Ne kuzim se bas u te usne harmonike, tek sam sad prije mjesec dana poceo svirati (kupio sam Silver Star jer su samo tu trenutačno imali) ali koliko sam shvatio Marine Band i Blues Harp su najpoznatiji modeli pa me zanima da li netko zna koja je razlika u zvuku između njih (koja bi bla bolja)??? ??? ???
Usput od prije imam jednu Hohner Bravi Alpini koja ima poprijeko i podugo podijeljene rupice i koliko sam shvatio spada u nekakve tremolo harmonike pa ako netko nešto zna o njima?
Ovak,
Marine Band i Blues harp imaju nesto grublji / distorziraniji zvuk od tvoje harmonike. Zato su mozda bolje za blues jer imaju zvuk blizi overdrajvanom gitarskom pojacalu. Silver star po meni ima ugodniji, cistiji ton.
Tremolo harmonike u pravilu imaju ili oktavu razlike izmedju rupica (gornja rupa je za oktavu visa od donje). Ili imaju isti ton ali malkice "rastiman" u odnosu na drugi ton. Zbog ovog pomaka dobijes chorus efekt, pa se zato zove tremolo (zbog zvucnih udara koje proizvode dva malkice rastimana tona koje istovremeno sviras).
Danko
blues harp je zapravo poboljšani model marine band. bolja je po tome što manje zraka propušta pa ju je puno lakše svirat. preporučujem blues harp
Hvala na informacijama! Usput evo još jednog pitanja: Koji bite mi usnjak preporučili kad se malo spraksiram s ovime što imam uzimajuči u obzir da više naginjem rocku nego bluesu?
Hvala na informacijama! Usput evo još jednog pitanja: Koji bite mi usnjak preporučili kad se malo spraksiram s ovime što imam uzimajuči u obzir da više naginjem rocku nego bluesu?
Kakvom rocku? Elvis rocku, Beatles rocku, AC-DC rocku, Limp Bizkit rocku?
Rule of thumb je da uzmes onu koja ti dobro zvuci. Mozda ti ovo olaksa trazenje: http://www.jic.nl/Hohner2004/Hohner_Audio/HohnerMH_Audio2.htm
No, ja bi na tvom mjestu puhao u Silvestara sve dok ne krepa, pa bi onda isao kupiti nesto drugo. Osim ak ti treba neki drugi tonalitet zbog svirke s bandom....
Danko
Dobar savijet ;D
Pokušat ču pa kud puklo da puklo!
Inače mislio sam na nekakav laganiji rock, ala Beatles (pokušavam osvirati Norwegian wood i Yesterday, a najviše problema imam s tim da pogodim točno samo jednu rupicu).
Ako nisam dosadan več kad vidim da se kužte u to evo jos jedno pitanje: Gledao sam cijene na stranici našeg Hohne glavnog distributera i primijetio sam da su Blues Harp i Marine Band tu negdije (a i ostali "normalni" modeli za koje sam cuo su najvise oko 200kn) a samo Cross Harp odskace sa cijenom od 450kn ???
Ako nisam dosadan več kad vidim da se kužte u to evo jos jedno pitanje: Gledao sam cijene na stranici našeg Hohne glavnog distributera i primijetio sam da su Blues Harp i Marine Band tu negdije (a i ostali "normalni" modeli za koje sam cuo su najvise oko 200kn) a samo Cross Harp odskace sa cijenom od 450kn ???
To ti je neka tiskarska greška. Cijena Cross harp-a je od 250- 300 kn
najskuplji model je honer xb-40. al sa dobrim razlogom. ta harmonika je izrađena na poseban način tako da je moguće bendat sve rupe, to znači svih 10. a košta iznad 500kn. postoje i neki turbo skupi modeli al to su oni optočeni dijamantima i takve bedastoće ;D
Aaaaaaaaaaaaaaaaaa tako to!
Neka netko navede još neke razlike između Marine Band i Blues Harp ako zna, sve me više zanimaju ti usnjaci.
Isao sam na onaj hohner sound examples i od svega najviše mi se dopadaju one tri stvari odsvirane sa tremolo harmonikama i onu O Susana cak uspijevam nekako složiti sa mojom Bravi Alpini (one druge dvije mi izgledaju malo teže za odsvirati).
harmonike se izrađuju ko i auti... staviš isto osovinu malo izmjeniš motor i umjesto pasata imaš octaviju... ;D
marine band je zapravo najpopularniji i osnovni model. ima drveni češalj, special 20 je marine band sa plastičnim češljem, cross harp je marine band sa plastičnim češljem ali malo debljim jezičcima. uglavnom su razlike u materijalu od kojeg je napravljen češalj i vanjski dio harmonike, te o debljini jezičaka. eto nadam se da pomaže