View Full Version : Sweep picking & arpeggio
ovako, arpeggio mislim da znam sta je, al shta je swee pickling i koja je razlika u odnosu na arpeggio? ako znate, rapisite se o jednom i o drugom i napisite kako se izvodi i snimite i stavite neki primjer (ako ste u mogucnosti)....'fala
Zakaj tu temu ne postaš na pitanja početnika ili tehnika i glazbena teorija?
ALTERNATE(jebote ovdje sam napiso sweep....ah... ::)) PICKING pazi sad-------kad sviras trzalicom svaki put ides jednom gore trzaljkom jednom dolje.......ono gore dolje i tako furas po zicama
cist jednostavno....
evo ti i sample na D-duru.......
zasto sto je opis ove rubrike:
Mjesto za rasprave o tehnici sviranja.....bla,bla,bla
i smatram da te dvije stvari nisu bas pocetnicke
jhk
hvala..........ovo mi je definitivno pomoglo!
ajd nemoj me zajebavat krivi sam tekst napisal pa sam iso nabrzak modificirat ;)
a jebomu mater.....nisam pr sebi........lol
ovaj ono je bilo za alternate picking ;D-> neispavanost
sweep ti je bez onoga gore dolje....samo ides trzalicom lagano po zicama gore dolje ono potez dolje potez gore....npr prek svih sest zica.....al sporije tak da se cuje svaka pojedinacno
btw.postaj ak zelis waw fajl....al mislim da si shvatil ;)
daj ti meni ipak stavi file, ipak kad cujem je druga prica
i da, ako je to sweep, shta je onda arpeggio, po ovom sta kaze ispada da je ista stvar......
pa ovaj ovako receno......arpegio ti se svira vise sweep tehnikom......a za strucna objasnjenja arpeggia ti bude neko reko ko se vise njima bavi...
evo ti waw od D-dura sweepanjem.....ono nije da se primjeti razlika al ak ti kaj pomogne....
aha.....mislim da sam skuzio...........npr. sweep picking je "ono" sta napravi npr. na Sultans of Swing na 00:09
........ehm
eh sad.....neznam za tu pjesmu........
al ak kazes da si skuzio onda valjda jesi.......ono....samo prek akorda potegnes ruku prema dolje(ili gore) da se cuje onak ton po ton......ma skuzil si :)
Lord Sirius 22-01-2004, 00:39 sweep picking je tehnika koja bas i nije tako jednostavna..
ako si ikada slusao gitariste koji se hvale brzim sviranjem - onda si i cuo sto je to sweep picking
najpoznatiji takav gitarist - valjda malmsteen, jer ga svi spominju
najbolji - michael angelo batio
najlakse je objasniti na nekom primjeru
e -------12
B ---13----
G 12--------
smisao sweep pickinga je da ova tri tona odsviras tako da ih sve odozgo udaris, tj. "pometes" ih sa trzalicom
zasto je to komplicirano - ovaj primjer bas i nije - no moras imati na umu da ako ces svirati distorzirano, to nece nimalo lijepo zvucati jer ce se ta tri tona stopiti...
trik je u tome sto moras zastopati svaki ton odmah nakon sto ga odsviras
u ovom primjeru svaki ovaj ton primis jednim prstom i nakon sto ga odsviras, lagano dignes prst - dovoljno da ton utihne, a da ti se ne desi da pocne odzvanjati neki drugi ton na toj zici...
kao sto sam rekao, ovaj primjer je jednostavan, ali recimo ovo
e ------------------12-17-12------------
B ---------------13-----------13---------
G -----------14------------------14------
D --------14------------------------14---
A -12-15-----------------------------15-
E -----------------------------------------
je ipak malo teze za izvesti..poanta je u tome da moras imati jako izvjezbanu lijevu ruku, koja cesto mora biti puno brza od desne..moras biti sposoban sa jednim prstom stisnuti zicu, odpustiti je i prst odma prebaciti na neko drugo mjesto - i to sve u jako kratkom vremenu
pronadi neke vjezbe na netu (one od malmsteena su recimo dobre) koje krecu od sweepa sa 2 zice, pa 3 zice..pa sve do 6 zica..i to nije nesto sto ces moci u 2 tjedna savladati
npr. sweep picking je "ono" sta napravi npr. na Sultans of Swing na 00:09
sad sam preslusao sultans of swing i na 00:09 se cuje sweep - ali imaj na umu da je to clean i da nije stopao tonove - na distorziji bi sve to mutno ispalo
zasto sto je opis ove rubrike:
Mjesto za rasprave o tehnici sviranja.....bla,bla,bla
i smatram da te dvije stvari nisu bas pocetnicke
Po meni bi ova tema trebala biti na tehnici i glazbenoj teoriji... no hard osjećaja stari ;D 8)
Po meni bi ova tema trebala biti na tehnici i glazbenoj teoriji... no hard osjećaja stari ;D 8)
ma dobro dobro, mozda i jesam fulao, al znas da necu priznat ;)
Arpeggia znas sta su a sweepanje je samo jedan od nacina izvodjenja istih. Vazna stvar kod sweepanja je da svaka nota bude STROGO ODVOJENA I CISTA inace se sve pretvori u muljazu kad se odsvira brzo.
(btw. sweepanje u kombinaciji sa tapingom super zvuci, moga bi snimit i postat ako nekog zanima ;o)
ZEUS-Dios 23-01-2004, 08:27 nota (...) STROGO ODVOJENA I CISTA inace se sve pretvori u muljazu kad se odsvira brzo.
(btw. sweepanje u kombinaciji sa tapingom super zvuci, moga bi snimit i postat ako nekog zanima ;o)
ti si u toppersa svira sweep na carry on my wayward son od malmsteena, tj. kansas-a, je l' da?
"...inace se sve pretvori u muljazu kad se odsvira brzo...." ;)
e da, ako mozes snimit i poslat. i mene zanima. e i sto ghode rece: nemaj hard osjecaja ;)
Arpeggia znas sta su a sweepanje je samo jedan od nacina izvodjenja istih. Vazna stvar kod sweepanja je da svaka nota bude STROGO ODVOJENA I CISTA inace se sve pretvori u muljazu kad se odsvira brzo.
mislim da on i dalje nezna sta su arpeggia jer mu kolko vidim niko nije pojasnio.. (da su to rastavljeni akordi na pojedinacne tonove)
e i ajde daj snimi (mozes i opcenitu neku stvar ne samo s sweepanjem&tapingom), bas me zanima kolko si uznapredovao zadnjih godinu dana (il kolko je vec proslo od snimanja onog ytse jam-a :))
ti si u toppersa svira sweep na carry on my wayward son od malmsteena, tj. kansas-a, je l' da?
e jebat ga, ne sican se sta san svira ;o)
al tu vecer san puka 4 zice, uzmi i to u obzir ;o)
"...inace se sve pretvori u muljazu kad se odsvira brzo...." ;)
e da, ako mozes snimit i poslat. i mene zanima. e i sto ghode rece: nemaj hard osjecaja ;)
oki doki, probat cu ovih dana (tj. posli vikenda jer imam probe) pa cu postat negdi ;o)
e i ajde daj snimi (mozes i opcenitu neku stvar ne samo s sweepanjem&tapingom), bas me zanima kolko si uznapredovao zadnjih godinu dana (il kolko je vec proslo od snimanja onog ytse jam-a :))
pa slao sam par svojih stvari pa si moga cut ;o)
al moga bi koju obradicu snimit opet, nisam odavno ;D
hmmmmm.....sta bi moga....mozda Erotomaniu?
njaaaa, to je prelagano ;D
inace, puuuuuuuuno je proslo od onog ytsejama....puno puno.....i puno se kilometara napravilo po zicama i puno je zica promjenjeno od toga ;o)
pa slao sam par svojih stvari pa si moga cut ;o)
al moga bi koju obradicu snimit opet, nisam odavno ;D
hmmmmm.....sta bi moga....mozda Erotomaniu?
njaaaa, to je prelagano ;D
inace, puuuuuuuuno je proslo od onog ytsejama....puno puno.....i puno se kilometara napravilo po zicama i puno je zica promjenjeno od toga ;o)
nisam imao prilike.. moze erotomaniu, dapace :)
nisam imao prilike.. moze erotomaniu, dapace :)
jos da uvjezbam ono manijakalno istrzavanje od solaze i mozda i snimim ;o)
jedino mi to (i jedan passage malo prije) predstavlja problem....
doduse, taj solo vec vjezbam pola godine i ne mogu se maknut sa 110 bpm-a (origigi je 160!) :'(
pa snimi solo posebno :) a ako ga nemrees, nemoj opce.. sam daj ostalo da cujem :-)
ZEUS-Dios 24-01-2004, 07:50 jos da uvjezbam ono manijakalno istrzavanje od solaze i mozda i snimim ;o)
jedino mi to (i jedan passage malo prije) predstavlja problem....
doduse, taj solo vec vjezbam pola godine i ne mogu se maknut sa 110 bpm-a (origigi je 160!) :'(
daj reci mi kakav je tsoG po tom pitanju, aj ogadi ga malo ... ;D
pa snimi solo posebno :) a ako ga nemrees, nemoj opce.. sam daj ostalo da cujem :-)
pa normalno, erotomanija nije pisma koju mozes snimit iz jednog, dva tejka ;o)
a ne znam, nema mi smisla radit obradu ako necu sve obradit ;o)
doduse, u zadnje vrime manijakalno vjezbam ;o)
ko zna ;o)
daj reci mi kakav je tsoG po tom pitanju, aj ogadi ga malo ... ;D
neman pojma, nisan ga ni cuja ni vidija 100 godin (a zivimo jedan kraj drugog ;D)
al moze on o erotomaniji samo sanjat ;DDDDDDDD
zanima mene......pa ako vec nudis, mogao bis! ;D
zanima mene......pa ako vec nudis, mogao bis! ;D
skini ovo.. ima i sweepanja i tapinga (u kombinaciji s sweepom) i alt pickinga.. ma svega :) a i izmedjuostalog solo je genijalan
http://www.metalagesmedia.com/marcel/sidessolo.rm
Eto i mene jako zanima :D
Gerontius 14-03-2004, 21:16 evo, da se prikljuci vas dragi moderator.... Michael Romeo je zvijer sweep pickinga, ali samo je jedan istinski car sweepanja... jedan i neponovljivi Frank Gambale ;D
Ni Vinnie Moore nije za odbaciti.....a Jason Becker?...ma ima ih koliko hoces.
Sve su to vrhunski majstori............
|
|