Jump to content


Slika
- - - - -

Nekoji savieti i napomenbe u svezi gradnje lampionskih oječavaleca


 • Please log in to reply
214 odgovor(a) na ovu temu

#41 cavijave

cavijave
 • Members
 • 440 posts

Vrijeme objave: 01 Prosinac 2011 - 09:26

Lenzovog zakona se priznajem vise ne sjecam, ali nakon bacenog pogleda, on samo govori o predznaku tj smjeru te struje, odnosno da se njezino novostvoreno mag. polje pokusava oduprijeti ovome koje ga je stvorilo.

Pa eto sve si sam reko u zadnjoj rečenici, treba generirati struju koja će se oduprijeti promjeni magnetskog polja i vratiti ga na stanje dt prije.

eh? a ja sam uvijek mislio da elm. indukcija stvara "elektromotornu silu" (== napon), a el. struja (current) dalje ovisi o ohmovom zakonu i impedancijama unutar elektricnog kruga (dakle zice koje idu prema potovima, pojacalu itd) i nema veze sa magnetskim vise

Pa ne možeš gledat te dvije stvari odvojeno, kad bi se vratili na generatorupravo je trošilo ono što određuje težinu mehaničke vrtnje, a koliko jako vrtimo toliko dobijemo struje napona na izlazu, tako da je sve konektirano jedno s drugim.

#42 frus

frus

  Piho Dojac

 • Members
 • 7394 posts

Vrijeme objave: 01 Prosinac 2011 - 09:46

Pa ne možeš gledat te dvije stvari odvojeno, kad bi se vratili na generatorupravo je trošilo ono što određuje težinu mehaničke vrtnje, a koliko jako vrtimo toliko dobijemo struje napona na izlazu, tako da je sve konektirano jedno s drugim.

okej, ispravnonas ionako kod pickupa jedino interesira napon jer se on pojacava (tj pretpojacalo je naponsko pojacalo), za struju nas nije previse briga :biggrin:ali meni se jos uvijek cini da ako imam vise namota imam doduse vecu impedanciju koju treba gurati, ali se i inducira vise napona, U=RI znaci da ce mi struja biti vise-manje ista u oba slucaja :blink: (ako je sve proporcionalno of course)

#43 cavijave

cavijave
 • Members
 • 440 posts

Vrijeme objave: 01 Prosinac 2011 - 12:27

ali meni se jos uvijek cini da ako imam vise namota imam doduse vecu impedanciju koju treba gurati, ali se i inducira vise napona, U=RI znaci da ce mi struja biti vise-manje ista u oba slucaja :blink: (ako je sve proporcionalno of course)

Ma mislim da si opet malo upo u zamku, opet ponavljam postavi problem sa stanovišta snage i energije, pa će ćeš vidjet da ne može bit tako, da uz istu energiju trzaja i uz istu jakost polova magneta dobiješ jači signal na izlazu samo namotavanjem pickupa.Ne može se energija dodatna dobit namotavanjem.Sve nebitno uglavnom za ovu temu...Neću više spamat...

#44 bepone

bepone
 • Members
 • 2059 posts

Vrijeme objave: 01 Prosinac 2011 - 14:46

Zbog Lenzovog zakona inducirana struja u više namotanom pikapu će biti manja u odnosu na manje namotani, jer zbog više namota potrebno je manje struje da bi vratili jakost mag polja prije dt vremena, dok će napon signala biti proporcionalno obrnuto, ali na kraju će snaga signala uvijek biti ista u oba slučaja.Oprostite za ovaj mali off, ali najbolje je ipak sva otvorena pitanja razjasnit.Možda bi bilo najbolje pobrisat sve u ovoj temi i sažet sve ovo i buduće u jednom postu.

oj, mala digresija, ovo ti je tako zbrda zdola napisano da ima jako malo smisla. kakav je to pojam ako pricamo tehnickim zargonom, "inducirana struja"? faradejev zakon indukcije govori ako se dobro sjecam o induciranoj EMS(naponu) koja, ako je krug zatvoren (na krajevima pikapa spojen neki teret), potjera neku struju. znaci pojavi se prvo napon ovisan o broju zavoja i jacini magneta pikapa. struja ti ovisi o VOL potu u gitari i imputu pojacala koji je redaMohma . ako imas fiks magnet, a povecavas broj zavoja, povecat ces i EMS (ugrubo receno napon na svitku, pikapu ilitiga signal) jer indukcija ovisi o broju zavoja. pa dalje se upotrebljava izraz snaga signala, sto je to?struja kroz pikap je jako mala i ne treba se ni ne govoriti o "snazi" ako se govori o pikapovima treba baratati sa voltima (naponu na izlazu) i on varira, za strata npr 50-100mVpp (peak to peak) sa laganim trzanjem do cca 300 mV pp.aktivne gitare i imaju output i do 4Vpp. taj izlazni napon ovisi o prije spomenutoj EMS - gubici (u pikapu - radi impedancije motanja i spojenom vol potu te imputu pojacala). dosta je napravit jednostavan test, uzmi pikap sa 1 zavojom i pikap sa 8000 zavoja i mjeri output iz njega. sa istom gitarom i istim trzanjem i javi nam rezultate :blink:.

Edited by bepone, 01 Prosinac 2011 - 14:49 .


#45 bepone

bepone
 • Members
 • 2059 posts

Vrijeme objave: 03 Prosinac 2011 - 16:33

odlicno, mozda da se otvori nova tema, Gitarska pokacala i pikapi osnove..ili sl. a princip objasnjavanja i mora bit takav da se krene od nule, jer kako znati ko koliko zna? ovako se more nadogradjivati dio po dio, evo neki kablovi duzine 3m imaju i 300 pF parazitni kapacitet s kraja na kraj sto je dovoljno da ubijei visoke cim se malo "zatvori" vol pot na gitari.. ali parazit kapacitet kabela se moze iskoristiti i u pozit.stranu, ubiti lose strane modernih zvucnika (ostrina) ili npr za jazz. uzme se 30m gitarskog kabela( za ne pretjerat:001_tongue:) i gitara se spoji na neki amp koji ganja "histerican" i "ostar" zvucnik kao sto je npr vintage 30. i kao rezultat dobiti "starinski" i zaobljeni ton s zvucnikom koji nije za to.

#46 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 03 Prosinac 2011 - 17:14

Aaaa kako si lijepo ovo napisao, Hvala Bepone :thumbup1:Sve čemo to objasniti zašto se to pojavljuje, temeljito lijepo strpljivo i prevest za početnike da i oni shvate što je to zapravo rekao Bepone a i Frus i Leslie su to natuknuli prije ... zar ne :blink:Dakle Bepone već si dao smjernicu za sljedeći nastavak koji pišemVisokopropusni filter (High pass filter)Niskopropusni filter (Low pass filter)... kvragu a sav sam nestrpljiv kad će konačno lampe doć na red Posted Image pa bias - UUuuUUuuu kako to visoko-pametno zvuči :blink:

#47 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 03 Prosinac 2011 - 22:40

Nastavak .....Pasivni RC, CR filteriMoram priznat ovo mi je skroz dosadni dio i neinspirirajući Posted ImagePrije nego pogledamo što se zapravo desi kad gitaru uštekamo u lampaš treba barem malo, malo, tek toliko ono osnovno napisati o tim vražjim filterima. Bez straha neće biti nikakve formule niti sličnih perverzija, nego "seoski rečeno" i mesarski objašnjeno - bačeno na vagu znanja i prije nego se kazaljka smiri maknemo meso i bubnemo cifru :)" Tek toliko da imate osječaj za fi puta oko o čemu se tu radi i koga vraga rade ti kondezatori i otpornici.Za otpornike znate, jeli da da, pružaju otpor.Kondenzatori zapravo isto pružaju otpor izmjeničnom signalu.Eto nije bolilo :001_cool: ... molim? .... pitate kako to oni pružaju otpor?Kvragu a baš sam se bojao da će netko to pitati :blink:Ako vas ne interesira preskočite ovo sivo i nastavljamo dalje u revijalnom tonuDakle kondezator ima skoro bezgranični otpor kad se nabije ali dok se "puni ili prazni" teče struja znači tada provodi. Ako je veliki tada se duže puni i duže prazni u odnosu na mali. ako se duže puni i prazni može provoditi dok prolaze ovi duži i kraći valići (niske i više frkvencije) ako je mali e tada provodi samo ove "male" - "kraće valove struje" tj više frekvencije.Slobodno ovo sivo iznad možete zaboraviti i zapamtit da C - kondenzator se ponaša kao promjenjivi otpornik kada kroz njega prolazi audio signal. mjenja mu se otpor ovisno o "visini tona" signala koji prolazi kroz njega.Kada to znamo vrlo lako možemo skužiti kako to rade ti pasivni filteriPosted ImageNiskopropusni filter - Eno ga gore na slici, kad naidje audio signal koji C propušta-kondezator ima manji otpor za njega i proguta ga "mrak" tj iscuri u masu ta komponenta signala. Dakle dok dolaze "niži tonovi" mrtav ladan kondezator se ne obazire na njih ali kad naidju oni malo "viši tonovo" e tada iscure kroz njega na masu.I vidi mare vraga - dobili smo niskopropusni filter :lol:Isto tako ovaj drugi gore na slici, da taj, taj desno visokopropusni filter .... već i sami pogadjate, ako je mali C ne uspije propustiti ove "niže tonove" signala već samo više i gotovo.Naravno to se tako manifestira ali to tako ne radi jer uopće nisam spomenuo otpornik. Sada to sa otpornikom malo komplicira stvar i tekst postaje dosadan :sneaky2:Neću vam tumačiti ohmov zakon :blush:, eno vam Riba tamo dobro veli pun je internet suhoparnog veleumnog teksta i pametnih formula. Posted ImageOK oću samo ako se pokaže enormni interes :w00t: a i trebat će nam to za poslije ... uh!Dosta za ovaj put, nesmijem vas previše izmoritiKvragu, nikako doć do lampi :blink:.... još ni gitaru nismo uštekali :)Nastavak slijedi ...

Edited by @ndrej, 03 Prosinac 2011 - 22:44 .


#48 virtuoso

virtuoso
 • Members
 • 9930 posts

Vrijeme objave: 04 Prosinac 2011 - 12:28

Ej,sad gledo neku temu pa se sjetio pitat: zašto ako recimo osoba A i osoba B idu radit isti amp od iste sheme,isti materijal,a svakome ispadnu druge vrijednosti napona na pojedinim točkama?

#49 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 04 Prosinac 2011 - 12:37

Nastavak ...Priča o otpornicimaZnam već ste pomalo i ljuti na mene, "pa hebemu miša maloga kad će taj tikvan da počne o lampama, sve nešto kenja uokolo ...."Imate pravo, ništa manje nisam ni ja nestrpljiv ali treba nam još samo malo razraditi tu salatu oko glavnog priloga - lampe, da bi objašnjenje lampi imalo smisla. Ajde evo još samo ovo i svečano obečajem (tri noža u titovo srce) sljedeći-sljedeći nastavak bit će o lampama :001_smile:Još uvijek smo u modu "seljački rečeno - mesarski objašnjeno" i neće biti nikakvih formula.Otpornik, najblentaviji i najgluplji elemenat - samo pruža otpor i ništa drugo (zapravo neki čak i pri takvoj besavoj radnji znaju uprskati stvar i zabrljati i tako banalan posao).Ljudi su otkrili da elektroni ne uspijevaju po svim materijalima teći tek tako. Neki materijali pružaju manji a neki veći otpor prolasku elektrona. Dok se tako opiru ti materijali se zagrijavaju i pretvaraju dio energije u toplinu a zbog toga opiranja na tom materijalu se stvori "pad napona" mjereči od točke ulaska struje do točke izlaska iz tog materijala. GOTOVO :001_smile:Skoro gotovo :w00t: jer spajanjem tih otpornika u različite konfiguracije dobijamo i različite efekte ... ništa svemirsko, već sve funkcionira po zdravo seljačkoj logici.Pa pogledajmo to maloPosted ImageOvaj paralelni spoj iznad, ponaša se kao i voda kad teče nizbrdo i "traži" put sa najmanjim otporom tom svom prolasku. Ako voda naleti negdje "na mekano" struja vodenog toka se počne račvati ali glavnina i dalje nastavlja teći tamo gdje je najmanji otpor. Važan banalni detalj koji je zapravo očigledan da količina vode koja je bila prije grananja je ista količini vode kad se zbroje ta dva grananja. Identično je i u našem slučaju gore. Ako su oba otpornika u tom paralelnom spoju iste vrijednosti struja će se podijeliti na dva identična toka i zbroj struje iz obje grane bit će jednak struji prije grananja.Serijski spoj. Imamo napon gore na vrhu koji pokrene protok struje kroz ta dva otpornika prema masi. Već smo rekli za pojavu koja se zove "pad napona" i zbog te pojave tamo u sredini gdje se spajaju otpornici dobijemo napon koji je manji od napajanja ali veći od 0 V. Koliki će biti taj napon ovisi o vrijednosti otpornika. Ako su otpornici iste vrijednosti dobit ćemo na njihovom spoju napon (prema masi) točno "prepolovljen". Dakle imamo 100V gore (mjereno prema masi) i dva otpornika od 30K i napon koji se pojavi na onom spoju dva otpornika iznosi 50V (naravno mjereno prema masi). Opet da napomenem i ono očigledno, zbroj pada napona na oba otpornika je identičan naponu napajanja u ovom slučaju. Da imamo tri otpornika tako u seriju, opet isto, zbroj sva tri pada napona je isti naponu mjerenom na "početku" lanca, napajanju - uvijek kada ne naznačim posebno izmedju čega je izmjeren napon već napišem samo izmjereno 50V, podrazumijeva se - prema masi.Znam malo ste zbunjeni, pa to je sve tako banalno očigledno, koji klinac nam je gubio vrijeme objašnjavajući tako očigledne banalne stvari?Hehehe, već sam rekao da ću kružiti spiralno oko teme kao lešinar, zar ne Posted ImageZa to je "kriv" Bepone kad je napisao mangup jedan, nijedan :D"evo neki kablovi duzine 3m imaju i 300 pF parazitni kapacitet s kraja na kraj sto je dovoljno da ubijei visoke cim se malo "zatvori" vol pot na gitari.."Zar vas nije zaintrigiralo u čemu je tu fora, zašto se to pojavi kad se malo zatvori volume pot na gitari?hehehe sada možemo bez beda to objasniti jer imate svo potrebno predznanje i samo ću vam malo olakšati i skrenuti pažnju na neke trikove kako čitati šemu i olakšati si razumijevanje, što se to zapravo dogadja a da lampu još nije ni pomirisalo :)Nastavak slijedi ....Hahahahah :001_cool::blush::lol: ovo je namjerno kao u jeftinim sapunicama, kad je najnapetije, gadovi tada završe epizodu :blink:

Edited by @ndrej, 04 Prosinac 2011 - 12:57 .


#50 bepone

bepone
 • Members
 • 2059 posts

Vrijeme objave: 04 Prosinac 2011 - 12:56

Ej,sad gledo neku temu pa se sjetio pitat: zašto ako recimo osoba A i osoba B idu radit isti amp od iste sheme,isti materijal,a svakome ispadnu druge vrijednosti napona na pojedinim točkama?

lampe su rucni rad i razlike od primjerka do primjerakamogu biti i do 40%, pogotovo polovice trioda ECC83,

#51 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 04 Prosinac 2011 - 20:16

Nastavak ...Na stepeništu za hram lampašaSamo što nismo ušli. Dakle još samo nedostaje par trikova kako si olakšati čitanje i razumijevanje šeme. Šta već? :w00t:Nego šta, sve znate a ono što neznate objasniče se "samo od sebe" tj. usput kad krenemo objašnjavati šemu lampaša i kako to lampa radi u tom okruženju.Sve je jako jednostavno na ovom nivou "seljački rečeno - mesarski objašnjeno" samo zato jer mnoge stvari zanemarujemo a zapravo i cijela ljudska znanost je umjetnost zanemarivanja. Dakle dok smo na ovom nivou zanemarujemo mnoge pojave i uopće ne objašnjavamo jer bi vas samo zbunile i cijelu stvar zakomplicirale ... bespotrebno za ovaj nivo shvačanja. Kada budemo kružili u drugom krugu i ako se pojavi želja medju vama za tim tada ćemo unesti i malo komplikacija ili ih barem naznačiti.Vratimo se malo na onaj niskopropusni filter.Posted ImagePosted ImagePogledajte gornju sliku "Niskopropusnog filtra" pa onda doljnju sliku "Nikoprop. filtra" pa onda sliku pored "Serijski spoj".U dolnjoj slici smo samo zamjenili simbol C - kondezatora sa simbolom otpornika. Čisto da lakše i brže shvaćate kad čitate šemu i prepoznate da je taj C u funkciji "otpora" na odredjeni dio audio signala. To se nesmije raditi u šemi ali smijete u svojo glavi kao što smijete i to prikazati kao serijski spoj samom sebi ... kako god vam odgovara ili u datom trenutku bolje objašnjava što se dogadja. Dječja igra :001_smile:Usput rečeno ovaj serijski spoj kad je sa otpornicima i ima izvod u sredini se još i zove "razdjelnik napona" - (razumnjivo već iz naziva i onog što taj spoj radi) a isto tako možemo koristiti i potenciometar da bude razdjelnik napona, jedina razlika u prvom slučaju su R vrijednosti fiksne a u drugom slučaju sa potenciometrom se R vrijednosti mijenjaju ali im je zborj fiksan.Kako sada raketnom brzinom napredujemo, evo možemo konačno pogledati o čemu je zapravo to Bepone (a prije i Frus i Leslie) su govorili o tom prigušivanju visokog dijela spektra audio signala sa gitarskim kabelom :blink:Posted ImageDa li vidite kako onaj gornji dio potenciometra i klizač od potenciometra VOL skupa sa onim C KABEL čine niskopropusni filter?Naravno, ponavljam puno toga još zanemarujemo i ne uzimamo u obzir npr. induktivitet pikapa koji može skupa sa "C TON" i "C KABEL" raditi rezonantni krug i slični detalji. To nas za sada ne interesira i pravimo se kao da ne postoji.GOTOVOEvo za kraj i ona prva šemaPosted ImageVeć sada možete polako početi uživati čitajući šemu i osječat se mudro i veličanstveno k'o oni domoroci sa pimplekom u futrolici zavezanoj oko vrata i dok čuče u prašini sa štapićem čeprkaju i čitaju tragove i sve kuže. Koja je životinja to bila sa kim se prcala koliko mladunčadi, tko šepa i zašto, pa sve tako zanazad do početka nastanka svijeta.Veličanstvena slika, morate priznat!Sljedeća tema su LAMPE Posted ImageNastavak slijedi ...

Edited by @ndrej, 04 Prosinac 2011 - 20:41 .


#52 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 05 Prosinac 2011 - 11:44

NastavakLampePosted Image LampePosted Image LampePosted ImageNaaapokon lampe :w00t: i morat ćemo se vratiti za početak na dječji stil objašnjavanja pa polako lešinarit po spirali sve bliže lešini ... Posted ImageIz mog iskustva uvijek sam imao problema zapamtit anoda, katoda i tko je tko, dok nisam otkrio fantastični alat za to. Stvar treba napraviti slikovitu ili sa slikom ili riječima i zapamtiš zauvijek 100%.Kako je na GF-u sve naopako, prilagodit ćemo objašnjenje - naopako :001_cool:~Vidite ovu diodu u sredini dole, ehehee kad sam ugledao slova K i A u tom simbolu više nikad nisam imao problema zapamtit što je katoda a što anoda. Ova Trioda je isto Dioda kada ne koristimo rešetku i na slici su prikazani dioda i trioda jednako usmjerene katoda gore, anoda dole.Posted ImageOvi pažljiviji na nastavi su primjetili i da sam počeo koristiti kraljevsko "mi" u množini kod objašnjavanja. Mi ovo mi ono - nije to bez vraga i postoji jaki razlog a sad čemo:blush: to i iskoristiti :lol:Slikovito opisano, triodu možemo gledati kao odnose u kraljevstvu. Kralj-Katoda ima veliki autoritet nad svojim Podanicima-Plate i njegov autoritet se sveudilj prosipa po podanicima. Ali i od generala postoji veći general - kraljevska Gospodja-Grid zapravo cima svog jadnička Kralja(Katoda) i ima sa svojim tankim glasićem najviše upliva kako će se VELIKI autoritet kralja(katode) prenest na podanike(plate) koji imaju najmanji autoritet ... slika desno. Razine autoriteta su prikazane iscrtkanom linijom.Jedini još uvijet da bi to tako funkcioniralo - gospođa(grid) mora biti jaki karakter i uvijek imat još veći autoritet od kralja(katoda). Ako ona postane bezvoljna i spusti se na muževu razinu tada nju više nečujemo - ne upravlja sa kraljevim autoritetom i kraljev autoritet se tada čuje maksimalno ... slika lijevo.A svi znamo da su muški malo blesavi, zatucani i nemaju tu profinjenost žena i to se onda svodi na banalno jednoliko maksimalno tupljenje.Kralj tada samo tupi jedno te isto to jest naša Trioda tada se pretvori u Diodu, maksimalno provodi ali samo to, nema tu suptilnosti ni zvuka...Ako pak kraljeva gospodja(grid) pretjera preko svake granice sa svojim većim autoritetom, kraljev(katoda) autoritet nestane i on jadničak uvrijedjeno zašuti i podanici(plate) više ne osjete nikakav autoritet i nastane od zaprepaštenja grobna tišina ...Nije to najgore što se može dogoditi, najgore što se može dogoditi u kraljevstvu triode je da gospodja(grid) nije plemenite krvi tj dolzi iz loze podanika a to se desi kada njen autoritet padne ispod razine kraljevog(katode) autoriteta i tada nastane grozna situacija koju izbjegavamo po svaku cijenu. Tada tako rekuć nestanu podanici jer se gospodja(grid) pretvori u podanike(plate) i sav kraljev autoritet se prosipa po njoj i postoji opasnost da se cijelo kraljevstvo uruši. :blink:Nastavak slijedi ...A sad mi reci Riba gdje ima ovo na internetu (bilo koji jezik) za pročitati o Triodi ovako objašnjeno :001_tt2:i nadam se da vam se svidja objašnjenje, meni ovako slikovito zamišljeno jako pomaže u elektronici, sve odjednom postane interesantno i ima smisla.

Edited by @ndrej, 05 Prosinac 2011 - 13:15 .


#53 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 05 Prosinac 2011 - 16:30

NastavakLampe ali sad zaozbiljnoNisam našao neku upotrebljivu sliku špine, tako da ću vam oslikati riječima (ali već ste shvatili) Katoda je priključak na vodovod, pipac od špine je grid i izlaz iz špine je plate. Kako vrtite pipac ili mićete ručicu (već koje je konstrukcije) sa signalom koji dovodite na grid, kontrolirate protok vode koji završi na izlazu prema plate.To smo riješil i sad krećemo za ozbiljno. Dosta je bilo pričanja bajki. Svejedno još se uvijek ništa nebojte, neće biti ni formula ni sličnih perverzija ... za sada ... Posted Image ali zato u sljedećim krugovima ... hehehe ima da vam škopja mozak od silnih brojki i slova (zezam se, doista je sve banalno ako idemo po redu :blink:Lampa (za sada mislimo na triodu) u fizičkom svijetu može izgledati jako jednostavno i da imate staklopuhački pribor, limiće od odredjenih legura, malo žice, vakum pumpicu i znanje, mogli biste i sami napraviti jednu, doduše ne odmah vrhunskih karakteristika i dugog radnog vijeka ali nešto što radi na tom principu bi izašlo vani :001_cool:Posted ImageNa ovoj (ukradenoj sa interneta) slici se može vidjeti kako je to sve banalno.Imamo grijač skoro isti kao i na lampadinama iz žmigavca (žarna nit :w00t: koji je uvučen u metalnu cjevčicu (to bi bila Katoda) okolo žicom namotamo u spiralu grid (gore na slici je prikazana kao za "sušiti veš" tamo gdje su one kuglice (elektroni) i navućemo još jednu malo veću metalnu cijevčicu (plate) preko svega toga, tako da se ti elementi medjusobno ne diraju. Dodamo Getter, sve to u stakleni balon iz kojeg isisamo zrak i izvučemo metalne izvode nožice - koje su spojene na ovu gore opisanu metalnu skalameriju i gotovo.Princip rada, tako barem kažu je jednostavan. Pustimo napon kroz grijač koji grije Katodu(kralja:) (tu pomaže taj vakum) elektroni se uzbude i privuče ih pozitivno nabijena ploča Plate(podanici) i dodje do protoka struje (i tu pomaže taj vakum). Ako pridodamo i Grid(gospodju) sa negativnijim naponom od katode (stručno se kaže prednapon ili pazi sad bias), tada kontroliramo taj protok struje sa silom odbijanja koja se pojavi zbog tog negativnijeg od katode napona na gridu (mrežici - spirali).Gore sam spomenuo neki Getter. To je komad metala ili može biti premaz na staklenom balonu koji reagira oksidiranjem na zaostale molekule kisika (jer idealno ne postoji). Potreban je da bi se produžio vijek trajanja lampe tj. da ne dodje do prerane oksidacije grijača.Posted ImageTo je ovaj zatamnjeni - metalizirani dio na vrhu lampi. Neke lampe imaju taj getter u obliku metalne pločice - to je na ovoj srednjoj lampi na slici.Nastavak slijedi ...

Edited by @ndrej, 05 Prosinac 2011 - 17:18 .


#54 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 05 Prosinac 2011 - 16:39

samo daj @andrej, puno zgodnije je objasniti elektrostatske naboje čestica pomoću odnosa privlačenja i odbijanja kao u stvarnom životu (psiha) nego poput ventila, jer u biti lampa nije ventil (valve) nego upravo odnos privlačenja i odbijanja kad sudionici postaju više pozitivni odnosno negativni, kada surađuju a kada ne (odbijaju), kada određene odluke imaju određene reperkusije u vremenu. Zapravo naša psiha radi na istom principu ali i sistem koji si ti lijepo objasnio kroz kraljevstvo. Sazdani smo od istog materijala(energije nabijene u konkretnom vremenu ovako ili onako) pa kao sistem koji ovisno o odlukama može unutar sebe više ili manje surađivati, odbijati ili autodestruirati.

Hvala Leslie :blink: daj molim te počni razmišljati o jednom ovakvom sličnom tekstu kao što sad objašnjavaš. Trebalo bi te lampe opisati sa svih mogućih kuteva vidjenja jer tada ovaj niz i ima smisla.Ovo moje pisanje je za početnike, teške početnike ali poslije kada dodju prave stvari sam šupalj ... nema ništa ni znanja ni iskustva kod mene.

ovo je fino i slikovito, al jebemu ak nemres zapamtit sta je anoda sta katoda onda je mozda bolje ne radit pojacala....

Griješiš i to ozbiljno. Dobro, mogu i shvatiti zašto, jer si normalan ali ja nisam.Recimo, nisam u stanju ništa zapamtiti prisilno, napamet ako nema logike u tome ... dobro jesam ali uz jaaaaako veliki napor. Ako se pojavi i mrvicu logike, tada sasvim brzo shvaćam i sve gdje ne treba štrebanje, normalno funkcioniram :001_cool:) tako da ovo pišem i za takve "specijalce" :w00t:

#55 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 05 Prosinac 2011 - 19:31

NastavakLampa, pojednostavljeno (u šemi) do bola 1. dioVeć sam rekao prije da je elektronička šema zapravo pojednostavljeni prikaz sa simbolima i ne prikazuje sve pojave-karakteristike pojedinih elementa-simbola koji se pojavljuju u šemi. Dakle svi elementi su prikazani idealizirano, pojednostavljeno. Tako možemo za potrebu objašnjenja i još više pojednostavljati - olakšati razumijevanje, pogotovo nama početnicima i svakako je sada u startu poželjno.Prije sam pokazao lampu naopako ali zapravo kad znamo da u stvarnosti struja teče od minusa ka plusu, ono je bilo logičnije-"normalno" (prvo sam je normalno onda u p....):blushing:Ipak moramo okrenuti lampu sada "naopako" tj. normalno kako se i inače prikazuje u šemama i sada će elektroni teći od dole prema gore a struja od gore za dole ... Hebote i tu Civilizaciju izokrenutu!!!:cursing:Zašto ta ljutnja? zato jer sada komplicira opis, nije skroz logičan već se moramo praviti kao da ...Dakle kako napraviti da nešto postane negativnije od mase u ovom slučaju grid(gospoja) koja mora postati negativnija od katode(kralja). Tako da Kralju(katodi) damo "stolicu" da se popne na nju i onda grid(gospoja) kad je i na podu(masi) još uvijek je negativnija-niže od katode(kralja). Već ste primjetili da Kralj(katoda) je malo naivan i misli da on vlada kraljevstvom triode a čak je toliko blesav da popuši tako jeftini trik i niti nezna da je on zapravo nizak i na stolici umjetno viši i još je blento pritom sretan da sa visoka može gledati svoju Gospoju(grid) Hehehe a ona upravo zato jer je niže od njega, bliže zemlji(masi) može zapravo vladati nad njegovim autoritetom(protok elektrona) prema podanicima(plate). Hahaha kako je to u prirodi sve pošteno i ludo zamišljeno i doista je lijepi onaj opis od Leslia :blink:Na ovom mjestu se za sada opraštamo od naših pomočnih i simpatičnih likova iz kraljevstva i dalje pričamo kao za "ozbiljno":lol:Posted ImageŠto sam vam rekao, vidite gore kako je katoda umjetno podignuta "stoji na stolici" tj onom otporniku R13. Taj otpornik služi za onaj čuveni bias-prednapon, sa njime se to podešava, da se umjetno podigne katoda kako bi mogli sa gridom upravljati tim negativnijim od katode potencijalom.Imamo oko ove slike još puno toga za pričati i to nas čeka u sljedećem nastavkuNastavak slijedi ...

#56 Shorty Medlocke

Shorty Medlocke
 • Members
 • 379 posts

Vrijeme objave: 05 Prosinac 2011 - 20:58

:blink::thumbup::001_cool: andrej ti si Car... ma ti si Kralj i Car, steta da se ne zoves Ferenc:lol:... no bez zajebavanja, svaka chast na volji trudu i 'for dummy' pristupu... prijedlog, kad dodjes do napajanja, spomeni R-C i L-C filtere, kao i izracun pada napona na otporima i disipaciju.... Svakako 'keep up the good work':thumbup1:

#57 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 05 Prosinac 2011 - 21:57

Hvala Ti! Hvala Ti! Hvala Ti! Posted ImagePosted ImagePosted ImageNemaš pojma koliko ovakav tvoj post grije srce :blink: i daje volju za rad :001_smile:Nema straha, sve čemo običi i objasnitialiprvo na ovaj blentavi način u prvom krugu spirale, te kad shvatko može razumjeti "pa i njegov pas" Posted Image tek tada u drugom krugu spirale počinjemo sa jednostavnijim formulama (a skoro sve su takve :lol:i dobro da si dao prijedlog :thumbup1:To važi i za sve ostale, samo dajte prijedlog što sve da ubacimo "u ovu bajku" ...Ono što neznam, napisat će maheri sa foruma a ja ću to prevoditi na jezik za obične civile, na ovakav način :blink:Sve ovo do sada su maheri već rekli na početku, samo neizvježbanom uhu to je moglo izgledati kaotično i zbrda zdola ali ovo je zapravo njihovo komprimirano znanje, samo prevedeno - razmotano za nas smrtnike i zato se ovako odužilo :001_cool:

#58 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 06 Prosinac 2011 - 02:12

NastavakLampa, pojednostavljeno (u šemi) do bola 2. dioDa li se sječate, kad sam vam rekao da već sve znate dovoljno da skužite lampu u njenom radnom okruženju? ... a...a...a niste mi vjerovali, -:w00t:zar već?Dakle na ovoj slici niže imamo jedan dio šeme lampe (koliko nam je potrebno za početak) i desno imamo pojednostavljeni prikaz za ono što želimo sada razumjeti. ako poželimo neku drugu karakteristiku lampe prikazati možemo i to (na drugi način napravimo zamjensku šemu) ali za ovaj nivo zasada ovaj banalni prikaz može sasvim dobro poslužiti.Posted ImageOvako gledajući na slici desno, ta lampa je skroz banalna - običan serijski spoj tri otpornika "u križ" (u seriju :001_cool: Pa to djeca razumiju. Onaj potenciometar sa diodom bi prikazivao lampu i "pravit ćemo se kao da" upravljački napon namjenjen inače gridu kod lampe može micati klizač potenciometra.Već od prije ste dobili neki osječaj kako ti otpornici djele napon ... jel tako skroz banalno jednostavno. Sada dolazi pitanje, znamo za ovaj otpornik R13 da glumi onu "stolicu za kralja" da dobijemo prednapon ilitiga bias tj. podignemo katodu malo "iznad zemlje"-mase ali čemu kvragu su dodali još i onaj otpornik R4 iznad lampe spojen na plate.Zbog više razloga a jedan koji nas interesira je ... ovo če vam zvučat nevjerovatno ali istinito Posted Image taj otpornik radi jednu nevjerovatnu stvar a na prvi pogled nebiste to ni pomislili - on omogučuje da od promjene struje dobijemo promjenu napona :blink:- Jedan običan otpornik to može? - a nema nikakve "pametne điđe-miđe" u sebi već samo glupavo pruža otpor.? Ako se prisjetite ranije kad sam pričao o njima to sam i napomenuo (za one koji su tada spavali - vratite se nazad na temu otpornici i pročitajte ponovo o padu napona na otporniku ovisno o struji koja teče kroz njega :blush:~Dobro vjerujete mi, ... recimo ... ali zašto bi nam to bilo važno, potrebno?Sad ćemo doista počet malo po malo upoznavati lampu.Dakle govorili smo o potencijalu (to vam je napon) koji dovodimo na upravljačku rešetku - Grid(Gospoja) i kažemo da taj potencijal upravlja protokom elektrona a to je drugačije rečeno struja.Dakle sa nekim malim upravljačkim naponom mjenjamo tok struje. To je sve jasno, zar ne (ovo je retoričko pitanje :) a što ako trebamo tu lampu spojit da ona upravlja sa sljedećom lampom? Tada trebamo sa tom promjenom struje koju radi lampa dobiti efekt promjene napona (koji ćemo voditi na grid sljedeće lampe) i to upravo radi onaj otpornik R4. Nevjerovatno :w00t: i ne samo to usput radi on još nešto istovremeno :w00t:Hebote, običan blesavi otpornik (koji samo tupavo pruža otpor) može odjednom sve to raditi? - može! Posted Image :sleep:A rekao sam vam da ćemo ovu sliku još morati objašnjavati i potrajat će to činimise hehehe ...Nastavak slijedi ...

#59 @ndrej

@ndrej
 • Members
 • 962 posts

Vrijeme objave: 06 Prosinac 2011 - 14:39

NastavakLampa, pojednostavljeno (u šemi) do bola 3. dioMaheri su bili dobrostivi i nisu me ispravljali? Lijepo od njih i hvala!Dakle oni su već vidjeli da onaj R4 spojen na plate nije sam od sebe zaslužan za onu nevjerovatnu konverziju - promjena struje u promjenu napona. Sva tri otpornika u seriji su zaslužni za to, svatko u svojoj odredjenoj mjeri.Pazi sad, pričajuči o otporniku mi zpravo pričamo i o lampi ... ludo :blink:Govorili smo o razdjelniku napona koji dobijamo sa otpornicima u seriju i to bi nas moglo zavest i mogli bi pomisliti da otpornici smanjuju naponaliOtpornik kako mu kaže ime priža otpor hehehe ali on mangup jedan prvo pruža otpor struji a ne naponu .... hihihi ... onaj pad napona koji se pojavi na njemu je tek manifestacija koja se pojavljuje kada struja teče kroz njega.Dali zvučim komplicirano? ako neki početnik koji ne kuži elektroniku ovo čita, molim te, doista iskreno, napiši slobodno ako sam postao nerazumnjiv.Kao dokaz, zamislimo da je otpornik onaj gore R4 samo spojen na ono napajanje 233V a drugi kraj mu je u zraku. Tada kad bi mjerili taj drugi kraj (prema masi) dobili bi i dalje 233V.Dakle taj R4 pruža otpor struji a kako su i drugi otpornici u seriju spojeni na njega oni svi skupa odredjuju i struju koja će teći kroz cijeli serijski lanac. Ako neki otpornik u tom lancu ima veći otpor od njega tada će taj sa većim otporom više doprinjeti sveukupnom otporu.Ako zvučim komplicirano, zamislite kutije naslagane jedna iznad druge i neke su velike a neke male. One male kutije će najmanje utjecati na krajnju visinu a one velike najviše - banalno skroz.Sada se vračamo opet na našu slikuPosted ImageDakle naš R4 osim što sudjeluje u konverziji struje u napon još istovremeno sudjeluje u tome kolika će struja teči kroz lampu. Vjerovatno vam je i upala jedna logička činjenica u oko a to je da ista količina struje teče kroz sva tri otpornika u tom lancu, recimo ako 10 mA teče kroz R4 isto toliko teče i kroz R13 ili kroz lampu. Zašto vas sada sa tim davim? To je tek uvod, temelj koji će nam trebati u drugom krugu kada počinjemo nešto malo i računati.Sada možemo i reči nešto o lampi tj onom potenciometru koji glumi lampu. Kako se njegov klizač miče gore dole mjenja se i otpor a sa tom promjenom otpora mjenja se i struja (ucijelom tom lancu) a sa tom promjenom struje mjenja se i pad napona na svim otpornicima u tom lancu - Totalno Banalno :lol:Ovisno koliko koji otpornik ima otpor toliko će se i mjenjati pad napona na njemu. Ovi sa večim otporom imat će veće oscilacije pada napona za razliku od ovih sa manjim. Za sada (ovaj nivo objašnjavanja) nam je ovo sve dovoljno da ponovo pogledamo pravu šemu i objasnimo je do kraja (za ovaj nivo objašnjavanja) i na kraju i cijelo pojačalo a u drugom krugu idemo malo u dubinu tj. neka minimalna računanja.Ne sekirajte se skroz je banalno i sa tim računanjem :blink:Nastavak slijedi ...

#60 MarshallHendrix

MarshallHendrix
 • Members
 • 1043 posts

Vrijeme objave: 06 Prosinac 2011 - 14:50

@ndrej... Svaka čast:001_smile:
Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.