Jump to content


Slika - - - - -

HUMBUCKER SERIES VS. PARALELL Alternativa splitanju humbuckera

Posted by Joe Owl, 19 Prosinac 2016 · 998 views

U jednom od prethodnih postova pisao sam o splitanju, odnosno "tapiranju" humbucker pickupova.
Već sam izrazio osobno nezadovoljstvo zvukom dobivenim splitanjem, a taj pad u jačini signala i frekvencijskoj dimenziji (bas spektar) je pogotovo izražen kod singlecoil sized humbuckera.

Nedavno sam bio u prilici doraditi elektroniku na jednom telecasteru, model ala Richie Kotzen. Na bridge poziciji je DiMarzio The Chopper T, singlecoil size humbucker spojen u seriji, a pri povlačenju push-pull pota (volume) u paraleli - naravno govorim o međusobnom spajanju njegovih špula, a ne o spajanju između neck i bridge pickupa.

http://www.jacksinst...-and-series.jpg

Čisto informativno, na necku je Dimarzio Twang King.
U oba videa, sviram prvo sa špulama spojenima u seriju, a potom u paralelu. Sviram samo zadnje dvije pozicije, jer na necku to nema nikakvog utjecaja.

Interesantno je čuti kako signal zadržava istu jačinu outputa, ili barem vrlo blizu, a pritom zvuk postaje otvoreniji, sa više twanga (perkusivnost) i općenito sličniji klasičnom singlecoilu. Nešto je manje bas i mid-bas frekvencija. Velika prednost, osim ravnoteže između oba signala, je da pickup u oba moda i dalje bešuman, dakle zadržava hum-cancelling svojstvo zbog čega je i dobio takav naziv.

Gore navedeno načelno vrijedi i za humbuckere standardnih dimenzija.

Zaključak može biti da sa paralelnim spajanjem dobivamo zvukove sličnije singlecoil pickupima a da pritom nema bruma. Dobitak na preozračnosti čini ovaj mod pogodnijim za clean zvukove, ali i za drajvane / distorzirane riffove u pratnji jer manje mulja i ostavlja više prostora drugim instrumentima i vokalu da izađu.

Me like it, and you? ;)
November 2017

P U S Č P S N
  12345
6789101112
131415161718 19
20212223242526
27282930   
Category 1
Important Section
O nama
Glazbeni Forum je najveća zajednica glazbenika i ljubitelja glazbe na hrvatskom internetu još od 2003. godine.
Brojimo preko 25 000 registriranih članova.
Pratite nas
facebook Twitter Youtube Feed
Copyright © 2003 - 2016 Glazbeni Forum. Sva prava pridržana.