicne stvari a to je za moje uho drasticna razlika, na kabele jesam i nadam se da ocu i dalje ostat tonski tj frekv tolerantan , bitno mi je da nije prezilav i da mi izgleda kvalitetno .

A dobra gitara je ona koja se dobro cuje :D , ja jesam potrefio dobru gitaru do 2000 kn ( u oglasu naravno ne novu ).
Edit : sto se tice visokih mislim da razlicit tip trzalice ima vise utjecaja na high frekvencije od kabela .

#47 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 03 Rujan 2016 - 15:44

Ne znam kako kabel "izgleda" kvalitetno ;)
Dobra gitara je ona koju se dobro svira... a dobro čuje onaj koji čuje! :)
Razumjem da svi pristupamo ovim temama više ili manje subjektivno, ali oprosti, mijenjanje trzalice je puno drastičniji faktor za svirača nego kabel. Netko svira debele žice, a medium trzalice, netko tanke i heavy trze, a netko svira s prstima... tako da mijenjanje trzalice uopće ne mora biti opcija za razmatranje jer mijenja pristup, odnosno kontakt sa instrumentom. To iziskuje razvijanje tehnike, prilagođavanje itd. Stvar je naravno, od slučaja, do slučaja... afiniteta, mogućnosti, već navedene prilagodljivosti. Preferencije pojedinca nisu predmet rasprave, mogu eventualno samo biti neki pokazatelj.
Sad, kome je šta lakše, u to ne ulazim.

 

PS. Komentar je više namjenjen drugima nego tebi.#48 Tortex

Tortex
 • Members
 • 361 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 08:10

ova šema bez lemljenja mi nije nikako drago rješenje... pogotovo za instrument cable jer je to kabel koji stalno uštekavaš i ištekavaš... ljudima su znali radit probleme i u pedalboardu s vrimenom, a tamo miruju tako da se nebi nikad odlučija na opciju bez lemljenja... šta je sigurno sigurno je! jedina prednost kod tih jackova mi je njihova veličina...

dosta gotovih kabela danas ima SilentPlug jackove koji mi se nisu pokazali baš ko dobro riješenje jer s vrimenom počmu stvarat probleme, sad neznam jel do mene, do ulaza u gitaru ili do samih jackova, al kako god izbacija nas ih iz upotrebe.

moj izbor je Cordial CGK175 ili Sommer Spirit XXL i Neutrik jackovi (NP2X-B ako mi triba ravni ili NP2RX-B ako mi triba kutni jack) s tim da sam prijetija da mi Sommer bolje zvuči s aktivnim pickupima od Cordiala, a Cordial s pasivom. mislim da to koliko čuješ razliku kod kabela ovisi masu o drugim komponentama, a najviše o pojačalu, jer kad prominin kabel razlika u zvuku mi je ka i kad uštekam npr Phase 90 i ne koristim je (kad je u bypassu)... osjetiš da ti je pojelo neke frekvencije...
Amphenol ima isto dobre jackove, jeftiniji su od Neutrika i njih koristim za pedalboard (ACPM-GN ravni i ACPM-RN kutni) baš zbog toga šta su jeftini a i manjih su dimenzija od Neutrika... jer jbg kad ti tirba cca. 12-16 jackova nije ti isto jel te jack izaže 1,5€ ili 5€  :blush:
 #49 leslie

leslie

  ommadawn

 • Members
 • 17636 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 08:37

Tortex ''mislim da to koliko čuješ razliku kod kabela ovisi masu o drugim komponentama, a najviše o pojačalu,''

 

Naravno, zvuk je produkt svega u lancu, od input impedancije grid otpornika u pojačalu, impedancija u pojačalu pa do zvučnika i nazad do potova i gitare. bez da smo spomenili pedal board. najkvalitetnije za sam audio signal bi vjerojatno bio dvožilni kabel 1mm licna za spajanje zvučnika, svakako ne bi se libio ih stavit na mjestu kratkih za spajanje pedala. nekad iznenadi ''najbolje''. najbolje i najkvalitetnije ne postoji, postoji ono šta ti paše. meni pašu kablovi kad ih udarim o pod da su živi, skoro mikrofonični, ti zvuče jako otvoreno. smiješno možda jest al je tako, tražim uvijek stare verzije klotza koje se više ne proizvode. od plugova, meni switchcraft classic s tim kabelima paše, nisu mi ni loši dimarzio kabeli sa switchcraft jackovima, dapače imam jednog koji vozi sad već preko 5 godina, mislim da je koštao oko 100 kn.

 

Pozdrav Giovanotti :)#50 Tortex

Tortex
 • Members
 • 361 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 09:15

Klotz AC 110 san prova jednom i nije mi radia uopće, valjda mi je doša komad kabela koji je bija već negdi cviknut a i nije mi se svidija jer se dosta uvija... 
ali sve u svemu slažem se da se da napravit dobar kabel za male pare i to kabel koji će trajat i zvučat super... a i gušt ga je sam napravit... odma bolje zvuči  :biggrin:#51 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 10:35

ova šema bez lemljenja mi nije nikako drago rješenje

Moji su isto zalemljeni, ali moram priznat da ako ih spojiš točno kako oni kažu to je prilično čvrsto, pogotovo ako ne "čupaš" kabel.

Njihova najveća prednost je po meni da ako ti riknu na bini, možeš ih eventualno vrlo brzo cvikinut i opet spojit.


Ala, Leslie! Ke ora že'? ;)#52 Tortex

Tortex
 • Members
 • 361 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 10:38

lemia si George L's jackove ili koristiš normalne jackove koji se leme???#53 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7397 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 11:39

ako ih spojiš točno kako oni kažu to je prilično čvrsto

hmmm

https://en.wikipedia...vanic_corrosion#54 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 12:10

lemia si George L's jackove ili koristiš normalne jackove koji se leme???

Iskreno, ne koristim George L's iako sam ih imao na usporedbi i znam dobro kako zvuče... Spoijo sam ih dosta. Ne koristim trenutno njihove jackove u pedalboardu jer nemam mjesta, iako mislim ih uzet za gitarski kabel.

 

Hmmmm :)
Prvo uzmi u obzir o kakvim materijalima u kontaktu se radi i njihovom radnom okruženju.

Drugo, radi se o iznimno maloj struji koja tu prolazi.

Treće, da jednom svako nekoliko godina i skratiš koji cenat kabel svejedno će ti jako dugo trajati (To ako imaš želje testiraj pa nam javi).

Uglavnom mislim da to nije problem#55 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7397 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 12:29

Sjecam se da mi je bio problem, nekad davno jedamput  :biggrin:

Uglavnom, zalemis nemas brige#56 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 12:34

Ma da. Naravno. GL's samo možda ima neku praktičnu stranu, ovisno o korištenju i potrebama.

 

Iako ovo o galvanskoj struji bi bio i slučaj kod klasičnog spajanja kada nikal, kositar, i metal/i od kojih je upleten kabel dođu u kontakt.

Zaključak je jasan
 #57 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7397 posts

Vrijeme objave: 05 Rujan 2016 - 12:52

je al nemoze elektrolit samo tako uci izmedju metala jerbo si ga "zalio" tekucim metalom#58 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 08 Rujan 2016 - 11:24

je al nemoze elektrolit samo tako uci izmedju metala jerbo si ga "zalio" tekucim metalom

Pod uvjetom da onaj koji lemi zna što radi!
Idealna rješenja su naknadno zalijevanje npr. epoxyjem i/ili prekrivanje termo bužirom. Ono, fetišizam... ;)#59 mapache

mapache
 • Members
 • 2066 posts

Vrijeme objave: 08 Rujan 2016 - 14:45

Jbt, ili sam se ja pogubio ili vi.
Ja prije izgubim kabel neg skužim dal valja il ne valja.
Taj kabel koji je najkvalitetniji, najbolji, najglasniji... u sobi i na bini ne zvuči isto. Na bini baš nemaš vremena isprobavati kablove. Za studio bi se mogao složiti.

#60 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 08 Rujan 2016 - 20:30

Jbt, ili sam se ja pogubio ili vi.
Ja prije izgubim kabel neg skužim dal valja il ne valja.
Taj kabel koji je najkvalitetniji, najbolji, najglasniji... u sobi i na bini ne zvuči isto. Na bini baš nemaš vremena isprobavati kablove. Za studio bi se mogao složiti.

Vjerojatno si se ti pogubio! ;) Kidding... NOT! Hahah... ipak da! :D
Ma gle, na bini ti se uvijek mijenjaju uvjeti, zar ne? Od kluba do kluba, bina na otvorenom/zatvorenom, veći/manji prostor, sam ili sa više bandova... mislim da ti je tu kabel najmanj problem. Nadam se, zbog tvojih dobro susjedskih odnosa, da u sobi ne sviraš na istom volumenu kao i na bini. Ta razlika (SPL) igra veliku ulogu u percepciji visokih. Dakle, odabereš jedan za koji misliš da ti dobro radi i prilagodiš se.

Simple as that! ;)


Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.