Jump to content


Slika - - - - -

KABEL, KABEL, KABEL...

Posted by Joe Owl, 02 Rujan 2016 · 914 views

Kabel koji koristite je navjerojatnije jedna od najbitnijih komponenti u signalnom lancu.

Pričam o prvom kabelu koji ide iz instrumenta u pojačalo ili u efekte. Iako relativno jeftin, ili najjeftiniji u usporedbi sa ostalom opremom, često ih čak i profi muzičari zapostavljaju. Naprosto postoji vjerovanje da nema utjecaja na zvuk... ono... ide struja iz točke A u B i dok nije u prekidu ili šuška sve je u redu. Zna prevladati i određena „ekonomska logika“ jer se kabeli po bini gaze i svi se loše odnose prema njima pa im je tako životni vijek relativno kratak.

Sječam se, sad već prije dosta godina, kada sam gledao neki izlizani VHS škole Erica Johnsona da samo šta nisam pukao od smjeha kad je počeo pričati o kabelu. Tada mi se tema činila za frikove, za „zlatna ušesa“ koja su tako tankočutna da jedino ona mogu opaziti takve fine razlike. Bila su to i doba bez interneta, ebaya i dostupnosti znanja, odnosno specifičnih artikala, pa se sviralo s onim što imaš, ne toliko različito od '60-ih ili '70-ih (bar u tom segmentu).

No poanta je da se te razlike čuju, čak i za manje istrenirana uha!

Dosta je uzeti „jeftini“ i „skupi“ kabel i nakon nekoliko trenutaka sviranja ih brzo zamjeniti. Najevidentnija je razlika u gubitku visokih frekvencija. Može biti toliko evidentna da uzrokuje „WOW“ faktor, pogotovo kod onih koji su već iskusni muzičari.
Uz to, kvalitetniji kabel obično ima i bolji shielding pa s toga skuplja i manje EMI (elektro-magnetskih interferencija).


Pošto iz njega izlazi više frekvi, a manje bruma, može biti i kardinalni čimbenik u procjenjivanju ostalih komponenti instrumenta kao: pickupi, potovi, kondenzatori, žice...

No svaka medalja ima dvije strane, pa ne zaboravimo da su npr. užasno dugi spiralni kabeli bili sastavni dio nekadašnjeg sounda mnogih velikana za kojim neki od nas žude. Tom logikom, „lošiji“ kabel možemo koristiti kao vrlo jeftin, praktičan i efektivan „filter“ za postizanje određenog sounda ili ukročavanje visokih frekvi na „piskutavom“ instrumentu.

S tehničkog aspekta, mi kabel koristimo u visoko-impedantnom, nisko-signalnom okruženju i signal najčešće ide u pojačalo koje ima visoko-otporni put do uzemljenja. Sitna struja (tisućinka ampera) i jako mala voltaža podložni su šumu iz EMI. Pošto su spojeni u našem slučaju na gitaru sa prilično velikom impedancijom, kabeli sa velikim kapacitetom gutaju visoke frekvencije pogotovo ako su jako dugi.
Za razliku od navedenog, niski otpor (low resistance) nije presudan - nema razlike u gubitku volumena/ signala između nekoliko ili nula Ohma kada signal ide u pojačalo koji ima impedanciju od nekoliko tisuća Ohma.
Aspekti koje bi dakle dobar kabel trebao imati:
  • Niski kapacitet (capacitance), kako ne bi gubili visoke frekve
  • Dobar shielding, izolacija za zaštitu od EMI
  • Konstruktivna čvrstoća, radi izdržljivosti
Mali chart radi usporedbe
Guitar Cable Capacitance (Signal Core to Shield per Metre)
Sommer Spirit LLX - 52pF
George L's .155 - 67pF
George L's .225 - 67pF
Klotz AC110 - 70pF
Mogami 3368 - 70pF
Sommer Stratos - 75pF
Klotz Titanium - 75pF
Sommer Classique - 78pF
Sommer Spirit - 78pF
Sommer Corona - 78pF
Cordial CGK 122 - 82pF
Cordial CGK175 - 88pF
Cordial CGK Road 75 - 88pF
Klotz AC106 - 95pF
Proel HPC140 - 105pF
Klotz AC104 - 115pF
Proel HPC110 - 120pF
Proel HPC130 - 120pF
Mogami 2524 - 130pF
Mogami 2319 - 155pF

Nemojte da vas zabrinjavaju razlike u svega par pF-a, pogotovo ako se radi o kabelima pri samom vrhu ljestvice.

Mitovi o kabelima

Oxygen-free copper wire
Navodno bi takvi kabeli trebali imati manji otpor i dakle manji gubitak signala, ali kako smo vidjeli poviše to ima jako malo ili nikakvog utjecaja u našem slučaju

Gold-plated plugs
Pozlata na jackovima, iako pruža manji otpor i manje je podložna oksidaciji i koroziji, zapravo je puno mekša i osjetljivija na habanje od nikla (nickel). Kod čestog „unutra-van“ ;) ta se pozlata može brzo potrošiti i postati problem kada nije nanesena preko nikla, već drugih materijala koji brzo korodiraju.

Extra-fine stranded wire
Načelno takva žica ima manji gubitak visokih kada govorimo o radiofrekvencijama, ali kod audio signala kakvi imaju naši instrumenti nema razlike između ovih tipova žice:
Solid wire, coarse stranded wire i fine stranded wire

Extra large gage
Pošto je sugerirana dužina prvog kabela oko 3 metra, super veliki promjer i nešto manji kapacitet koji takvi kabeli u nekim slučajevima imaju, dolazi do izražaja tek iznad 3-3,5 m u usporedbi sa konkurencijom.

A sada malo matematike koja dokazuje da nema financijskog razloga protiv kupnje kvalitetnog kabela.
Prvo, znamo da često „u nas“ čak i lošiji pre-made kabeli su relativno skupi, pa vidimo onda kako vrlo jednostavno složit sami dobar kabel.

Na www.banzai.com možete naći George L's „refužo“(.155 manji promjer za spajanje pedala i .225 za instrument) po cijeni od oko 5 eura po metru. Njihovi jackovi se spajaju super jednostavno pomoću jednog vijka (imate uputstva na stranici proizvođaća), bez lemljenja. Cijena jackova je oko 5 eura za ravne i oko 7 za kutne. Moguće je za par eura nabaviti i raznobojne zaštitne kapice za spojeve iako realno nisu nužne – premda mogu biti zgodne za razlikovanje ako koristite više kabela.
Cijena poštarine je oko 8 eura koju uvijek možete podijeliti s još nekim. Dakle...

  • 3m kabela - 15
  • 1 kutni jack - 7
  • 1 ravni jack - 5
  • Total - 27 + 8 shipping = 35 Eura
Znači uz malo vlastitog truda za 185 do 260 kn možete složiti sami top notch kabel!

Internet je velik, kao i svijet, pa u tim okvirima danas se sigurno može naći i pre-made kabel za te pare, ali čuvajte se poštarine i naše carine! ;)
Volite svoje kabele!

Travanj 2018

P U S Č P S N
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23 242526272829
30      
Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.