Jump to content


Slika
- - - - -

Nekoji savieti i napomenbe u svezi gradnje lampionskih oječavaleca


 • Please log in to reply
52 odgovor(a) na ovu temu

#21 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7394 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 17:08

Za ovu temu bi bilo dovoljno znati da pikap žica drži bez ikakvih problema 300V +

ma da????a ja sam se brinuo da li ce one "obicne" zice u pojacalu drzati tolki napon :001_smile:

#22 leslie

leslie

  ommadawn

 • Members
 • 17616 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 17:34

ma da????a ja sam se brinuo da li ce one "obicne" zice u pojacalu drzati tolki napon :thumbup1:

Da, većina pretvarača napona za pedale, starije mobitele, kućanske s placa 3-12V itd ima na primaru 0.05-0.063 žicu. Očito da nemaju većih problema sa 230V na primaru danima, mjesecima, godinama :001_smile:

#23 leslie

leslie

  ommadawn

 • Members
 • 17616 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 17:46

Bez brige, upravo sam u tom điru (čitaj električni strojevi), gnjave nas na faksu.

To je cool šta tebe gnjave ali probaj s logikom, ako imaš inducirani napon od 200-400 milivolti koliko povećanje jakosti magnetskog polja b ćeš zapravo napraviti na komadu željeznog šarafa ili alnico valjčića, po mom mišljenju zanemarivo. Šta je još zanimljivije pikap će ti raditi još neko vrijeme (seconds) istim intezitetom ako mu ukloniš alnico magnet, samo iz razloga šta žica na gitari ostaje namagnetizirana dok se remanencija potaknuta permanentnim magnetom ne anulira.A dobro to je sad već neka druga priča i ne pridonosi temi ni najmanje...

#24 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 17:46

Ne znam za titranje žica, ali u svakom slučaju samoindukcija utječe na jačinu mag polja, a ne samo jačina magneta.

- svaka sila se protivi uzroku svog postanka :lol:dakle isto imamo i kod generatora. Sada je samo pitanje u kojoj mjeri ili postotku utječe na prigušenje osciliranje žice - privlačnost magneta a u kojoj mjeri samoindukcija - onako fi puta oko ,samoindukcija u puno manjoj, drastično manjoj mjeri.za one željne znanja, neka probaju kratkospojiti izvode od elektromotora sa permanentnim magnetom i pokušaju okrenuti osovinu, primjetiče drastičnu razliku.Pošto izlaz iz pikapa nije u kratkom spoju već odlazi na potenciometar, koji zapravo sa svojom vrijednosti (+ broj namotaja na pickupu) odlučuje kolika je samoindukcija.Sada se nameće pitanje koliko i vrijednost potenciometra u ohmima i količina broja namotaja na pickapu utječu na zvuk, karakter zvuka kod lampaša?

#25 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 18:01

Tu je puno faktora, kao i ulazna impedancija pojačala. Da, zanemariva je naravno, ali sigurno je tu. :001_smile:

ulazna impedancija lampaša je velika, zar ne, (megaomi)?Nju Pickup, skoro "pa ne vidi" jer je spojen na krajne izvode od potenciometra čiji otpor je nekoliko puta manji (kiloomi) i to je "teret" koji "vidi" pickup.Usput i pitanje što se dešava sa različitim dužinama kabela prema lampašu i koliko to utječe na krakter zvuka u tom lancu?

#26 riba2233

riba2233

  Pimp

 • Members
 • 4666 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 18:02

ulazna impedancija lampaša je velika, zar ne, (megaomi)?Nju Pickup, skoro "pa ne vidi" jer je spojen na krajne izvode od potenciometra čiji otpor je nekoliko puta manji (kiloomi) i to je "teret" koji "vidi" pickup.Usput i pitanje što se dešava sa različitim dužinama kabla prema lampašu i koliko to utječe na krakter zvuka u tom lancu?

Da, kod lampaša je (osim na low inputima), ali ima i tranzistorca.Kod kabela je veći problem parazitni kapacitet, ali o tome smo pričali već 100 puta, treba malo potražiti.

#27 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7394 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 19:08

broj namotaja pickup + otpor potenciometra + kabel + ulaz lampaša

evo izvolitehttp://buildyourguit...esources/lemme/

#28 cavijave

cavijave
 • Members
 • 440 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 19:20

:confused1:zasto bi bilo jace magnecko polje ako ima vise namota :lol:magnecko polje ovisi o jacini magneta

Evo pogledajmo problem s stajališta snage ili energije kako god. Znači ti u biti tvrdiš da je jednako teško okretati osovinu generatora od 600 W spojenog na trošilo od 600 W i generatora od 300 W spojenog na trošilo od 300W.Ako bi imali taj eksperiment sigurno bi se osjetila razlika u teškoči vrtnje osovine generatora.Identično kod pikapa što je jači treba više i mehaničke energije da bi dobili veći signal na izlazu.

#29 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7394 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 19:23

dobro dobro you got the point, ali ko sto je leslie rekao gore to je zanemarivo

Identično kod pikapa što je jači treba više i mehaničke energije da bi dobili veći signal na izlazu.

znaci ti tvrdis da kod jednakog trzanja vise namotani pickup daje slabiji signal? to se kosi sa empirijskim dokazima

#30 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 19:34

A koje je točno pitanje :001_smile:

Dakle da prepričam prijašnje epizode ove serije :thumbup1:Laura se zaljubila u Donovana ali Donovan ima brata blizanca koji se pojavljuje u sredini serije i iscenirao je svoj nestanak, pa se pojavom Luize stvar zakomplicirala. Da li je ona majka njegovog sina ili njegovog djeteta iz prvog braka koji je Emilijan imao ...Tema je namjenjena početnicima, koji se žele okušati u gradnj lampaša.Dakle, bilo bi poželjno, lijepim biranim riječima (da svi pa i ovi gore nabrojani likovi to uspiju razumjeti) malo opisati kako to funkcionira, onako od temelja.Cilj je maksimalno probati izostaviti nadmudrivanje. Najbolje početi od početka.Evo za početak, kako utječe svaka od ovih nabrojanih karakteristika na karakter zvuka kod lampaša, pogotovo su dobrodošla osobna iskustva.broj namotaja pickup + otpor potenciometra +ton blenda+ kabel + ulaz lampaša(jer mi vidimo to kao zasebne cjeline ali u stvarnosti cijeli lanac od gitare do zvučnika je jedna cjelina)

evo izvolitehttp://buildyourguit...esources/lemme/

Hvala Frus, lijepi tekst ali ograničava se na električne karakteristike pickupa.Čak niti ne spominje promjena kojeg parametra dovodi do odredjenog karakterističnog zvuka, niti u grubo ali jako dobar tekst za ono na što se referira.

#31 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7394 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 19:54

Hvala Frus, lijepi tekst ali ograničava se na električne karakteristike pickupa.Čak niti ne spominje promjena kojeg parametra dovodi do odredjenog karakterističnog zvuka, niti u grubo ali jako dobar tekst za ono na što se referira.

kako ne, iako je tekst malo poduzi, najzanimljiviji su oni grafovi na kraju. ukratko, motatelj pickupa racuna da njegov pickup ima kapacitivni teret (zbog kapacitivnosti kabela + ulaza u pojacalo) i namotava ga tako da ima odredjenu karakteristiku (odnosno rezonantnu frekvenciju) sa nekakvim tipicnim vrijednostima kabela i pojacala. zato je meni npr zvuk gitare za Q sa ekstra-super-niskokapacitivnim kabelima koji kostaju ko zlatoili sa kabel drajverom koji ide u gitaru ili jackhttp://www.till.com/...s/GuitarPreamp/ja sam si to napravio, ono bananaonda sam dodao kondenzator od ja mislim 390pF u paraleli (koji glumi kabel) i puno je bolje

#32 cavijave

cavijave
 • Members
 • 440 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 20:12

dobro dobro you got the point, ali ko sto je leslie rekao gore to je zanemarivoznaci ti tvrdis da kod jednakog trzanja vise namotani pickup daje slabiji signal? to se kosi sa empirijskim dokazima

E jebiga sad empirija je uvijek u pravu :0.

#33 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 20:12

Ljepo objašnjeno Frus:thumbup1:Imaš fantomsko napajanje na ulazu u pojačalo?

#34 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7394 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 20:17

Ljepo objašnjeno.:thumbup1:Imaš fantomsko napajanje na ulazu u pojačalo?

u biti sam napravio fantomsko u nekoj kutijici. dobra je stvar sto moze drajvati kabel kolko hoces dugacak i ispred i iza kutijice. koristio sam ga kad sam imao sve true bypass pedale. ali ako stavis bar jednu pedalu koja ima buffer (ja imam tubescreamer) onda ona drajva kabel iza sebe, a do nje je obican kabel. tako sad sviram i okej je.

#35 leslie

leslie

  ommadawn

 • Members
 • 17616 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 21:05

a nekakva jfet pedala ala booster ili kompresor na početku lanca koja stoji upaljena na nivou bypasiranog signala je ok za puno pedala ili jako dugačke kablove. No, nekad su rokeri namjerno koristili ufrkane kablove da smanju resonant peak (ufrkani kabl je u biti dvaput ili više duži od običnog) pogotovo aku su svirali single coilove, znači upravo obrnuto od gornjeg primjera.To je zanimljivo iz razloga što ljudi hoće imitirati neki zvuk a obično padaju pod reklame šta je najbolje. Ali najbolje ne postoji u knjizi muzičara koji tražu zvuk za svoja artističke ciljeve.

#36 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7394 posts

Vrijeme objave: 30 Studeni 2011 - 21:16

e to to :thumbup1:s druge strane, Brian May je imao taj buster ugradjen u gitari i drajvao je spiralni kabel od 50 metara ili kolko vec, pa je opet zvuco ko bog :001_smile:

#37 epis

epis
 • Members
 • 626 posts

Vrijeme objave: 01 Prosinac 2011 - 01:06

Ljepo objašnjeno Frus:thumbup1:Imaš fantomsko napajanje na ulazu u pojačalo?

Buduci da je cijela tema zbrda - zdola, a puno pocetnika je sigurno cita,da objasnim ovaj pojam, koji uzgred nema neke primjene u gitarskim pojacalima, u stvari teoretski ima.Radi se o koristenju istog kabela za signal i za istosmjerni napon.Jos odavno se koristi za napajanje antenskih pojacala, a i za napajanje mikrofona (najcesce 48V).Za gitarska pojacala nema direktne primjene, osim moguceg napajanja pedal boarda direktno kroz kabel pojacalo-pedalboard.P.S.pade mi na pamet, gitare sa aktivnom elektronikom bi se mogle napajati iz pojacala umjesto baterije.

#38 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7394 posts

Vrijeme objave: 01 Prosinac 2011 - 01:41

radi se o ovom linku kojeg sam spomenuo,http://www.till.com/...s/GuitarPreamp/gdje je pretpojacalo tj buffer ugradjeno u jack od kabela. naravno baterija ne stane u jack :001_smile: pa je u posebnoj kutijici, izvedeno kao fantomsko napajanje. u pojacalo ne bi bilo bas prakticno ugraditi, jer vecinom idu i neke pedale izmedju pa to nebi radilo nego samo direktno gitara -> pojacalo.

#39 cavijave

cavijave
 • Members
 • 440 posts

Vrijeme objave: 01 Prosinac 2011 - 08:36

znaci ti tvrdis da kod jednakog trzanja vise namotani pickup daje slabiji signal? to se kosi sa empirijskim dokazima

Da u biti zeznuo sam kad sam rekao da pickup što je namotaniji da je jače ukupno magnetsko polje prilikom titranja žice uz istu energiju trzanja. U biti isto je i kod manje i kod više namotanog pikapa. Dakle polje sile koje djeluje na žicu ovisi samo o jakosti polova magneta, a u biti taj magnet, sila teža i trenje na nutu i sedlima, faktor drva je ono što zajedno ubija žicin sustain. (Kad bude neko u svemir iso nek ponese djitru, pa javi je li bolji sustain gore). Zbog Lenzovog zakona inducirana struja u više namotanom pikapu će biti manja u odnosu na manje namotani, jer zbog više namota potrebno je manje struje da bi vratili jakost mag polja prije dt vremena, dok će napon signala biti proporcionalno obrnuto, ali na kraju će snaga signala uvijek biti ista u oba slučaja.Oprostite za ovaj mali off, ali najbolje je ipak sva otvorena pitanja razjasnit.Možda bi bilo najbolje pobrisat sve u ovoj temi i sažet sve ovo i buduće u jednom postu.

#40 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7394 posts

Vrijeme objave: 01 Prosinac 2011 - 09:05

Zbog Lenzovog zakona inducirana struja u više namotanom pikapu će biti manja u odnosu na manje namotani, jer zbog više namota potrebno je manje struje da bi vratili jakost mag polja prije dt vremena, dok će napon signala biti proporcionalno obrnuto, ali na kraju će snaga signala uvijek biti ista u oba slučaja.

eh? a ja sam uvijek mislio da elm. indukcija stvara "elektromotornu silu" (== napon), a el. struja (current) dalje ovisi o ohmovom zakonu i impedancijama unutar elektricnog kruga (dakle zice koje idu prema potovima, pojacalu itd) i nema veze sa magnetskim vise. Lenzovog zakona se priznajem vise ne sjecam, ali nakon bacenog pogleda, on samo govori o predznaku tj smjeru te struje, odnosno da se njezino novostvoreno mag. polje pokusava oduprijeti ovome koje ga je stvorilo.
Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.