Jump to content


Slika
- - - - -

Bol u desnoj ruci


 • Please log in to reply
45 odgovor(a) na ovu temu

#1 V4MP1R

V4MP1R
 • Members
 • 1587 posts

Vrijeme objave: 29 Siječanj 2012 - 15:40

Salut, kolege!Otvaram temu zato jer imam jedan dosta specifičan problem koji je vjerujem direktna posljedica višegodišnjeg sviranja bas gitare.Problem se javlja zadnja 2-3 mjeseca, ali sada već dolazi do granice neizdrživog, radi se o boli u nadlaničnom dijelu koji tokom svirke zahvaća dio u člancima iznad kažiprsta i srednjeg prsta. Ispočetka počne lagano, no vrlo brzo postaje jača i djelomično paralizira funkciju desne ruke na žicama. U petak i jučer sam imao koncerte, krpao sam se sa trzalicom, palcem, malim prstom, bandažiranjem, zagrijavanjem prije svirke, istezanjem, i jedva odsvirao koncert. Kada je dionica intenzivnija, dođe mi da urlam od bola koliko zna zapeći i boliti. Bol je kombinacija tupe, reumatične boli i osjećaja peckanja na nadlaničnim tetivama. Pod pauzom bol popusti i nestane, ali se vraća sa svakom ponovnom svirkom.Sviram bas zadnjih 8-10 god, ovo je prvi puta da imam takve probleme ali se situacija pogoršava. I baš mi smrdi na basističku boljku... :sad:Ima li netko kakvih sličnih iskustava ili otprilike zna o čemu bi mogla biti riječ? Preforsirane tetive, ukliješten živac, hrskavica na zglobovima ili nešto treće? I kako to sanirati?Šta reći? Koju posluku porati? :lol:

#2 alexa.

alexa.
 • Members
 • 2782 posts

Vrijeme objave: 29 Siječanj 2012 - 15:44

prestani jest crveno meso, pit kolu i izbjegavaj kelj. to je meni rješilo bolove.treba pazit i na to kolko se radi s mišem i kolko se zglobove stavlja na hladne podloge, isto ima dosta utjecaja.i naravno odi doktoru hitno.

#3 Johnny Bass

Johnny Bass

  Funk u prstima, blues u duši

 • Members
 • 6041 posts

Vrijeme objave: 29 Siječanj 2012 - 15:57

odi doktoru, moguće su upale tetiva, istegnuće tetiva i mišića...pretpostavljam da si dešnjak, što znači da ti je to trzalačka ruka, pa ti takva bol može doći od nečega nevezanog za bass ili baš ekstremno krivog položaja te ruke dok sviraš...možemo mi nagađat možda ovo možda ono, ali ako te boli prilikom sviranja, trebalo bi te boljeti prilikom bilo kojeg malo većeg napora na tu ruku. ako moš nacjepat metar drva, niš ti nije, samo krivo sviraš :lol:

#4 romario

romario
 • Members
 • 117 posts

Vrijeme objave: 29 Siječanj 2012 - 17:11

Nedavno ,pred docek nove godine ,sam imao sličan problem sa lijevim kažiprstom...Dijagnoza je upala tetive,mišića...Sreca pa nije bilo puno svirki ,a sviram i klavijatue pa sam malo se slepao ...Boli grozno ...Dobio sam i langetu ,stavljao obloge i kreme ,ali mislim da je prošlo samo od sebe .

#5 Funk_

Funk_
 • Members
 • 2094 posts

Vrijeme objave: 29 Siječanj 2012 - 17:18

ne znam kako držiš ruku dok sviraš, al ako ti je zglob desne ruke jako savijen dok sviraš, naravno da će doći do opterečenja tetiva.jel ovako izgleda desna ruka dok sviraš http://www.hupt.hr/y...n/01-05-22b.gif ?

#6 reflex

reflex

  Keko

 • Members
 • 5738 posts

Vrijeme objave: 29 Siječanj 2012 - 21:00

Ja bih se savjetovao s liječnikom i precizno mu objasnio (ovako kako si napisao) što točno radiš i kakav je bol itd.Sigurno će nakon pretraga otkriti u čemu je problem i možda ti da savjet za ubuduće kako da sviraš, a da se to ne ponovi!Samo moli Boga da nije artritis li tako nešto! :lol:

#7 V4MP1R

V4MP1R
 • Members
 • 1587 posts

Vrijeme objave: 29 Siječanj 2012 - 21:58

ne znam kako držiš ruku dok sviraš, al ako ti je zglob desne ruke jako savijen dok sviraš, naravno da će doći do opterečenja tetiva.jel ovako izgleda desna ruka dok sviraš http://www.hupt.hr/y...n/01-05-22b.gif ?

Vidiš, simptomi i jesu krenuli dok sam svirao akustični bas. Zbog debljeg tijela basa je ruka bila djelomično u tom položaju, a odrađivali smo i cjelonoćne svirke, po 5+ sati. Mogle bi onda biti tetive, morati ću na konzultacije sa specijalistom.Ako netko zna nekog dobrog doktora koji ima iskustava sa ovakvim stvarima, neka ga slobodno preporuči!

Ja bih se savjetovao s liječnikom i precizno mu objasnio (ovako kako si napisao) što točno radiš i kakav je bol itd.Sigurno će nakon pretraga otkriti u čemu je problem i možda ti da savjet za ubuduće kako da sviraš, a da se to ne ponovi!Samo moli Boga da nije artritis li tako nešto! :lol:

Toga se i bojim najviše. Ako je artritis, onda sam u komi. :lol:

#8 Funk_

Funk_
 • Members
 • 2094 posts

Vrijeme objave: 29 Siječanj 2012 - 23:09

probaj dok sviraš držat taj zglob ravnim, nemoj opće dodirivat tijelo basa s podlakticom. Znam da je čudno tako svirat jer nemaš bas pod kontrolom, al probaj, pa vidi dal ti se opet bol pojavljuje.,Ja isto sviram sa tim zglobom savinutim, i ako dulje sviram neke brže dionice pojavi mi se bol baš tamo di si ti opisao, ako sam dobro shvatiomožda pomogne[ame][/ame]

Edited by Dr. Funk, 29 Siječanj 2012 - 23:13 .


#9 Dragan

Dragan
 • Members
 • 2443 posts

Vrijeme objave: 31 Siječanj 2012 - 20:46

tendinitis - kako to bolno zvuci!:lol: i sam sam imao tih problema-koji basista nije, zapravo... probaj se odmoriti i uzimati brufen. takodjer nauci raditi sa misem (ako koristis mis na kompjuteru) sto znaci cijela podlaktica na stolu. spusti akciju maksimalno,bar dok se ne oporavis i drzi desnu ruku otprilike kao momak u videu sto ga je postao dr.funk,tako i ja slicno sviram...bice to ok...:lol:

#10 Odin

Odin
 • Members
 • 7095 posts

Vrijeme objave: 31 Siječanj 2012 - 21:27

ja s tim problema nemeam :lol:

#11 chombebass

chombebass
 • Members
 • 7024 posts

Vrijeme objave: 01 Veljača 2012 - 11:38

ja s tim problema nemeam :lol:

kad si još balav. :lol:

#12 ship-shop

ship-shop
 • Members
 • 1220 posts

Vrijeme objave: 01 Veljača 2012 - 16:25

Samo moli Boga da nije artritis li tako nešto! :lol:

Artritis se manifestira jutarnjim kočenjem i edemom. Nikako s ovakvom slikom koju kolega opisuje, tako da miran je. Odi doktoru i pogledaj. Miruj. Ništa ne radi dok je upaljeno. Di nan je fizioterapeut bez pragova kad ga tribaš...:confused1:Miruj, tetive će proći, posli ćeš se bazirati na to da ti se to ne vraća

#13 hogy

hogy
 • Members
 • 184 posts

Vrijeme objave: 02 Veljača 2012 - 00:06

Imao sam sličnu bol i slučajno došao na to u priči sa jednim profesorom koji inače svira i imao je problem.Pričao mi je nadugo o tonusu mišića(nisam najboloje sve ukopčo) i pokazao par vježbi.Moram priznat da se nisam potrudio baš raditi vježbe,ali su bolovi nestali malim promjenama na tehnici. Godinu dana je vukao to.Ne znam je li to isti problem kao i u njega,mene...zamolim ga da napiše neki kraći opis tih vježbi(prejednostavne su i naizgled smiješne) pa kopiram.

#14 rizla+

rizla+
 • Members
 • 280 posts

Vrijeme objave: 02 Veljača 2012 - 00:23

pozdravevo nakon 12 godina od 3,4,5,6 kg,4,5,6 žica te najvišoj poziciji remena nema s kim se nisam susreo:ušiljenje ploha kralješakapočetna artrozac5 c6 suženjeistegnutost mišiča ruke te ramenatetive problemgrčevi u pstima te mišiča dlana...evo zaključakviše manje sve je povezano s kičmomsvirat opušenim gripomnajširi pojaszagrijavnje ili ako si myung odgrijavanjekorištenje steznika oko zgloba koji mi je riješio problem sličan tvomemali kut kod obje ruke na instrumentute provjerit stanje slikavanjem kod specialiste

#15 V4MP1R

V4MP1R
 • Members
 • 1587 posts

Vrijeme objave: 02 Veljača 2012 - 10:03

Puno konkretnih savjeta, hvala vam svima. U međuvremenu mi vrag nije dao mira i otišao sam u prostoriju za probe malo prosvirati na akustičnom basu i mislim da sam shvatio kako je došlo do ovoga: Kako bas ima podeblje tijelo, automatski sam nesvjesno kompenzirao savijanjem zgloba na šaci što na kraju i je rezultiralo prenaprezanjem zgloba desne ruke, a samim tim i tetiva. Kako sam već prije spomenuo sviram bas 10ak godina, znam pravilne pozicije ruku i zagrijavam se, tako da nisam mislio da si ovo mogu napraviti. Ali sam previdio jednu stvar: Akustični bas držim na istoj visini kao i električni umjesto da ga malo spustim jer se događa sljedeće:Posted Imagepodlaktica je nalegnuta na rub stijenke basa i nije baš najudobniji položaj, pa automatski podlakticu oslanjam na bočnu stijenku basa dok se zglob prenapreže da kompenzira taj položaj i tu dolazi do pizdarije. Ako se podlaktica poravna sa prednjom pločom basa, u tom slučaju desno rame mora biti izbačeno prema van što opet nije najudobnija solucija za svirku. Dakle, jedino racionalno što ja vidim jest spustiti bas malo niže da bi se ruka izravnala u normalan položaj. Rizla, možda i jesi na tragu nečega pri tvrdnji sa kičmom jer imam skoliozu (iskrivljenje kičme koju ima bar 40% populacije a da ni ne zna za nju) koju se drži pod kontrolom jakim mišićnim stupom na leđima. Dok sam imao vremena za plivanje i teretanu nije bilo problema, ali je očito uredski posao ostavio traga na meni... Ništa, do kostolomca i fizioterapeuta u kombinaciji, pa ako preživim javim rezultate. :laugh:Hvala svima još jednom. :D

#16 Ada

Ada
 • Members
 • 4205 posts

Vrijeme objave: 18 Veljača 2014 - 01:14

ako ste imali sličnih iskustava (ili možda znate kako riješiti problem), javite se. nakon operacije malog prsta su me krivo zagipsali, skratile se sve tetive šake, a zbog ogromnog hematoma na nadlanici (od gipsa) razvio se sindrom koji je vezan za poremećaj cirkulacije i navodno je neizlječiv te je cijela šaka ostala paralizirana (uključujući i ručni zglob). nakon 6 mjeseci strašnih i užasno bolnih terapija čini se da sam došla do stanja iz kojeg se ne može dalje, nema naprijed. iako je zahvaljujući dotičnom sindromu šaka bolna 24 h dnevno, prva tri prsta su sada upotrebljiva (zahvaljujući bassu!) i uspijevam svirati, ali posljednja dva me ne slušaju, pogotovo operirani prst koji beživotno visi i ne mogu ga povezati s mozgom. terapije su mi gotove i to je njima to, a ja se i dalje pitam hoće li to ikad više funkcionirati. vježbam svakodnevno i čini se da se ništa ne događa, pitam se ima li tetivama spasa kad se jednom tako fiksiraju. ovo jako bedira, ne očekujem da ću ovdje naći neki čudnovat lijek, al možda bude kakva korisna informacija, nešto što će bar mrvicu pomoći. eto, hvala.#17 rudek

rudek
 • Members
 • 1372 posts

Vrijeme objave: 18 Veljača 2014 - 07:57

Probaj pitati za savjet u "Ligamentu"- dom sportova

Skupi jesu, ali...#18 albinokiller

albinokiller
 • Members
 • 1528 posts

Vrijeme objave: 18 Veljača 2014 - 09:04

stvarno ne znam nista cime bih ti pomogao, ali jako mi je zao sto ti se to dogodilo ... meni je to najveća fobija od svih - da mi se nesto s prstima dogodi pa da ne mogu vise svirati ... mogu ti jedino reći da vjezbas i trudis se i dalje ...#19 Johnny Bass

Johnny Bass

  Funk u prstima, blues u duši

 • Members
 • 6041 posts

Vrijeme objave: 18 Veljača 2014 - 09:08

Naravno, tu postoji i tuzba za neku odstetu, jer jebiga, sjebali su ti kompletnu ruku do maksimuma. I ja sam imao veselje kad mi je mali prst, tj. peta metakarpalna kost pukla na desnoj ruci, krivo su me zagipsali, pa su mi ponovo lomilli tu kost, pa me zagipsali opet. Svejedno mi je opet krivo zaraslo, ali nije nimalo strasno, imam malo grbicu na toj kosti, a mali prst mi je postao peder. Kad drzim salicu kave, pivu, kajgod, strsi onak gay-gospodski, nemam kontrolu nad tim, isto tako, jako cudno izgleda kad sviram, strsi nekak glupo. Isao jesam na terapije, funkcionalan mi je 100% ali ponekad glupo zgleda. Ali ovo kaj se tebi desilo... To je kriminal! :(

#20 ivica77

ivica77
 • Members
 • 7 posts

Vrijeme objave: 18 Veljača 2014 - 09:53

Prošle godine sam imao sličnih problema,trpio sam bolove mjesecima i kada je došlo do toga da više ne mogu držati olovku u ruci, odem kod doktora i dijagnoza je bila sindrom karpalnog tunela. Uglavnom dobio sam nekakvu injekciju u zglob, doslovce umiro od bolova naredna 24 sata (na što me liječnik i upozorio) i bol prošla kao da se ništa nije ni dogodilo i hvala bogu nije se više ni vraćala.


Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.