Jump to content


Slika - - - - -

HUMBUCKER SPLIT-anje vs. COIL TAPPING

Posted by Joe Owl, 22 Kolovoz 2016 · 641 views

HUMBUCKER SPLIT-anje :)
vs. COIL TAPPING

Tko splita humbucker zna da samo jedna njegova špula nikada ne daje zvuk klasičnog single coila - uvijek je tiše i tanje.
Za moj osobni ukus, taj ton je neiskoristiv. U kombinaciji sa jos jednim pristojnim singlom može i proći, a i dosta se sviđa gažerima za ritam i neki fake zvuk akustare. Praktična izvedba je auto split mod, tako da se automatski splita prebacivanjem selektora pupa na međupoziciju. Ta izvedba ima zato neka druga ograničenja jer koristi obe strane standardnog 5 way switcha, pa je potrebno koristiti super switch ako se žele skupa i neki drugi modovi (npr. 50's wiring).

Kod singlecoil sized humova ta "stepenica" je još dramatičnija, tako da je razlika u signalu doista velika. Naravno, netko upravo u tome može naći neki svoj đir - 100 ljudi... ;)

Pošto u Splitu živi puno redikula (u prijevodu za kontinetalni dio HR: malo munjen, barba je pinku pam-pam, šuši buši, čuknut...), tako i splitanje može uzrokovati bolest "splittitis", pa se svaki hum na gitari mora splitat, ali i mora se moći birati vanjska ili unutrašnja špula. Srećom i za to postoji lijek, pa se korištenjem super switcha i p-p pota i to može izvesti, te na gitari sa HSH kombinacijom dobiti opcije kao na slici linka ispod. Ako se ko prepoznao, sve sličnosti su u potpunosti slučajne. :biggrin:

Attached Image
Puno bolja solucija za manjkavosti splitanja je coil tapping, odnosno parcialno isključivanje špula. Ovdje imate dosta dobar članak koji to objašnjava.
http://jbepickups.co...coil-splitting/
Sažetak bi bio da imate humove koji su prilagođeni za splitanje, ali su i poprilično "papreni".

Sa modom iz videa, odnosno korištenjem pota za splitanje umjesto prekidača, dobiva se nešto slično coil tappingu i zapravo se bilo koji humbucker sa 4 izvoda koji želite splitati (ili već splitate) može zvučno poboljšati. Prednost je doziranje "isključenosti" jedne špule (obično one interne) koja tako daje "meso", a usput i smanjuje šum! Iako ovo može na prvu izgledati kao rješenje za siromašne, takav ton podijeljenog humbuckera parira puuuuno bolje singlovima u HSS ili HSH kombinaciji pickupa. Uz navedeno, velika prednost je to što zvuk personalizirate prema vašem ukusu!!!

Dosta je praktično za korištenje, kao i svaki drugi pot, iako ograničavajući faktor za "fino uštimavanje" je standardno loš omjer današnjih tapera (otporni materijal staze u potu). S toga se relativo često može desiti da se iskoristivi diapazon svede svega u 20, 30% zakretaja kapice. U slučaju da se ne želi žrtvovati pot namjenjen ton blendi ili stalno igranje potom svaki put kada se želi taj sound, onda se može koristit p-p pot, a moguća je i "discreet" izvedba korištenjem trim pota i mini toggle prekidača. Trim pot može biti u potpunosti skriven u raznim slobodnim zonama na instrumentu, pa podešen jednom po želji (ili ne često zbog pristupačnosti), a može i bit dostupan za kacavidu (šrafciger, odvijač... hehehe) kroz neku rupicu u pickguardu ili backplateu. Neki tipovi tih potova imaju za regulaciju i svoje mini kapice ili thumb wheelove koji su onda lako dostupni, ali zahtjevaju neki "estetski invazivni zahvat".

Pošto se ne mora dakle u potpunosti podijeliti špule, takav se mod npr. može koristiti da bi se samo malo "stanjio" ton za čistiji i "funkerskiji / twangastiji" clean, ili manje "drajvan" zvuk kod gitara sa HH konfiguracijom.
Puno opcija, za svaki ukus i namjenu!

https://youtu.be/VGgkQxraylM
Travanj 2018

P U S Č P S N
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23 242526272829
30      
Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.