Jump to content


Slika - - - - -

O SETUPu GITARE

Posted by Joe Owl, 05 Ožujak 2017 · 1060 views

Nailazim često na pitanja na ovu temu od manje iskusnih, pa da pojasnim neke pojmove koliko mogu ili bar da pomognem u načinu pristupa.

Problemi uzrokovani lošim setupom i sam setup gitare nisu više nikakav bauk, niti mistika. Pogotovo ne u današnje doba interneta. U grupama i na forumima možete dobiti mišljenja oko vašeg problema, ali pošto su na neviđeno to ipak može ostaviti prostora pretpostavkama i... greškama.

Evo deset zapovijedi po Joe Owlu! :D ;) :D

1 - Odlučite se prvo da li je skuplje platiti kurvu ili doktora
Ako ste početnici i neiskusni možda je bolje da stvar prepustite majstoru.

2 - Morate biti dobro upoznati sa konstruktivnim elementima gitare i kako funkcioniraju, a pogotovo s onima vašeg instrumenta, jer postoje razlike. Dakle, googlajte, wikipedia, you tube...

3 - Ako niste pedantni, strpljivi ili nemate adekvatni alat, okanite se posla. Uštedjet ćete si vrijeme i novac. Stavite npr. loše inbus ključ i uništit ćete lako maticu šipke - major problem! Neke gitare koriste elemente sa colnim, a ne metričkim mjerama - oprez!

4 - Ako instrument ne držite čistim i na njemu ima prašine, masnoće od ruku i znakova korozije na metalnim djelovima, lako je moguće da ćete naći "zapečeni" vijak, ili glavu vijka začepljenu prljavštinom - stoga ključ ili odvijač neće moći adekvatno ući i to je čest uzrok daljnih problema.

5 - Tenzija žica uzrokuje velike sile nad djelovima, pa je bolje u većini slučajeva da ih otpustite prije nego npr. krenete podizati sedla, ili zatezati šipku.

6 - Za dobar i ispravan setup potreban je preduvjet da su "zahtjevi fizike" na instrumentu ispoštovani, odnosno da je gitara napravljena kako treba. Ako je npr. nut (kobilica) nizak, pragovi loše livelirani, kut ili dubina utora vrata pogrešna i sl; teško da setup može spasiti stvar. Uvijek gledajte i mjerite gitaru u tzv. "playing position" jer sila teža i žice drukčije djeluju kada je polegnuta, na stalku ili kako je već postavite. Različite žice imaju različitu tenziju (vučnu silu) i uzrokuju pomicanje vrata prema napred ili nazad i osim actiona (visine) to remeti i intonaciju. Pripazite dakle na dimenziju, materijal i samu tenziju žica (često je navedena na pakiranju u lbs ili kg). Ambijentalni parametri (temperatura,vlažnost i ono što ih uzrokuje) utječu na širenje i stiskanje drva, dakle gitara diše i može se više ili manje micati (to ovisi o cijelom nizu konstruktivnih karakteristika). U ekstremnim uvjetima i naglim promjenama može doći čak i do pucanja, odljepljivanja i sl.

7 - Sam setup je stvar osobnog ukusa. Ovisi o načinu vašeg sviranja: tip tehnike (fingerstyle, flatpicking, chicken picking, tapping, hybrid...) debljina trzalice, debljina žica, jačina udaranja itd. Isto tako ovisi i o žanru koji svirate i soundu koji želite postići. Nekad je stvar kompromisa, nekad pak zadovoljite potrebe ruke na uštrb uha i obrnuto.

8 - Nađite ozbiljne i provjerene izvore vaših informacija. Wikipedija može pomoći oko osnova, a "HOW TO" sekcija sajta Stewart-MacDonald (https://www.stewmac.com) može biti odlična polazna točka za ozbiljniji pristup.

9 - Ako se već upuštate u posao, sve označite, izmjerite i zapišite kako biste mogli vratiti stvari nazad u slučaju pogoršanja.

10 - Intonacija (dužina žice ili udaljenost sedla od nuta) je načelno objektivna stvar. Radi se zadnja, odnosno prije podešavanja visine pupa ako se radi o električnoj gitari. Zahtjeva nove žice i što precizniji štimer. Ako koristite uvijek iste žice, jednom podešena, vrlo vjerojatno je nećete trebati nikad više dirati. Ako hod sedla ne može zadovoljiti potrebe intonacije znači da je bridge postavljen na krivom mjestu.

Cheers i amen! Posted Image
Siječanj 2018

P U S Č P S N
1234567
891011121314
1516 17 18192021
22232425262728
293031    

Recent Entries

Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.