View Full Version : Kad skidate pjesmu...
za (jednostavni) solo recimo: skines prvih nekoliko tonova, skuzis u kojoj je ljestvici i onda se dalje igras. jel ima neko drugaciju tehniku?
a kad skidam ove "troakordne" pjesme, probam skinit bas, pa onda nadjem odgovarajuce akorde. vase bih tehnike rado cuo...
:oetoga! znam da se necega nisam sjetio! plugin za usporavanje! sad sve ima smisla. kolega, pomogao si mno go. :D
sviram akusticnu i kad skidam pjesmu brijem samo akorde, i skidam ih po basu
inace, winamp i pluginovi za usporavanje rulaju ;o)
zoka.. preporuči koji da skinem?
.....ali ako nemas sluh u pi*** m******* onda za?e?i skidanje, radije upotrijebi tabse
crazy horse 06-06-2003, 21:45 .....ali ako nemas sluh u pi*** m******* onda za?e?i skidanje, radije upotrijebi tabse
gle i to se može razviti, netko voli usporiti i onda skidati, a ne se koristit tablaturama koje često znaju biti krive.....mogu ponekad jako pomoći, ali ljudi se često i uljene zbog njih!
Mislim recimo ako netko uspori Malmsteena i ide skidat, da tu nema ništa loše, naravno ne odnosi se to samo na skidanje brzih svirača, recimo pusti si u2 - with or without you, uspori si, i onda pažljivo slušaj kako delay nastupa, kad je slide, kad pre-bend...i tako dalje......usporavanje može jako koristit, a ne znači da nemaš sluha
inače nikad nisam usporavao, ali tabove jesam koristio, čak imam i neke knjige...... :)
crazy horse 06-06-2003, 22:28 inače nikad nisam usporavao, ali tabove jesam koristio, čak imam i neke knjige...... :)
e, da se ne shvati krivo,....nemam ja nista protiv tabova....samo bi ih zabranija pocetnicima 8)
ja ih ne bi u potpunosti zabranio, ali nije preporucljivo da odmah pocetnici imaju tabove
ja koristim tabove, a nekad i skinem pjesmu sam,,,
ovisi,,, ak mi se neda skidati onda skinem tab ili ak mi je pjesma fakat teska za skinuti,,,
al mi se znalo dogoditi da skinem krivo skinutu pjesmu u tabu i onda sam ju morao na kraju sam skidati,,,
ne kuzim kak neke ljude nije sram staviti na net lose skinutu pjesmu...
ok, sluh se razvija ali ja ga nikad nisam razvijala,,,, nije mi bilo potrebno,,,,
ok, i ja sam koristila tabove kad sam prvi put dobila gitaru u ruke dok nisam nasla profesora i od tad sve na sluh
ne kuzim kak neke ljude nije sram staviti na net lose skinutu pjesmu...
imas svakakvih majmuna na internetu. cak i onih kojima kombinacija dm, c#m i em akorda zvuci sasvim melodicno i fino. na tabove se nikad ne oslanjam previse. mada ima nekih pjesama koje bez tabova vjerojatno ne bih mogao skinuti.
Tabove u nacelu koristim ali na sljedeci nacin.
Nadjem neku pjesmu koja mi se svidja al najcesce bude vise njih.Odem na net nadjem par tabova i onda....
...slusam pjesmu i sviram po tabu cisto da vidim sto se dogadja u pjesmi.KAd uspijem uhvatit osnovnu bass liniju zatvaram fino tab i sviram uz tu pjesmu dok se ne iscrpim i to je otprilike to.
Tabovi jako dobro dodju i kada se treba recimo naucit jedno 10ak pjesama za probu koja je za 28 sati a vi nemate pojma nista od toga(tako vam je to u cover bandu) al i kada zelite cut koje je sve note neki instrumentalist natrpao u svoje djelo a zanju ih natrpat jako puno u kratkom vremenskom intervalu!
Ukratko korisna stvar koja uvijek dobro dodje al ih u zadnje vrijeme bas ne koristim jer mi se ne da trazit a i nemam bas nekih problema kod skidanja pjesama.
Tabove u nacelu koristim ali na sljedeci nacin.
Nadjem neku pjesmu koja mi se svidja al najcesce bude vise njih.Odem na net nadjem par tabova i onda....
...slusam pjesmu i sviram po tabu cisto da vidim sto se dogadja u pjesmi.KAd uspijem uhvatit osnovnu bass liniju zatvaram fino tab i sviram uz tu pjesmu dok se ne iscrpim i to je otprilike to.
Tabovi jako dobro dodju i kada se treba recimo naucit jedno 10ak pjesama za probu koja je za 28 sati a vi nemate pojma nista od toga(tako vam je to u cover bandu) al i kada zelite cut koje je sve note neki instrumentalist natrpao u svoje djelo a zanju ih natrpat jako puno u kratkom vremenskom intervalu!
Ukratko korisna stvar koja uvijek dobro dodje al ih u zadnje vrijeme bas ne koristim jer mi se ne da trazit a i nemam bas nekih problema kod skidanja pjesama.
slažem se da tabovi uaijek dobro dođu, ali radiš jednu krivu stvar. Na ovaj način sam i ja počeo. No ubrzo sam shvatio kako to nije dobro.
Dajem ti jedan savjet:
Nemoj svirat po tabovima, prvo skini samostalno pjesmu, ali ne tako da pjesmu odsviraš jednom pa shvatiš da ti se više neda i da nez naš pola prijelaza nego samo nastavi dalje dok ne skineš stvar kako treba. Tek onda uzmi tab i provjeri kako si ti skinuo, napominjem tabovi ne moraju bit točni, ali ti svojim sluhom zaključiš jel0 tab točan ili nije. Nadalje kad sviraš stvari nemoj samo gledat da skineš note već i da skužiš da li taj koga skidaš svira prstima ili trzalicom, gdje svira bliže vratu ili točno iznad pick-upa. Na te stvari trebaš obratiti veliku pažnju. Nije skinuti rif samo brdo nota- pogotovo ako skidaš nekog super gitaristu ( basistu ).
Ali dakako sve je to nemoguće ako imaš jako malo vremena, a pjesmu nikad čuo.
E u tom slučaju ne skidaš stvar odmah nego je preslušaš sve dok ti barem malo ne uđe u uho ( minimalno 3 puta ), potom uzmeš instrument i počneš skidat- hvata te panika i baš ti ne ide! Nema problema nakon 5 minuta samostalnog skidanja uzmi tab i počni svirat uz tab- jedino u tom slučaju to predlažem.
Znači prvo skidaj sam, i tek kad msiliš da si dobro skinuo uzmi tablature da si provjeriš :)
NervousStandBass 23-06-2003, 18:44 daj zvinčiću, reci vise koje ti to pluginove koristis u winampu za usporavanje?? to bi bilo jako korisno za mene(pocetnika) koji zeli skidati stvari "po sluhu" ;D
E i jos sam htia pitat... ovo kaj ste pricali za solaze, kad skidas solazu da prvo otkrijes par tonova pa skuzis u kojem je tonalitetu??? valjda.... to bi reklo da svaka solaza ima svoj tonalitet i kad zelim napravit svoju solazu onda odredim tonalitet?? i po tim tonovima derem dok mi prsti ne otpadnu, jel??
i kad zelim napravit svoju solazu onda odredim tonalitet?? i po tim tonovima derem dok mi prsti ne otpadnu, jel??
pa zapravo, neznam. prvo napravis podlogu za solo (citaj:akorde), i solo ti mora koristit tonove koje koriste ti akordi. nemos svirat C dur, a solirat iz F# dura. jednostavno nevalja.
venice_queen 29-07-2003, 23:45 jel može netko napokon reć koje plugin-ove koristi u winampu, te na koju foru ih "pokreće"!?!?!?!
PLEASEEEEE!!!!!! :)
ja kad radim solo prvo akorde pogledam kak idu po prvoj(e) zici
pa onda drmam tonove koji su u vezi s akordima i jos nadodam nest...........jel to ok??
ipak sam pocetnik
jel može netko napokon reć koje plugin-ove koristi u winampu, te na koju foru ih "pokreće"!?!?!?!
Leo's DJ helper
tako se zove neki koji ja koristim, cisto je ok, uspori-ubrzaj, spusti za ton-dva-tri....
nema brdo opcija, ali za ovo sto meni treba je dovoljno...
a pokrece se ovako kako ti zvincic opiso
Probajte nabaviti program koji se zove Sound-forge jedna vrsta wave editora, ima opciju koja se zove time streching...savrseno usporava i ne mjenja pitch....
jel može netko napokon reć koje plugin-ove koristi u winampu, te na koju foru ih "pokreće"!?!?!?!
ja imam neki Pacemaker :)
nemam pojma odkud mi ::)
Johnny Winter 17-01-2004, 21:28 držim da je skidanje po sluhu višestruko korisnije od skidanja priko tablatura....
npr. ideš skinit neki solo, riff štajaznam i ne ide pa neide... e pa tad najviše napreduješ jer dok dođeš do pravih nota usput ubereš 100tinjak "krivih" koje kasnije možeš iskoristit u improvizaciji ili u zahodu ;)
...a ne skinit ka debil sa neta note i ka ludilo brale znaš samo to što ti je neko ispisa...bullshit
nije pitanje šta svirat, nego šta NE svirat :-*
držim da je skidanje po sluhu višestruko korisnije od skidanja priko tablatura....
agreed!
sta ja uvik tupin ;o)
nije pitanje šta svirat, nego šta NE svirat :-*
eh, pa sad...ovo ono....khm....da....ne svirat blues ;DDDD
sala mala ;o)
(btw. polovica southbounda na forumu, nice ;o)
yep ;D
...i to bolja polovica ;)
e, necemo sad prozivat i upirat prstom ::)
btw. darko, ja san ti onaj iz Pulsica, pomaga si mi u dubrovniku nosit stvari iz one bolnice/doma kad su nas tamo smistili za spavat jednom ;o)
al probably si bija pijan pa se ne sicas ;D ;D ;D ;D
sićan se ja tebe, kroz sumaglicu doduše, eto kad se vidimo plaćaš piće ;)
eto, ja tebi, ti meni i kvit smo ;D
međutim, problem se javlja u profiliranosti banda i općenito u izboru materijala, npr. otvoriš sa "Proud Mary", pa onda idemo na "Highway Star", pa preko Daleke Obale i Pink Floyda dođemo do štajaznam "Milo Moje", razumiš šta ti oću reć, ja ne vidim di ste tu VI!!!
mozda je tako bilo u pocetku (kupus) al kasnije smo imali jedan poprilicno dobar i kvalitetan repertoar koji smo svirali u nasem stilu ;)
bez proud mary, bez higway star (ko ce to otpivat!), bez domacih...bilo je super pisama i super experimentiranja ;)
a nadamo se da ce bit jos, bude li srice ;)
Ajd, bar ne sviramo (tj. nismo svirali) blues pa da cila vecer zvuci ka da se svira 5 pisama ;D ;D ;D ;D
i još nešto...kad si uspija nakucat ovoliko poruka jebate sigurno rasturaš tipkovnicu ka malmstin! ::)
mda ;D
kad bi pisa ka sta malmstin svira onda bi to izgledalo nekako ovako...
staroioi moj sta ti sja mnazan kakmo malemsitin psie ji sviram ;)
hihi ;)
E moj zoka..
People go, 'All blues sounds alike to me.' So what? Who cares? I like it.
Omar Dykes ... me too
Ma zezam se covjece ;)
tj. zezam darka malo ;)
Johnny Winter 02-02-2004, 22:28 kad bi pisa ka sta malmstin svira onda bi to izgledalo nekako ovako...
staroioi moj sta ti sja mnazan kakmo malemsitin psie ji sviram
brz si, brz...ali i neartikuliran ;D
Ajd, bar ne sviramo (tj. nismo svirali) blues pa da cila vecer zvuci ka da se svira 5 pisama
haha, pa ne može svako svirat blues cilu večer i još dobit pare za to :-*
brz si, brz...ali i neartikuliran ;D
al samo na tipkovnici ;D
(jea rajt ;)
haha, pa ne može svako svirat blues cilu večer i još dobit pare za to :-*
true true ;)
yep ;D
...i to bolja polovica ;)
A ja baš gledam jel to on... Živio, imenjače! :)
Za informaciju ostalima sa foruma, ovaj momak je jedan od zanimljivijih bluesera koje sam slušao. Inače nisam neki blues freak (šta on jako dobro zna :)), ali njega i bend mi je uvik ok poslušat.
Za informaciju ostalima sa foruma, ovaj momak je jedan od zanimljivijih bluesera koje sam slušao.
AGREED!
:)
Kad se skida nekakav solo ili temu mislim da je najbolje tolko puta odslušat iste da ih znaš otpjevat. Na taj način dobiješ osječaj za tonove i odnos među njima i sve to lakše prebaciš na gitaru (ili bas). Akorde treba skidati po sluhu jer nakon nekog vremena (i puno skidanja) skužiš da samo slušajući stvar znaš prepoznati akorde (odnos među njima). Dovoljno je samo skinuti tonalitet. Nije loše provjeravati ono šta si skinuo na tablaturama, ali početi sa njima je greška.
Gerontius 14-02-2004, 17:48 isto tako, korisna je stvar iztabirati pjesmu...
evo, ja sam dosad iztabirao Kalajdžisko Oro, Long Train Running ( to je pri kraju ) i još neke
Wild cowboy 19-01-2005, 16:55 ja kad idem skidat pijesmu prvo izaberem pijesmu a onda ju skidam.znam jednog prijatelja koji bi skidao prije nego sto bi izabrao,nikad nije bio zadovoljan.a ako izaberes krivu izvedbu onda ti se moze desit da si malo zabrijes...ma uostalom sta ja znam sve je stvar odluke.
ja kad idem skidat pijesmu prvo izaberem pijesmu a onda ju skidam.znam jednog prijatelja koji bi skidao prije nego sto bi izabrao,nikad nije bio zadovoljan.a ako izaberes krivu izvedbu onda ti se moze desit da si malo zabrijes...ma uostalom sta ja znam sve je stvar odluke.
a sta je to pijesma? ::)
to ti je kao obicna pisma samo ima vishe nota... ;D :D
Ja ne kužim kak mislite da za početnike nevaljaju tabovi.. Ja dok sam počinjao svirat trebali su mi il tabovi il note.. Kak da netko tko je apsolutni početnik skine stvar po sluhu.. Da ide prag po prag pa isprobava koji je ton... Pa treba ti prvih par tonova da skužiš di je šta odprilike... Sad kad sam naučio di je koji ton odprilike lako mi je skinit ali prije.. Nikako....
Lord Sirius 22-01-2005, 12:47 Da ide prag po prag pa isprobava koji je ton...
baš to ;)
Zvijerka 10-03-2005, 22:37 Ja kad skidam neki solo vjerojatno mi je več u uhu pa mi ga je lakše skinut, al uvijek prvo skinem tonove, pa prokužim ritam, pa malo brže sve to i tak skinem stvar.
ak skidam akorde opet mi to sve po sluhu dođe pa pogodim ton iz par pokušaja.
BaklavaMetal 11-03-2005, 13:08 pjesme skidam tako da riffove i sl. skinem kako treba dok solazama skidam samo one "prepoznatljive" dijelove a izmedju improviziram
Najbolje da pitate zvocksa kak' se skidaju stvari...
On je majstor.
Moj sasvjet: samo i isključivo po sluhu. (usput ti se desi da naučiš neke stvari
koje ti možda nisu ni bile cilj toko skidanja/učenja). Razvijajte sluh - treba vam! 8)
Moj sasvjet: samo i isključivo po sluhu. (usput ti se desi da naučiš neke stvari
koje ti možda nisu ni bile cilj toko skidanja/učenja). Razvijajte sluh - treba vam! 8)
Agrees toutali!!!! :)
Zvijerka 11-03-2005, 22:18 pjesme skidam tako da riffove i sl. skinem kako treba dok solazama skidam samo one "prepoznatljive" dijelove a izmedju improviziram
probaj sljedeču solažu skinut točno cijelu, bez improvizacije pa češ vidjet kolko bolje zvuči. ;)
probaj sljedeču solažu skinut točno cijelu, bez improvizacije pa češ vidjet kolko bolje zvuči. ;)
Meni puno bolje zvuci kad netko improvizira, a ne da svira neku solazu u originalu, jer onda tek vidim da covjek ima smisla za svirku.
Tako i ja radim, vecinu solaza improviziram i veci mi je gust improvizirat nego nastrebat neku solazu napamet pa rec, e super, iskopirao sam ga u originalu ;)
Pozdrav
Zvijerka 14-03-2005, 11:28 Ak već, skidaš neki solo skini ga kak spada ;),
a vlastite solaže improviziraj. tak bar ja radim, veći mi je gušt! ;D
BaklavaMetal 14-03-2005, 14:09 Ak već, skidaš neki solo skini ga kak spada ;),
a vlastite solaže improviziraj. tak bar ja radim, veći mi je gušt! ;D
istina, neke solaze tako skidam jer neke dijelove ne mogu odsvirat a neke tako skidam jer mi je draze, volim ih "zacinit" a neke skidam kako idu jer drugacije ne valjaju.
Zvijerka 14-03-2005, 22:21 istina, neke solaze tako skidam jer neke dijelove ne mogu odsvirat a neke tako skidam jer mi je draze, volim ih "zacinit" a neke skidam kako idu jer drugacije ne valjaju.
Tako je. uvijek se da izimprovirat nekaj bolje.(valjda) ;D ;D
|
|