View Full Version : Marine Band, Blues Harp ???

dandi
09-02-2006, 07:51
Ne kuzim se bas u te usne harmonike, tek sam sad prije mjesec dana poceo svirati (kupio sam Silver Star jer su samo tu trenutačno imali) ali koliko sam shvatio Marine Band i Blues Harp su najpoznatiji modeli pa me zanima da li netko zna koja je razlika u zvuku između njih (koja bi bla bolja)??? ??? ???

Usput od prije imam jednu Hohner Bravi Alpini koja ima poprijeko i podugo podijeljene rupice i koliko sam shvatio spada u nekakve tremolo harmonike pa ako netko nešto zna o njima?

danko
09-02-2006, 08:23
Ovak,

Marine Band i Blues harp imaju nesto grublji / distorziraniji zvuk od tvoje harmonike. Zato su mozda bolje za blues jer imaju zvuk blizi overdrajvanom gitarskom pojacalu. Silver star po meni ima ugodniji, cistiji ton.

Tremolo harmonike u pravilu imaju ili oktavu razlike izmedju rupica (gornja rupa je za oktavu visa od donje). Ili imaju isti ton ali malkice "rastiman" u odnosu na drugi ton. Zbog ovog pomaka dobijes chorus efekt, pa se zato zove tremolo (zbog zvucnih udara koje proizvode dva malkice rastimana tona koje istovremeno sviras).

Danko

kresho
09-02-2006, 19:09
blues harp je zapravo poboljšani model marine band. bolja je po tome što manje zraka propušta pa ju je puno lakše svirat. preporučujem blues harp

dandi
09-02-2006, 19:49
Hvala na informacijama! Usput evo još jednog pitanja: Koji bite mi usnjak preporučili kad se malo spraksiram s ovime što imam uzimajuči u obzir da više naginjem rocku nego bluesu?

danko
10-02-2006, 08:10
Hvala na informacijama! Usput evo još jednog pitanja: Koji bite mi usnjak preporučili kad se malo spraksiram s ovime što imam uzimajuči u obzir da više naginjem rocku nego bluesu?

Kakvom rocku? Elvis rocku, Beatles rocku, AC-DC rocku, Limp Bizkit rocku?

Rule of thumb je da uzmes onu koja ti dobro zvuci. Mozda ti ovo olaksa trazenje: http://www.jic.nl/Hohner2004/Hohner_Audio/HohnerMH_Audio2.htm

No, ja bi na tvom mjestu puhao u Silvestara sve dok ne krepa, pa bi onda isao kupiti nesto drugo. Osim ak ti treba neki drugi tonalitet zbog svirke s bandom....

Danko

dandi
10-02-2006, 18:50
Dobar savijet ;D

Pokušat ču pa kud puklo da puklo!

Inače mislio sam na nekakav laganiji rock, ala Beatles (pokušavam osvirati Norwegian wood i Yesterday, a najviše problema imam s tim da pogodim točno samo jednu rupicu).

Ako nisam dosadan več kad vidim da se kužte u to evo jos jedno pitanje: Gledao sam cijene na stranici našeg Hohne glavnog distributera i primijetio sam da su Blues Harp i Marine Band tu negdije (a i ostali "normalni" modeli za koje sam cuo su najvise oko 200kn) a samo Cross Harp odskace sa cijenom od 450kn ???

newals
10-02-2006, 19:57
Ako nisam dosadan več kad vidim da se kužte u to evo jos jedno pitanje: Gledao sam cijene na stranici našeg Hohne glavnog distributera i primijetio sam da su Blues Harp i Marine Band tu negdije (a i ostali "normalni" modeli za koje sam cuo su najvise oko 200kn) a samo Cross Harp odskace sa cijenom od 450kn ???

To ti je neka tiskarska greška. Cijena Cross harp-a je od 250- 300 kn

kresho
10-02-2006, 21:11
najskuplji model je honer xb-40. al sa dobrim razlogom. ta harmonika je izrađena na poseban način tako da je moguće bendat sve rupe, to znači svih 10. a košta iznad 500kn. postoje i neki turbo skupi modeli al to su oni optočeni dijamantima i takve bedastoće ;D

dandi
11-02-2006, 18:36
Aaaaaaaaaaaaaaaaaa tako to!

Neka netko navede još neke razlike između Marine Band i Blues Harp ako zna, sve me više zanimaju ti usnjaci.
Isao sam na onaj hohner sound examples i od svega najviše mi se dopadaju one tri stvari odsvirane sa tremolo harmonikama i onu O Susana cak uspijevam nekako složiti sa mojom Bravi Alpini (one druge dvije mi izgledaju malo teže za odsvirati).

kresho
11-02-2006, 20:43
harmonike se izrađuju ko i auti... staviš isto osovinu malo izmjeniš motor i umjesto pasata imaš octaviju... ;D

marine band je zapravo najpopularniji i osnovni model. ima drveni češalj, special 20 je marine band sa plastičnim češljem, cross harp je marine band sa plastičnim češljem ali malo debljim jezičcima. uglavnom su razlike u materijalu od kojeg je napravljen češalj i vanjski dio harmonike, te o debljini jezičaka. eto nadam se da pomaže