serpent_tongue
16-03-2005, 12:09
evo mene s još jednim dosadnim postom, al čist me zanimaju neke stvari kod growlanja kao npr.:
1. jel se može kvalitetno growlat "iz grla" il je bolje "iz stomaka"?
2. kod "iz stomaka" jer se mora znat ona neka dijafragmička kontrola?
3. jasno mi je da se na početku često promukne, kolko je to opasno po glasnice
4. smanjuje li growlanje moje "clean" glasovne mogućnosti
5. ako growlaš u mikrofon cijelo vrijeme, ima li nade da za to vrijeme unaprijediš clean vokal, ili će te growl totalno z***bati [ja bi prvo malo growlo dok ne naučim koristit svoje clean glasovne mogućnosti koje se baš ne naziru previše u ovom trenutku]
6. kolko je važno znat nešto prije nego što se počne growlat uokolo, il jel to ono "čisto samo uzmeš mikrofon i dernjaš se u njega"?
- evo kako vidim da se tu ljudi kuže u svoj posao [a ja baš ne u njihov, a htio bih], zamolio bih da mi neko čist ozbiljno odgovori, jer me stvarno zanima!
negdje smo pričali o "cuppingu"...upiši u search pa pogledaj...to će ti znatno olakšat growlanje...ja to činim iz trbuha, i naravno treba growlat uz pomoć dijafragme...nešto više će ti reć ovi stručniji...
1. Iz stomaka, tj dijafragme. I tu je kontrola bitna, jer iz grla neces moc potegnut toliko jako koliko iz dijafragme, a ko growlanja je izuzetno bitno da ne zvuci piskutavo i slabo.
2. Pa naravno.
3. ovisi. Ako imas feeling da se mucis - najbolje da odustanes, jer vjerojatno ni nemas glas za to. Bolje ne forsirat.
4. takodjer ovisi. Vjezbaj i clean. Clean i growl ne iskljucuju nuzno jedno drugo.
5. vidi 4
6. Tako najcesce ljudi pocnu, ali opet se svodi na to da ako se vec deres, deres se nesto lakse, sto najvise odgovara tvom glasu, sto nema puno promjena boje glasa itd. A kasnije postupno prelazis na nesto teze.
bez brige, samo pitaj i ne boj se da si dosadan - dobro je da pitas. bolje to neg da posliej bude "cujte, neki dan sam nakon probe kasljao krv, sto da radim?"
e super da postoji ovakav topic.. naime imam pitanje: jel moze netko opisat tehniku malo i kako growlat iz dijafragme? poz
http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=9309
mozda nes korisno ovdje nadjete
evo mene s još jednim dosadnim postom, al čist me zanimaju neke stvari kod growlanja kao npr.:
1. jel se može kvalitetno growlat "iz grla" il je bolje "iz stomaka"?
2. kod "iz stomaka" jer se mora znat ona neka dijafragmička kontrola?
3. jasno mi je da se na početku često promukne, kolko je to opasno po glasnice
4. smanjuje li growlanje moje "clean" glasovne mogućnosti
5. ako growlaš u mikrofon cijelo vrijeme, ima li nade da za to vrijeme unaprijediš clean vokal, ili će te growl totalno z***bati [ja bi prvo malo growlo dok ne naučim koristit svoje clean glasovne mogućnosti koje se baš ne naziru previše u ovom trenutku]
6. kolko je važno znat nešto prije nego što se počne growlat uokolo, il jel to ono "čisto samo uzmeš mikrofon i dernjaš se u njega"?
- evo kako vidim da se tu ljudi kuže u svoj posao [a ja baš ne u njihov, a htio bih], zamolio bih da mi neko čist ozbiljno odgovori, jer me stvarno zanima!
1. Ja iz grla to radim, iako je krivo jer ti to sigurno ostavlja s vremenom posljedice na glas, ali neznam koristit dijafragmu pa nemam baš izbora, a previše volim pjevat da bi se prestala s time bavit jer neznam pravilnu tehniku, a vremena imam jako malo da bi išla u zagreb na satove pjevanja iako bi htjela, ali stvarno posao mi to trenutno ne dopušta
2. Iz stomaka, mislim da se treba znat, nisam stručnjak za dijafragmu i pravilno pjevanje, ali mislim da je bitno kod takvog pjevanja iz stomaka
3. Ako to radiš iz glasa, bez dijafragme, naravno da je loše za glas i takvo dugotrajno pjevanje sigurno će ti sjebat glas. Ako imaš priliku upiši satove pjevanja to ti može samo sve skupa olakšat i očuvat glas
4. Mislim da smanjuje, opterećuješ si glas sa tim grovlanjem ako ne koristiš tehniku i glas ti s vremenom postaje hrapav ili kak bi se već izrazila, ako baš stalno tak pjevaš, pa barem dva puta tjedno bez tehnike, mislim da smanjuje clean mogućnosti. Opet se vraćam na to da ako želiš sačuvat glas da se čim dulje možeš bavit pjevanjem-tehnika...
5.Na ovo neznam kaj napisat..
Jebiga, bez tehnike, sigurno sjebeš glas...
Ovisi kaj hoćeš od svojeg glasa, kolko se misliš bavit pjevanjem, kaj misliš pjevat itd...
Mislim, jedna stvar je jasna, ako ne pjevaš pravilno, glas ti se brže uništi, e sad clean ili grovlanje, mislim da je na kraju krajeva i svejedno, na tebi je da odlučiš dal ćeš pravilno pjevat ili ne, ako nećeš, glas ti se bude s godinama sjebao.
Ja osobno bi išla na satove pjevanja da imam vremena, ali s obzirom da ga stvrano nemam, nastavit ću pjevat kao i do sad, bez tehnike, iako ja mislim da mi na nekim pjesmama dođe ta tehnika spontano (ako je to moguće jer nisam učila takvo pjevanje), ali primjetim neke razlike u pjevanju..Nekak mi je lakše, snažnije zvuči i tak to, ali to samo kad mi baš treba za neku visoku dionicu koja treba zvučat snažno, ali iskreno ni sama neznam kak to izvedem.. Možda i nije tehnika, neznam, ali zvuči drugačije i osjetim nekakve promjene..
A meljem bezveze, najbolje ti je naučit pjevat s tehikom, onda možeš sve, ali trebaš imat i osjećaj za pjevanje, ako nemaš priliku zbog neznam kojih razloga upisat satove pjevanja, pjevaj tak kak najbolje znaš, iz duše..
Good Luck!
Neke stvari se ne mogu dobro izvesti ako koristimo pravilnu tehniku....
Jednostavno..
Zamisli temu... "Tehnika pjevanja u Gangi?????" Mislim, pravilna...