View Full Version : Spustanje stimunga gitare/bassa

coolboy
30-05-2004, 08:22
Dakle uštimao sam svoj bass u taj štim i kad idem svirat na prvim poljima mi žice breče tj.dodiruju dosta vrat.Znam da je problem u šipci samo kako to podesit.Pomozite

mejk
30-05-2004, 15:17
mislim da je tesko izbjeci da ti uopce ne brenci sa tako niskim stimungom :\

debele zice jedino, i dici konjica vise.
za vrat ne znam jel sta pomaze, u biti...

thule
30-05-2004, 15:47
Dakle uštimao sam svoj bass u taj štim i kad idem svirat na prvim poljima mi žice breče tj.dodiruju dosta vrat.Znam da je problem u šipci samo kako to podesit.Pomozite

prvo - kupit debele žice (npr 50-70-90-110)
drugo - podignut žice na konjiću/bridge-u
treće - ako i onda budu 'brečale' onda prčkat po šipci

8)

Lord Sirius
30-05-2004, 22:41
ako ti je bass inače podešen za standardan E štim, onda ti je sasvim normalno da ti žice brenče..jer žice su opruge i gibaju se valovito, a ti si ih otpustio, znači da je amplituda valova porasla..
meni se isto to desava kada ja spustim štim na drop C

ako neces htjeti da ti brenče, morati ćeš napraviti setup za C štim..stajaznam..podignuti konjice i to...no nemoj slucajno dirati šipku jer u njoj nije problem...
Ako ti je vrat ravan, diranjem šipke ga možeš samo iskriviti...

Ako si dugo vremena svirao na E, onda ce ti se vrat eventualno iskriviti jer se tenzija između šipke i žica izbacila iz ravnoteže....tek kada se vrat iskrivi, onda diraj šipku..i po mogucnosti, daj to nekome tko zna šta radi jer ti se lagano moze desiti da ti pukne vrat

FacetheSlayer
03-06-2004, 11:52
PA to se imeni dogodilo.Vrat ne diraj.Svaki bass di ga god kupija podešen ti je za eadg tako da bi trebao naprvait setup za štim koji oćeš kao što su ti tu neki drugi rekli

Lord Sirius
21-06-2005, 00:12
Morati ćeš tu malo eksperimentirati. Za početak, ojačaj tremolo sa svim oprugama i ako si u mogućnosti, stavi deblje žice. Vrat će se vjerojatno iskriviti pod utjecajem debljih žica (možda i neće, s obzirom da štim spuštaš za cijeli ton, tj. žice ne vrše toliku silu koliku vrše kada su podešene na E).

I još nešto - floating tremolo ne voli debele žice.

Lord Sirius
21-06-2005, 00:26
Koliko deblje zice? Koristim 10-52 set, da stavljam 11? Tko ce svirat na tome.. jedva sam se polako privikao na malo poviseni action, jos i da si gauge povecam.. :)
Sada će ti žice biti nešto opuštenije (time i lakše za držanje, bendanje) i slobodnije će titrati. Možeš ostati na 10-52 ako ti neće smetati brenčanje o pragove (koje će se sigurno desiti). Deblji gauge se stavlja samo iz razloga smanjenja brenčanja.

Dakle, ne bi trebalo biti problema? Nista truss rod?
Nebi. Za truss rod ces morati vidjeti nakon što promjeniš štim. Ako neces mjenjati action, a spuštati ćeš štim, vjerojatno ćeš ga morati malo podesiti jer će se promjeniti odnos ravnoteža između žica i truss roda.

I da, eto od gomile tih gitarskih pojmova nikako da zapamtim sta je floating tremolo.. sta je to? :)

Ono što si na Samicku imao i strgao :) :D

BaklavaMetal
21-06-2005, 09:07
ja se cesto prestimavam u razne stimove od e do c (zato imam jedanejstke da mi ne brence previse na c i c#), inace nista ne mijenjam na gitari sto se tice setupa, nije potreba. jedina veca razlika je da su zice mekse i da je lakse svirat... mislim da s 10kama neces imat problema sto se tice brencanja ako spustis na d

dgarasic
21-06-2005, 20:49
Ako promjeniš žice morat ćeš i oktave poštelavat...

Carcass
22-06-2005, 02:35
JA san zna spustit i na H i A ??? valjda mi se neće oštetit žice,a ionako ih moran ubrzo minjat

BroadStreetBully
25-06-2005, 16:50
Neće se vrat iskriviti ako je u D zato sto je D labaviji štim

bambi24
25-06-2005, 16:54

E.. pa da. I onda mi bude prelabavo. Kako to sprijeciti?

moonspell
25-06-2005, 16:56
E.. pa da. I onda mi bude prelabavo. Kako to sprijeciti?

Trebaju ti deblje žice. Kolko znam imaš najtanje trenutno, jel?

bambi24
25-06-2005, 16:57
Trebaju ti deblje žice. Kolko znam imaš najtanje trenutno, jel?

Da, i bas mi tako pase... Nemislim ih mijenjati...

moonspell
25-06-2005, 17:03
Da, i bas mi tako pase... Nemislim ih mijenjati...

Ma jebeš D štim, to je za metalce ;D

Nemesis
27-06-2005, 18:23
Sada će ti žice biti nešto opuštenije (time i lakše za držanje, bendanje) i slobodnije će titrati. Možeš ostati na 10-52 ako ti neće smetati brenčanje o pragove (koje će se sigurno desiti). Deblji gauge se stavlja samo iz razloga smanjenja brenčanja.
Nebi. Za truss rod ces morati vidjeti nakon što promjeniš štim. Ako neces mjenjati action, a spuštati ćeš štim, vjerojatno ćeš ga morati malo podesiti jer će se promjeniti odnos ravnoteža između žica i truss roda.
Ono što si na Samicku imao i strgao :) :D

Ukoliko action nije pre-nizak nece imati probleme s mijenjanjem stima. Ukoliko jest, jednostavnije je dici action nego se privikavati na deblje zice. Ukoliko ima neki plasticni konjic gore ili od nekog drugog "mekanog" materijala, s debljim zicama ce si prosiriti utore i onda povratak na tanje zice nije tak super, iako tvoja tvrdnja nacelno stoji.

Kod nekih gitara je nateg u sipci usmjeren tako da pokusava ispraviti malo konkavan vrat (one skice koje sam vidio u nekom drugom topicu za bass detuning je dosta karikirana) tako da promjena tuninga i dizanje actiona ne mora znaciti obavezno i ponovo podesavanje oktava, sto je kod dosta gitara problem. Dakle, nemas floyd i mislis da si na konju sa svojom gitrom jer ju mozes prestimavati kak se sjetis. Onda jednog dana odlucis spustiti shtim i sviras mjesecima, a ne kuzis da ti oktave vise nisu precizne. Na losijim gitarama mogu biti potpuno poremecene.

Twang
27-06-2005, 18:29

Jesi 100% siguran??

Lord Sirius
27-06-2005, 23:28
Ukoliko jest, jednostavnije je dici action nego se privikavati na deblje zice. Ukoliko ima neki plasticni konjic gore ili od nekog drugog "mekanog" materijala, s debljim zicama ce si prosiriti utore i onda povratak na tanje zice nije tak super, iako tvoja tvrdnja nacelno stoji.
Slažem se da je jednostavnije dići action, ali koliko je jednostavnije priviknuti se svirati na višljem actionu? Mislim da jednako mnogo vremena prilagodbe treba da se priviknes i na vislji action i na deblje žice.
Na jednoj gitari imam 9-46, na drugoj 11-52, i nisam imao nikakvih problema.

Kod nekih gitara je nateg u sipci usmjeren tako da pokusava ispraviti malo konkavan vrat (one skice koje sam vidio u nekom drugom topicu za bass detuning je dosta karikirana) tako da promjena tuninga i dizanje actiona ne mora znaciti obavezno i ponovo podesavanje oktava, sto je kod dosta gitara problem.
Kod Nicka sam jednom nosio Les Paula sa visokim actionom, savjetovao mi je da spustim action (što je on i napravio), jer kako kaže, bridge i tailpiece na Les Paulu su prilagođeni samo za jedan mali raspon visina actiona, dok Fenderov bridge na Stratocasteru nema takvih problema. Vjerojatno zato i SRV svira na Fenderu.

Lord Sirius
27-06-2005, 23:30

Vrat se savija u obje strane. Ako je štim labaviji, žice neće raditi dovoljnu protusilu na šipku u vratu pa će se šipka dizati prema gore.

king_of_nothing
28-06-2005, 19:36
ja sam u pocetku svirao sa 9-kama u E, pa sa 10-kama u D i sada sviram sa 11-icama u C  (jos malo pa cu poceti svirati bass  ;D).
kod prelaska s jednog stima u drugi nisam imao nikakvih problema sa privikavanjem. filing je ostao isti.
isto tako nisam morao dirati ni action, ni sipku, jedino sam morao podesiti oktave nanovo...