Jump to content


Slika - - - - -

TO LOAD OR NOT TO LOAD?

Posted by Joe Owl, 25 Kolovoz 2016 · 585 views

Neki gitaristi (i basisti) uopće ne koriste potenciometre.
Razlozi za to mogu biti raznoliki: loš rad i zvuk, nepraktičnost, ne uklapa se u stil sviranja...
Iako instrument radi kako treba, neki dođu na ideju da odspoje ton blende ili da u boljem slučaju (a to je isto upitno kako ćemo vidjeti) stave no-load potove. Volume pot ostave da se ipak mogu utišati barem između pjesama ili kada osluhnjuju jer nisu sigurni da li ih je mater zvala jer je skuvala pastasciuttu. ;) Pošto mnogi već imaju štimere u pedali, mogu ih koristiti kao kill switch (za bypass, prekid signala) pa u tom slučaju i volume pot načelno gubi svrhu.
U osnovi: ne koristim, ergo ne treba mi.

Nažalost zaborave izreku if it works, don't fix it i tu nastaje problem, uvjetno rečeno.
Pošto signal iz pupa uvijek prolazi kroz potove (čak i kada su oni u potpunosti otvoreni), a time i kroz elemente kao kondenzator, treba shvatiti da ga oni „bojaju“ na određeni način. Da pojasnim dodatno: Obični potovi (250k, 500k...) i kondenzatori (razni modeli i vrijednosti), koji idu na ton blende, uvijek filtriraju signal i u principu su sastavni dio zvučnog karaktera nekog instrumenta. Ukoliko se svi ti elementi zaobiđu na neki način, onda dobivamo signal koji je jači, siroviji i svijetliji, isto kao i kada koristite direct through prekidač (vidi u prijašnjem postu ili https://youtu.be/HUXDjy6cTAc ).
Znači, gitara više neće zvučati kao prije. Naravno, to ne znači da je pogrešno to koristiti kako bi se instrumentu dao svjesno neki novi sonoritet ili nadoknadio nekakav nedostatak.
Donekle ste već shvatili zašto (ne)koristiti no-load potenciometre.
No-load potovi, za razliku od običnih kako smo vidjeli, kada su potpuno otvoreni (10) zapravo su u bypassu, odnosno signal ih zaobilazi u cijelosti – kao da ih fizički nema. Kao takvi, njihovo korištenje je moguće jedino za ton blende (ili druge specifične namjene), jer kao volumen kad bi ih otvorili na 10 zapravo bi dobili muk.
Zasigurno su puno bolje i manje radikalno rješenje od potpunog odspajanja potova, jer ipak imate ton blende koje zlu ne trebalo možete koristiti. ;) Minus je to što čim zatvorite malo pot, tako da signal kroz njega opet prolazi, već ste otprilike na poziciji 8, pa zvuk već može biti dosta mutan.
Zaključak je da no-load potovi mogu biti dobri kao rješenje za gitare sa slabijim i mutnim signalom, ali i da radikalno mogu izmjeniti/izobličiti zvuk instrumenata koji već dobro zvuče.
Nešto vrlo slično, a usput praktičnije/reverzibilno od no-load potova je već spomenuti direct through mod, ili korištenje Steinberger JackPota.
Siječanj 2018

P U S Č P S N
1234567
891011121314
151617 18 192021
22232425262728
293031    
Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.