Ljudi, imam problem. Posjedujem yamahu emx 5000 power mixer (2x500w na 4ohma) i dvije ev eliminator kutije (350w, 4ohma). Na to bih htio staviti jos 2 razglasne kutije i 2 monitora, ali tu dolazim do problema. Ako spojim jos dvije kutije iste impedancije, ukupna impedancija mi pada ispod 4ohma sto nije pozeljno. (ili sam u zabludi?) Pitanje je smijem li ja spojiti kutije razlicite impedancije od postojecih, da ukupna impedancija bude 4ohma i da sistem radi bez ikakve greske? i mogu li razglasne kutije ikako spojiti u seriju?
Ma, ja ionako ni sam sebi nisam jasan...
:)
To uopce nije tocno 6ohm-a?????
Gledas svaki kanal posebno,
ako ti na pojacalu pise 500w/4ohm,znaci da na jedan 4 ohma zvucnik mozes dobiti oko 500w snage van, ili na dva paralelno spojena 8ohm-ska(koji zajedno kad spojis u paralelu imaju 4ohma prema pojacalu),
Tehnicki gledano ukupan otpor dva zvucnika (koja ne moraju biti ista ni istog otpora) spojena u paralelu ti je ukupni otpor=(z1*z2) / (z1+z2) gdje je z1 orpor prvog zvucnika u ohm-ima,a z2 drugog.
pa ako ides racunati ako spojis 8 ohmski i 4 ohmski zv u paralelu ukupni im je otpor 2.67ohma sto je skoro duplo manje od 4ohma,pa ce ti snaga biti skoro duplo veca,a to pojacalo ne moze dati pa ce se vjerojatno pregrijati i ako nema zastitu izgoriti.
Kod takvih stvari valja biti oprezan, ne mozes na bilo koje pojacalo bilo kak spojiti 6 zvucnika,postoje neke opcije serijskog spajanja, al ne znas,i ako zvucnici nisu isti...
Free_eye
26-01-2006, 22:33
ja sam pročitao: Vječiti problem - impotencija
reko kako kome ;D
..."Pošto je vrlo vjerovatno da je impedancija izlaza na Yamahi deklarirana kao minimalna...""
I to je tako uvijek jer na najmanjoj impedanciji dobijas najvecu snagu a to proizvođači uvijek naglašavaju da bi sto vise prodali...kuzis foru...
A serijsko spajanje kod RAZLICITIH kutija NE SPAJATI !!
jer.... previse da pisem...
Tiki the Boyler
19-05-2006, 14:04
Možeš dodati još dvije kutije od 4 Ohma u paraleli i ukopno dobiti 6, ali po pitanju zvuka nećeš dobiti puno, a snage uopće.
Na dvije kutije od 4ohm dodaš u paralelu još dvije od 4ohm i dobiješ 6ohm???
Ti si umjesto fizike bježao na časove hemije?
Na Yamahi EMX500 nije poželjno spuštati opteretnu impedansu ispod 4ohm, zato što se tada dobija prividno veća snaga, ali se enormno povećavaju struje u izlaznim kolima što za rezultat uglavnom ima pregorjevanje izlaznog stepena!
Varijanta 2 kutije od 8ohm po strani (u paraleli daje 4ohm) pije vode. Drugo ne!
I još nešto...
Kako ćeš monitore vezati na main mix???
Monitori bi morali biti potpuno odvojeni...