WastedYears
05-04-2006, 08:23
(ne znam da li je ovoj temi mesto ovde, ako nije, neka moderatori nadju odgovarajuce mesto)
Ovo pise moj burazer
Naime, imam zadatak da uradim predavanje iz fizike, a treba mi sledece:
- princip rada magneta na gitari
- kratka istorijica elektricnih gitara
Ako neko ima nekih linkova ili tekstova ili ideja/predloga, neka ostavi ovde ili neka posalje na hallowed@ptt.yu
Hvala unapred!
Pikavpovi rade na vrlo jednostavnom pricipu, sličnom kao kod mikrofona. Žica vibrira iznad magneta i mijenja magnetsko polje. Zavojnica promjenu magnetskog polja pretvara u slabu struju, koja se zatim prenosi do pojačala.
O povijesti el. gitare:
http://www.npr.org/programs/morning/features/patc/electricguitar/
sličnom kao kod mikrofona.
pa i ne bas slicnom.
probaj staviti mikrofon iznad zica i ustekaj ga u pojacalo :)
pa i ne bas slicnom.
probaj staviti mikrofon iznad zica i ustekaj ga u pojacalo :)
Ali pricip rada je sličan. Stalan magnet oko kojega je zavojnica.
ivan2704
05-04-2006, 20:18
Pickupovi rade na principu elektromagnetne indukcije, slično ka generatori. Evo baš sad piše maturalnu radnju na tu temu. Ako uvatin vrimena možda nešto i napišen. Za kad ti triba?
WastedYears
06-04-2006, 23:03
Pickupovi rade na principu elektromagnetne indukcije, slično ka generatori. Evo baš sad piše maturalnu radnju na tu temu. Ako uvatin vrimena možda nešto i napišen. Za kad ti triba?
Uf, bio bih ti zahvalan ako bi mogao nesto uraditi. Treba mi otprilike za neke 3-4 nedelje. Hvala vam ljudi! ;D
Uf, bio bih ti zahvalan ako bi mogao nesto uraditi. Treba mi otprilike za neke 3-4 nedelje. Hvala vam ljudi! ;D
Ja sam imao maturalni rad iz fizike o gitari. Daj mi mail na PM pa ti pošaljem ;)