Jump to content


Slika
* * * * * 3 votes

ELEKTRONIKA GITARE - wirings, modovi, dijelovi, tips & tricks...


 • Please log in to reply
122 odgovor(a) na ovu temu

#1 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 16 Kolovoz 2016 - 18:52

Pozdrav forumaši!

 

Učinilo mi se da fali tema o elektronici gitare pa... eto, moja malenkost vam stavlja na raspolaganje neka saznanja skupljena kroz dosta godina svirke i servisiranja instrumenata.
Bit će slika, diagrama, videa... pa i tema koje dvoume one manje iskusne.

 

Neke od tema:
 

Potovi za HSS i HSH
Michael Landau / Jimmy Vaughn wiring
50's / Fezz Parka mod

Van faze i „polu-van“ faze

Serial / Parallel
Split vs coil tapping
Direct through

Shieldanje instrumenta/hum reduction

Statički elektricitet na pickguardu...
 

Prikazi i objašnjenja će biti za laike, pa zato molim da se oni iskusniji suzdrže od nepotrebnih komentara. Zbog zauzetosti nisam siguran koliko ću moći odgovarati na vaše komentare. Za pitanja/narudžbe specifičnih wiringa molim da se javite u inbox.

 

Za ostale stvari (setupi, popravci...) možete me pratiti na fejsu:

https://www.facebook.com/JoeOwlGuitars

 

Ili zatražite odgovor (u inbox!) na neki drugi nepovezani topic.


 #2 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 16 Kolovoz 2016 - 19:18

Prvi mod (modifikacija ožičenja) je takozvani 7 sound strat aka. Blender knob, ili još Nasville wiring - iako ima nekih minimalnih razlika sve su to varijacije na istu temu.

Navodno nastaje ubacivanjem trećeg pickupa (pup) u telecastera i dodavanjem potenciometra (pot) koji miksa dodani pup u tri postojeće kombinacije. Može se izvesti dakle putem pota (već postojeg na stratovima), odnosno push-pull / push-push (p-p) pota ili putem prekidača mini toggle switch. Naravno da izvedbe koje koriste postojeću blendu (pot) ili p-p su "neinvazivne", odnosno estetski (i fizički) ne alteriraju instrument.

Dakle, dobivaju se još dvije kombinacije pupa: neck+bridge i sva tri skupa.

Ekstremna varijacija ovog moda je ugradnja tri mini prekidača umjesto glavnog selektora kojima se pojedinačno pale/gase pupi.

 

Prednost korištenja blend pota je u tome što, za razliku od prekidača, nudi mogućnost nijansiranja, odnosno korištenje "efekta" u količini prilagođenoj po želji. Ako vam se sviđa i mislite zadržati ovi mod, onda sugeriram ipak korištenje "no load" pota, jer s običnim uvijek dolazi do bleedinga (curenja ili bolje mješanja) signala iz pupa. Ako ste dovoljno sposobni i hrabri ;) možete sami modificirati obični pot i pretvoriti ga u no load.

 

Povratna "informacija s terena" drugih gitarista je da im na stratu za live radi i izalzi bolje nego međupozicije.

 

Iako prilično kvalitetne, sve moje snimke su napravljene mobitelom ili fotoaparatom tako da više obratite pozornost kako se karakter zvuka mijenja, a ne da vam se sviđa ili ne sviđa moj sound.#3 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 17 Kolovoz 2016 - 16:04

Direct through je jedan vrlo interesantan mod jer može poslužiti u više situacija.

 

U osnovi je to bypass switch koji signal pupa preusmjerava direktno na output jack, preskakajući volume i ton blendu. Iz rečenog možete zaključiti da je to nešto vrlo slično Guthrie Govanovom blower switchu, izuzev što ne prebacuje iz bilo koje pozicije selektora na bridge pup. Isto tako, ima i nekih dodirnih točaka sa no load potovima, premda je po meni puno bolje rješenje jer u osnovi ne mjenja permanentno osnovni zvuk instrumenta, a i pruža više mogućnosti. Dakle, ako razmišljate o ugradnji takvih potova, poslušajte prvo ovi video i kako ovi mod mijenja zvuk, pa ćete dobiti poprilično dobru predodžbu o no load.

 

Kada se uključi, direct through zvuk postaje glasniji, siroviji i s više visokih frekvencija, pa je s toga poznat i kao treble boost ili solo switch. Jasno je da će zahvaljujući jačem signalu pedale i pojačalo proizvoditi više saturacije, odnosno više drajva popularno rečeno.

Drukčiji karakter iziskuje možda i određenu prilagodbu blendi na pojačalu.

 

Neke od njegovih namjena mogu biti:

 

Solo swich - Jednostavan boost da pojača signal/glasnoću i drive/distorziju za solo, umjesto raznih volume ili booster pedala.

Treble boost - Pošto daje svijetlije baseve lako se postižu surf zvukovi ala Dick Dale, Shadowsi, Pulp Fiction ili James Bond theme. Isto tako može poslužiti i za country sola.

Kill switch - Ali s obrnutim radom. Zatvorite volume, pa tako imate od apsolutne tišine do "totalnog ludila" ;)
Stutter efekt - Kao gore, zatvorite skroz volume i uzastopno prekidate.

 

Može vam pomoći i da manje dirate blende kada jednom nađete dobar rhythm sound. Ako malo zatvorite volume i/ili ton blendu prelaz iz ritma u solo će biti još naglašeniji.

 

Radi sa svim tipovima pupa i njihovim kombinacijama, uz eventualne manje prilagodbe u slučaju Les Paul gitara.

 

Naravno uvijek se mogu napraviti razne varijacije na temu koristeči razne "novotarije" kao super switch ili Steinberger JackPot, ovisno o vašim ukusima i potrebama, pa npr. jedno jednostavno rješenje može biti i da samo odspojite bridge pup sa ton blende.

 #4 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 19 Kolovoz 2016 - 18:03

Parallel/Serial switch

 

Ako uzmemo dva single pupa A i B, ili dvije špule humbuckera onda je

 

paralelni spoj

 

-A+

-B+

(minusi skupa, plusevi skupa)

 

a serijalni

 

-A+

+B-

(iz A- u +B, iz B- u +A)

 

Single coil pupi su standardno spojeni međusobno paralelno, a dvije sastavne špule jednog humbuckera serijski.

Pošto u ovom videu se radi o stratu, spajanje humbuckera ću ostaviti za neku drugu priliku. Isti princip se međutim može primjeniti i na telecastera, a mod je izveden najčešće zamjenom tvorničkog selektora s onim 4 way.

Na stratu to znači da ovaj mod spaja dva bliža pupa, odnosno međupozicije, u seriju putem push-pull prekidača (p-p). Kako sam napomenuo, isto tako su obično spojeni interno humovi, pa s toga je ovaj mod poznat i kao "pseudo humbucker".

Na ovoj gitari mod je aktivan kada se povuče p-p (up position) dok je selektor na poziciji 1,2,4 ili 5, a dok je u poziciji 3 uvijek je isključen.
Zapravo, najinteresantnije ga je koristiti kao solo boost na pozicijama 1 i 5 (najčešći odabir na stratu) jer zvuk postaje masniji (više basa, visoki obliji) i glasniji. Logika opet nameće da će jači signal davati više drajva pedalama i/ili pojačalu. Ako je zvuk za vaš ukus pretaman, ili još nedovoljno glasan za solo, ovi mod se može kombinirati sa direct through pa se dobije sveukupni boost signala od oko 5 dB cca.

Za iskušati jednostavno ovaj mod može ga se izvesti i koristeći postojeći pot, ali vrijednost od 250K može učiniti zvuk malo "premuljavim", a bleeding može izmjeniti uobičajeni zvuk kada se mod ne koristi - dakle, određene prilagodbe mogu biti potrebne (A ne moraju - sve je pitanje ukusa!) kao npr. korištenje pota 500K (ili čak 1Meg), ili još bolje no load.

Naravno, mogu postojati i druga rješenja/kombinacije ovisno o potrebama, navikama, budžetima... Varijacije na temu mogu spajati i elemente, osim navedenog no load, kao: superswitch, JackPot, toggle mini switch, te trimpot i ovaj mod sa blower/passing lane... Ako vama pada na pamet još šta drugo, javite! :)#5 Gizo

Gizo
 • Members
 • 1131 posts

Vrijeme objave: 19 Kolovoz 2016 - 20:32

Bravo!! Vrlo iscrpno , svaka čast!#6 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 20 Kolovoz 2016 - 15:37

Pošto sam spominjao u više navrata push-pull pot evo i jedan mali trik za strat style kapice, odnosno ufo knobs.

Kako je takav profil kapice vrlo teško povuči u "up" poziciju, naljepi se supergluom disk od pleksglasa na gornju površinu.

Praktično, a estetski vrlo neupadljivo. Ako koga zanima može se javit u inbox.

 

https://www.dropbox....dapter.jpg?dl=0#7 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 20 Kolovoz 2016 - 17:33

Ajde malo pomoći pliz...
Kako mogu stavit / attach sliku i kako mogu obrisati post???#8 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 20 Kolovoz 2016 - 17:47

Još jedan clip strata sa "telecaster" modifikacijom, odnosno 7 sound wiring.

Aktivni pupi: neck + bridge

 #9 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 20 Kolovoz 2016 - 18:09

Parallel / Serial solo sample

Pseudo solaža sa pseudo humbucker soundom ;)

Glavni selektor je na bridge poziciji, a serial wiring aktivan. Počinje sa ritam dijelom i volume je zatvoren na 7 cca, nakon toga je na 10.


 #10 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 20 Kolovoz 2016 - 19:51

Frequency shaping

 

Temu možemo nazvati i frequency cut, low/hi-cut, ili po naški rezanje frekvi :biggrin:

Meni je ovo možda najdraža modifikacija jer uistinu proširuje tonalnu paletu svakog instrumenta ili kombinacije pupa. Super je za snimanje ili live svirku, solo ili ritam... Ovaj mod u principu je ko stvoren za cover svirače, jer jednom kad namjestite blende na pojačalu (a poneki i na gitari) ne morate ih više dirati, a "with a flick of a switch" imate na raspolaganju kao još dvije dodatne frekvencijske sekcije pojačala, slikovito govoreći.

 

U ovom primjeru je instaliran DPDT on/on/on mini toggle switch, u sredini je bypass (standardni zvuk, bez efekta), sa polugicom prema gore je low-cut, a dole hi-cut. Trik je u tome da se izabere i prilagodi vrijednost dvaju kondenzatora prema tipu i konfiguraciji pupa i/ili ukusu svirača.

 

Neki primjeri korištenja:

 

Bass-cut i neck pup - Odlična kombinacija za ritam sviranje, jer u bendu već bas gitara i razne klavijature pokrivaju taj frekvencijski spektar. Dakle, manje muljanja u cijelokupnoj zvučnoj slici, a time i sama gitara bolje izlazi. Sa singlovima se dobija sound ala Nile Rodgers. Neloše, ha? ;)

Kod gitara tipa Les Paul (HH ili HSH) zvuk postaje manje masan i tvrd, a više funk ili twang. Često noviji LP nemaju baš neki artikulirani clean zvuk (što večini LP svirača i nije neki faktor), a ovi mod može biti melem za tu "ranu".

 

Low-cut i bridge pup - Iako manje basa na bridge pupu strata, može nekima zvučati apsurdno, ova opcija je ko stvorena za surf rock (i country) soundove: James Bond i Pulp fiction teme, ili još npr. u stilu Shadows, Dick Dale, Bambi Molesters...

Generalno gledajuči taj pomalo šupljikavi (hollow) ton je vrlo interesantan, pa tako i iskoristiv u drugim žanrovima... Frusciante, zvuči poznato? ;)

 

Hi-cut - Singlovi postaju manje kreštavi, šta je nekima vrlo interesantna solucija za bridge pup. Gitara općenito više pjeva. Može se dobiti Claptonov "woman tone", neki pseudo Santana i tonovi slični polu-zatvorenog WAHa (čitaj Money for nothing). Isto vrijedi i za humbuckere.
Iako će neki na prvu pomisliti da je ovo zvuk kao zatvorene ton blende (ovisno o vrijednostima kondenzatora), ipak to nije. Karakter je drukčiji, recimo pomalo nazalan, a ton blenda je u usporedbi muljavija, mutnija.

 

Za one koji ne žele invazivne solucije, p-p pot je elegantno riješenje, ali se gubi jedna opcija jer ima samo dvije pozicije (on/on). U tom slučaju, uz dobar kondenzator na ton blendi (ili čak dva različita ako imate dvije ton blende - npr. strat, LP) onda bi se možda prije orijentirao na ugradnju bass-cuta. Opet, sve je stvar ukusa i potreba! Tako npr. radikalnija solucija je nešto što sam napravio (koristeći super switch) Robertu Vnuku pa na stratu umjesto neck + mid pup ima neck sa manje basa (vidi link za sliku s opisom).

https://www.dropbox....wiring.jpg?dl=0

 

Mogu se naravno dobiti i drugi zvukovi koristeći ovaj mod u kombinaciji sa ton blendom (koje i dalje normalno rade), ali naglasak ne bi trebao samo biti na postizanju novih boja, već i na soundu koji će bolje izlaziti u miksu.

 

Postoji i određeni praktični aspekt, jer sviračima koji ne vole, ili nisu naviknuti "prčkati" po ton blendi (ili još gore blendama) ovaj mod može uvelike olakšati život - ako ne i otvoriti vrata u novi svijet (onaj tonalni, ne zagrobni :biggrin:). Istina, nismo svi Jeff Beck pa da nam je lako naći, ili da se izrazim stručno dial-in, sweet spota tokom svirke ;)

 

 

Evo i malo Ucle_Hendrix. Rig: Chibson, Wizz PAF bridge pup, hi-cut on, zendrive, vox.#11 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 21 Kolovoz 2016 - 16:36

Evo i par slika wiringa MIM strata iz primjera.
S obzirom na količinu elemenata nije baš moglo urednije.

 

https://www.dropbox....wiring.jpg?dl=0

 

https://www.dropbox....ss cut.jpg?dl=0#12 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 21 Kolovoz 2016 - 21:30

HUMBUCKER SPLIT-anje :)

vs. COIL TAPPING

 

Tko splita humbucker zna da samo jedna njegova špula nikada ne daje zvuk klasičnog single coila - uvijek je tiše i tanje.

Za moj osobni ukus, taj ton je neiskoristiv. U kombinaciji sa jos jednim pristojnim singlom može i proći, a i dosta se sviđa gažerima za ritam i neki fake zvuk akustare. Praktična izvedba je auto split mod, tako da se automatski splita prebacivanjem selektora pupa na međupoziciju. Ta izvedba ima zato neka druga ograničenja jer koristi obe strane standardnog 5 way switcha, pa je potrebno koristiti super switch ako se žele skupa i neki drugi modovi (npr. 50's wiring).

 

Kod singlecoil sized humova ta "stepenica" je još dramatičnija, tako da je razlika u signalu doista velika. Naravno, netko upravo u tome može naći neki svoj đir - 100 ljudi... ;)

 

Pošto u Splitu živi puno redikula (u prijevodu za kontinetalni dio HR: malo munjen, barba je pinku pam-pam, šuši buši, čuknut...), tako i splitanje može uzrokovati bolest "splittitis", pa se svaki hum na gitari mora splitat, ali i mora se moći birati vanjska ili unutrašnja špula. Srećom i za to postoji lijek, pa se korištenjem super switcha i p-p pota i to može izvesti, te na gitari sa HSH kombinacijom dobiti opcije kao na slici linka ispod. Ako se ko prepoznao, sve sličnosti su u potpunosti slučajne. :biggrin:

https://www.dropbox....wiring.jpg?dl=0

Puno bolja solucija za manjkavosti splitanja je coil tapping, odnosno parcialno isključivanje špula. Ovdje imate dosta dobar članak koji to objašnjava.
http://jbepickups.co...coil-splitting/

Sažetak bi bio da imate humove koji su prilagođeni za splitanje, ali su i poprilično "papreni".

 

Sa modom iz videa, odnosno korištenjem pota za splitanje umjesto prekidača, dobiva se nešto slično coil tappingu i zapravo se bilo koji humbucker sa 4 izvoda koji želite splitati (ili već splitate) može zvučno poboljšati. Prednost je doziranje "isključenosti" jedne špule (obično one interne) koja tako daje "meso", a usput i smanjuje šum! Iako ovo može na prvu izgledati kao rješenje za siromašne, takav ton podijeljenog humbuckera parira puuuuno bolje singlovima u HSS ili HSH kombinaciji pickupa. Uz navedeno, velika prednost je to što zvuk personalizirate prema vašem ukusu!!!

 

Dosta je praktično za korištenje, kao i svaki drugi pot, iako ograničavajući faktor za "fino uštimavanje" je standardno loš omjer današnjih tapera (otporni materijal staze u potu). S toga se relativo često može desiti da se iskoristivi diapazon svede svega u 20, 30% zakretaja kapice. U slučaju da se ne želi žrtvovati pot namjenjen ton blendi ili stalno igranje potom svaki put kada se želi taj sound, onda se može koristit p-p pot, a moguća je i "discreet" izvedba korištenjem trim pota i mini toggle prekidača. Trim pot može biti u potpunosti skriven u raznim slobodnim zonama na instrumentu, pa podešen jednom po želji (ili ne često zbog pristupačnosti), a može i bit dostupan za kacavidu (šrafciger, odvijač... hehehe) kroz neku rupicu u pickguardu ili backplateu. Neki tipovi tih potova imaju za regulaciju i svoje mini kapice ili thumb wheelove koji su onda lako dostupni, ali zahtjevaju neki "estetski invazivni zahvat".

 

Pošto se ne mora dakle u potpunosti podijeliti špule, takav se mod npr. može koristiti da bi se samo malo "stanjio" ton za čistiji i "funkerskiji / twangastiji" clean, ili manje "drajvan" zvuk kod gitara sa HH konfiguracijom.

Puno opcija, za svaki ukus i namjenu!

 #13 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7396 posts

Vrijeme objave: 21 Kolovoz 2016 - 22:27

Puno bolja solucija za manjkavosti splitanja je coil tapping, odnosno parcialno isključivanje špula. Ovdje imate dosta dobar članak koji to objašnjava.

http://jbepickups.co...coil-splitting/

Sažetak bi bio da imate humove koji su prilagođeni za splitanje, ali su i poprilično "papreni".

 

ak sam dobro skuzio, ovi imaju coil tap na oba coila. sto ce reci da kad ga "tapnu", imaju jos uvijek humbucker, samo sa manje namota. vjerojatno su prilagodili i geometriju i stajaznam da dobiju zvuk slicniji singlu.

 

tvoja ideja sa potom je dobra, al mogao bi se staviti stereo pot na obje spule, pa se dobije nesto slicnije njihovom (i uvijek humbucking, bez obzira na polozaj pota)  :thumbup1:#14 Ad_slammer

Ad_slammer
 • Members
 • 1147 posts

Vrijeme objave: 21 Kolovoz 2016 - 23:02

Ne bi se složio za coil splitanje da je uvijek puno tiše i neupotrebljivo s drugim pravim singlima... dosta sam humbuckera splitao (u biti svaki koji se mogao) i zaključak je da ovisi od pickupa do pickupa i na koju se špulu splita, većinom (na bridge poziciji) unutarnja (north coil) je više punija i stratasta, a vanjska (south coil) više treblasta i telasta... jb, '59, paf classic, alnico 2 pro i dr. su mi se pokazali dobri pri splitanju, dok ima onih i lošijih... bitno je da se splita na kontra polaritet i fazu od singla s kojim se uparuje da nema šuma i out-of-phase (slabog) zvuka... pritom treba paziti jer različiti proizvođači imaju drugačije singleove, polaritete i faze... noviji fenderi imaju skroz kontra od duncana, a dimarzio ima samo kontra fazu od duncana...
evo i moja dva primjera splitanih humbuckera (u mojoj majci arpeggio i solo), a kod brown sugar desni kanal, dok je na lijevom lace sensor gold u middle poziciji za usporedbu
https://soundcloud.c...12v-brown-sugar

https://soundcloud.c...i-ruza-hrvatska

 

a ovo za coil tapping nisam skužio kako možemo to izvesti na svakom humbuckeru s 4 izvoda, ako može pojašnjenje?
Inače imam u jednoj gitari par ssl-4t pickupa koji su tapabilni i daje skroz drugi karakter time, super stvar#15 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 22 Kolovoz 2016 - 20:50

ak sam dobro skuzio, ovi imaju coil tap na oba coila. sto ce reci da kad ga "tapnu", imaju jos uvijek humbucker, samo sa manje namota. vjerojatno su prilagodili i geometriju i stajaznam da dobiju zvuk slicniji singlu.

 

tvoja ideja sa potom je dobra, al mogao bi se staviti stereo pot na obje spule, pa se dobije nesto slicnije njihovom (i uvijek humbucking, bez obzira na polozaj pota)  :thumbup1:

Upravo tako, humbucker s manje namotaja.

 

Stereo pot je interesantna ideja. Nisam siguran kako (i da li) bi radilo... trebalo bi probat. Uzmi u obzir da svako provlačenje signala kroz dodatni element samo još više izobličuje zvuk. S "mojom" metodom dobiješ "single" sa 30 do 50% manje šuma (ako ne i više), ovisi o stupnju splitanosti, šta je zapravo jako "tiho". Pa sad... pokušat... stavit na vagu...
 #16 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 22 Kolovoz 2016 - 21:22

Ne bi se složio za coil splitanje da je uvijek puno tiše i neupotrebljivo s drugim pravim singlima... dosta sam humbuckera splitao (u biti svaki koji se mogao) i zaključak je da ovisi od pickupa do pickupa i na koju se špulu splita, većinom (na bridge poziciji) unutarnja (north coil) je više punija i stratasta, a vanjska (south coil) više treblasta i telasta...

a ovo za coil tapping nisam skužio kako možemo to izvesti na svakom humbuckeru s 4 izvoda, ako može pojašnjenje?
Inače imam u jednoj gitari par ssl-4t pickupa koji su tapabilni i daje skroz drugi karakter time, super stvar

U drugoj rečenici navodim da je to za "moj ukus" neiskoristivo, ali i da je nekima to super pa ne vidim razloga s čime se ne bi složio ;)

 

Svaki hum se može splitat, ako imaš volje i znanja ga rastavit i izvući + i - svake špule.
Da bude ostalima jasno (pričaš o humu na bridgeu koliko kužim), north i south špule se ponašaju različito, ne zato jer su fizički različite (iako ima i takvih humova), već zbog svoje pozicije, odnosno udaljenosti od bridgea.
Svaki hum koji je već predviđen tvornički za splitanje ima 4 izvoda (čitaj kabela), te 5ti bare isto za uzemljenje. Dakle, umjesto da koristiš neku vrstu prekidača kako bi se jedna špula uzemljila, koristi se pot.
Ssl-4t, ako ne griješim je single coil pup i nema baš veze s ovom pričom.;)#17 Ad_slammer

Ad_slammer
 • Members
 • 1147 posts

Vrijeme objave: 22 Kolovoz 2016 - 23:08

Dakle, umjesto da koristiš neku vrstu prekidača kako bi se jedna špula uzemljila, koristi se pot.

Ssl-4t, ako ne griješim je single coil pup i nema baš veze s ovom pričom. ;)

Sada mi je jasnije. Ssl-4t jest single coil i to jako nabrijani na nekih 13,3k tako da zvuči jako tamno skoro ko humbucker, a isto se tappa na nekih 7k (recimo pola namota) i tada zvuči kao klasičan svijetli vintage single coil, priča je slična splitanju ili coil tapu humbuckera samo je taj izvod unaprijed određen tvornički#18 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7396 posts

Vrijeme objave: 23 Kolovoz 2016 - 06:24

Pa sad... pokušat... stavit na vagu...

 

ma jasno, i naravno da ce zvucati vise "singlasto" ako je jedna zavojnica dominantnija

cisto mi je palo na pamet pa sam blebnuo  :biggrin:

 

vjerojatno je onaj njihov pickup tap-an negdje gdje im je zvucalo transparentnije od tipicnog huma, a da jos uvijek nije anemicno

 

inace ja sam u kampu da splitani hum ne zvuci ko single i basta  :D

doduse isto sam trenutno i u kampu sto-jednostavnije-to-bolje (nakon sto sam dakako prosao vecinu ovoga sto navodis) pa nisam relevantan  :lol:#19 Joe Owl

Joe Owl
 • Members
 • 67 posts

Vrijeme objave: 23 Kolovoz 2016 - 08:36

Čuj, i ja sam isto za pravilo KISS: keep it simple stupid :)
Jedno je moj film i moj instrument, ali kad to radiš profi onda moraš dati "raji kruha i igara" ;)#20 Ad_slammer

Ad_slammer
 • Members
 • 1147 posts

Vrijeme objave: 23 Kolovoz 2016 - 12:11

inače kaj se tiče 50s wiringa, s njim volume pot radi bolje, ali tone pot lošije (više zamulja zvuk pri roll offu), kod moderna je obrnuto... po meni modern wiring s treble bleedom 220k/1nF (uz 500k potove) radi najbolje


Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.