Jump to content


Slika - - - - -

HSS WIRING - ODABIR POTOVA

Posted by Joe Owl, 08 Rujan 2016 · 1027 views

Skrenuli su mi pozornost prije neko vrijeme o velikoj (?) debati po forumima (Naravno, pa gdje drugdje! ;) ) oko toga koju vrijednost potova stavljati na gitare sa HSS konfiguracijom pupa.

Dilema: singl pupi sa 250k potom zvuče super, ali hum pup je zagušen (tzv. blanket efekt) ili staviti 500k pa su singlovi kreštavi, a hum dobar. Problem (ako je to uopće) ne bi bio toliki da dvije „frakcije“ u sukobu shvate da ne postoji jedinstveno rješenje, tzv. rule of thumb koji vrijedi za svakoga.
Individualni i logički pristup bi trebao izgledati otprilike ovako:
  • Odnos pupa je 2:1 u korist singlova
  • Glazba je većinom strukturirana tako da 90% sviramo ritam, a 10% solo. Hum na bridgeu, po nekim svojim karakteristikama, bi bio u osnovi solo pup.
  • Naravno, ima onih koji se s time ne slažu jer sviraju drukčije i omjeri poviše su potpuno drukčiji. Ponekad, bolje rečeno „ponek-ome“ su singlovi na gitari čisto nepotrebni ukras. Dakle, „što“ i „kako“ sviramo je ključan čimbenik!
  • U obzir treba i uzeti da li je hum splitabilan (ili tapabilan) i koliko se koristi u tom modu.
  • Netko opet želi 100% fleksibilnost, odnosno da svi pupi izlaze maksimalno dobro.
Da rezimiram, tri su pristupa dakle: pro single, pro hum i 100% fleksibilnost.
Kako bi našli idealan odgovor na jedan od tri pristupa trebamo uzeti u obzir i to da potovi dolaze sa tolerancijom od +/- 20%. To znači da načelno pot od 250k može biti i 200k i 300k (naravno i sve između). Za potove od 500k je razlika i veća, odnosno od 400k do 600k. U teoriji možemo imati dva pota od 250k i 500k sa svega 100k razlike, a to u slučaju jednog pota na instrumentu nije (skoro) primjetno. Naravno kada se radi o tri ili četri komada kao npr. na LP-u to može biti itekako čujno. Znači bilo bi poželjno da su potovi na gitari upareni, ali to je druga tema.

S konstruktivnog aspekta 250k potovi imaju nešto kvalitetniji taper u odnosu na one 500k. Mali gubitak u visokima se može isto tako nadoknaditi jednostavnim podizanjem humbuckera.
Ovdje se povlači i pitanje koliko je vaš set pupa kalibriran (pogođen odabir), odnosno da li su ti pupi u funkcionalnom odnosu. Npr. Teško je upariti ultra namotani-high output hum koji sam po sebi zvuči dosta tamno i muljavo sa nekakvim standard singlovima sa oko 6-7k ohm (ako ostavimo hernies po strani).

Solucije:
  • 3 X 250k – Najjednostavniji pristup. Ako ste u mogućnosti birati, ili naručujete matched set, sugeriram malo „jače“ vrijednosti, znači u plusu, nikako da su ispod 250k. Uz to sugeriram i 50's wiring koji izvlači nešto više frekvi pa i humbucker zvuči manje muljavo. Osobno mi je draga ta patina, nekako kao da miriše po zadimljenom pubu. Sugeriram i da razdvojite blende – jedan tone za singlove, a jedan za hum - odnosno kondenzatore, a vrijednost .022 uF ili čak manja za hum (.015 ili .010).

Sami čin razdvajanja blendi (Da ne dijele isti kondenzator), makar koristili kondenzatore iste vrijednosti, nekako otvara zvuk.

  • 2 x 250k i 500k - Vrijedi sve gore navedeno, s time da 500k ide na ton blendu za hum pa tako još manje guši ton. Uz 50's wiring meni je ovo vrlo versatilna kombinacija.

Ako imate mogućnost mjerenja otpora potova izaberite oni 250k koji je u plusu za volume.

  • 2 x 250k + hum bez ton blende – Jedan volume i jedan tone za oba singla (Ili dva tona za svaki single po jedan), dok je humbucker bez ton blende. Time hum zvuči otvorenije i agresivnije, ali minus je što se ne može potamniti. Slično je direct through modu, ali ipak signal huma prolazi kroz volume pot koji ga tako ipak malo ukroti. Ako ste odabrali soluciju sa jednom ton blendom onda ostaje jedna slobodna koja se može iskoristiti za druge zgodne modove, pogotovo ako se koristi p-p pot (7 sound, coil tapping, direct through, serial/parallel...). Pošto je ovo još otvorenija solucija u odnosu na prethodne, puno bolje će raditi sa modern wiringom, ukoliko niste fan 50's wiringa.
  • Passing lane (blower) ili direct through – Za to vam je potreban jedan p-p pot ili mini toggle switch, pa tako npr. uz 250k potove (Odnosno bilo koju od gore navedenih kombinacija) možete imati svojevrsni tamniji old school sound i onda se prebaciti na full output hum (u slučaju blowera) ili radikalno mijenjati sound svih pupa (ako koristite direct through). Za ovu zadnju namjenu jako je praktičan Steinbergov JackPot.
  • Stacked 250k/500k volume pot – Nešto iz moje radinosti, samo za beskompromisne fetišiste ;) Spoijo sam dva pota na jednu osovinu tako da se oba zatvaraju i otvaraju istovremeno, za razliku od uobičajenih stacked potova koji imaju dvije neovisne osovine i duplu (stacked) kapicu. Može se koristiti sa standardnim pickup selektorom, nešto fleksibilnije sa super switchem, ili selektiranjem putem prekidača (p-p pota, mini switcha), no to može nekome biti nepraktično ako svaki put kada se prebaci na hum želi 500k pot i obrnuto. Trenutno radim i testiram nešto elegantniju verziju sa Bourns 16 mm stereo potom. Za eventualne upite obratite mi se u inbox, ili putem fejsa.
Attached Image

Čuo sam i da neki koriste 300k potove kao među soluciju, ali su rijetki. Osobno nisam zainteresiran, ali oni koje voli testirati neka mi jave iskustva, pliz.

Pot sensing – Načelno isto jedna moguća solucija, a radi se o spajanju otpornika paralelno sa potom. Na taj način možete modificirati vrijednost pota koju vidi pup (neovisno radi li se o 250k ili 500k). U mojem iskustvu nije baš efikasno jer treba uzeti u obzir puno varijabli koje utječu na frekvencije, a posebno što na taj način utječemo na ponašanje staze / tapera pota. Netko ko je zainteresiran za eksperimentiranje na vlastitom instrumentu može postići zadovoljavajuće rezultate.
Koliko sam shvatio i Fender je sada počeo koristiti tu caku na nekim modelima, samo treba uzeti u obzir da oni to testiraju i stavljaju na instrument sa uvijek istim elementima, odnosno pupima.


Love your pots! ;)

Siječanj 2018

P U S Č P S N
1234567
891011121314
1516 17 18192021
22232425262728
293031    
Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.