Jump to content


Slika
- - - - -

vježbanje ljestvica


 • Please log in to reply
5 odgovor(a) na ovu temu

#1 Hagstrom

Hagstrom
 • Members
 • 24 posts

Vrijeme objave: 06 Veljača 2016 - 02:22

Dragi svirci,

može mali savjet gitaristu wannabe u embrionalnoj fazi razvoja?

Pretprošle godine odlučih makar malo ozbiljnije uhvatit gitaru pa sam prošao introduction to music theory na Courseri. Super, sad sam si razbistrio i popunio rupe u tom bazičnom znanju i sad mi treba mali savjet oko uvježbavanja.

Dakle, uzmem recimo neku ljestvicu i hoću ju polovit na freatboardu tako da budem komforan u improvizaciji, da ne moram puno razmišljat koja polja na kojoj žici mi jesu li nisu u ljestvici koju peglam i da znam bez razmišljanja barem koja od tih polja su mi root, ako ne i ostali stupnjevi. Prije sam godinama koristio mol pentatoniku na jednoj poziciji i šetao po potrebi iz ključa u ključ (navodno je to tipično za neškolovane poput mene). E sad, išao ja čitati razne školice, tutoriale, savjete itd… i sve mi to nekako zvuči dosta općenito i zbrda-zdola. Nekako se pogubim u tim vježbama i slabo mi ulazi to u prste, kao da su mi nekako nepovezane. Odsviram ja to, nije problem u tehnici, to se još relativno lako uvježba, nego mi je problem u smislenom pamćenju gdje mi je kaj. Kak ste vi uvježbavali ljestvice, a da to bude smisleno? Da ne polovim čisto mehanički gore dolje na pojedinim pozicijama, a onda kasnije se nemrem iz te automatike iskoprcat da ne zvučim kao robot, niti znam žmirečki gdje mi je root niti kaj drugo. Dakle, da što efikasnije iskoristim vrijeme koje mi je na raspolaganju za vježbe i da kasnije to bude stvarno upotrebljivo. Imate li kakav savjet po tom pitanju? Možda neki konkretni set vježbi, načine vizualizacije ili slično?

Od svih raznih tutoriala koje sam do sada skupio po Internetu, nekako mi se najprirodniji i najpametniji čini ovaj: http://practiceguita...ideolesson.html. Iako, morao bih puno vremena uložiti da provjerim je li to stvarno učinkovito kako lik tvrdi. Ne da mi se utuć 100 sati u vježbanje i onda skužit da sam i dalje nigdje i da jednostavno koristim krivu metodu.

Hvala unaprijed!

#2 Axis_

Axis_

  night visioc

 • Members
 • 3800 posts

Vrijeme objave: 07 Veljača 2016 - 23:32

Lijepo skines za pocetak po 10 pjesama i sola od Blackmoorea, Page-a , Knopflera, Hendrixa, Gary Moora, Santane, Stefanovskog, Billy Gibbonsa, Satrianija, Vai-a ili kojih god dragih ti gitarista umjesto sibanja ljestvica bzvze, i onda ti to zagarantirano nece bit izgubljenih 100 ili 500 sati sviranja a naucit ces puno vise od tih tutoriala za koje se je potrebno registrirat, imas internet i nema nikakvih tajni u sviranju, samo sviraj i radi ! :) , a za ljestvice vecinom je dovoljno znat dur i mol ( prirodnu, harmonijsku i melodijsku) , blues pentatoniku ( pa kad sviras slavna sola da i kuzis kako i sta i zasto ) ako ne sviras jazz a ako da onda i sve moduse . Akorde i intervale jako dobro savladat kako sta cemu i zasto .

#3 Hagstrom

Hagstrom
 • Members
 • 24 posts

Vrijeme objave: 08 Veljača 2016 - 07:43

Ovu osnovnu teoriju sam manje-više savladao, uključujući i modove. Sad je na redu puno vježbanja. Za skidanje solaža često škicnem u tabulature, čisto zato što mi je tako puno brže, da ne moram 100x preslušat svaki segment, usporavati ga itd... Kad jednom uđe u prste, onda je valjda svejedno koliko sam se pri skidanju služio šalabahterom.

#4 Strat04

Strat04
 • Members
 • 7383 posts

Vrijeme objave: 10 Veljača 2016 - 19:39

Uhvati neku jednostavnu stvar tipa "mi plešemo" ili tako nešto i skini sve dionice. Nakon toga optereti mozak i razmišljaj o odnosima između harmonije i melodije... Nakon toga improviziraj preko toga i sa harmonijom i sa melodijom. Pokušaj dobiti recimo blues, country, jazz verziju..... Samo poznavanje ljestvice i trčaknje dole gore, skidanje zahtjevnih dionica preko tutoriala i tablatura / nota ne znači ništa jel ćeš samo postati "daktilograf". Da bi postao gitarist / glazbenik moraš shvatiti odnose unutar kompozicije kao i samu kompoziciju. Ljestvice, akordi, tehnike su ti samo alat da bi ostvario željeno a to je u konačnici dobra skladba bilo instrumentalna ili vokalno instumentalna. 

Ukratko, radi na "mozgu" a prsti će to pratiti prirodnim putem. Samo se nemoj zamarati sa ultrabrzinama i sličnim daktilografskim glupostima.  To ne vodi nigdje a pogotovo ne prema muzikalnosti. #5 Kiki_72

Kiki_72
 • Members
 • 1497 posts

Vrijeme objave: 13 Veljača 2016 - 00:05

Sad ću biti grub i bezobrazan, ali nauči se koristiti forume...

 

http://www.glazbeni-...anja-početnika/

 

http://www.glazbeni-...azbena-teorija/

 

...tamo manje više za početnike i naprednije sve piše... Prije postavljanja pitanja bi se trebalo malo potruditi i pročitati kaj su ljudi kroz godine postojanja ovog foruma napisali... Naučiti se koristiti pretraživać i ne biti gotovan je izuzetno korisna stvar...

 

SRETNO!

 

BTW, ni moderatora ni admina nema ni blizu, tako da samo deri, nitko ti nebu zameril...#6 Dersu Uzala

Dersu Uzala
 • Members
 • 735 posts

Vrijeme objave: 18 Veljača 2016 - 19:04

Probaj ovo ako ti nije mrsko. Zapanjujuce je efikasno ako se covek fokusira. A nije ni dosadno jer nije puko prangijanje gore-dole sekvencijalno. U najgorem slucaju, protracio si sat i po zivota. Predlozio bih ti da prvo samo pogledas, bez sviranja (odlozi gitaru), bez hvatanja beleski, uz sodu, caj ili pivo.

 

Napomena, audio i video zapis je veoma los, mozda taj stil muzike nije tvoja solja caja, mozda ti se ne svidja lik niti njegova gitara ali jedino bitno u svemu tome je princip koji covek demonstrira. Princip funkcionise u svakom muzickom zanru, na tebi je posle izbor nota, harmonije i ritmike.

 


Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.