View Full Version : Dur ili Mol ?
beat_random 11-01-2004, 19:19 "primjetio" sam da gotovo sve što sviram proizlazi iz mola,neZnam sound mi paše...
po prirodi sam veoma vesela i hiperaktivna osoba pa bi mi više "trebao"?! odgovarati dur, ili ???
malo prostudirajte šta svirate (dur/mol) i kakvi ste inače
baš me zanimaju odgovori
neko od moderatora bi mogao napraviti anketu da imamo instant uvid u duraTore i molaMore
pozdrav :) ;)
pa dok sam sviro bas u bendu sam naravno svirao onako kako ide stvar koju su mi dali da sviram:)
ovak kad bi uzeo bas malo da drkam po njem, sviro bi obicno iz mola...brijem da je to zato jer mi je lakse prstima otsvirati mol - recimo na a zici odsvirati d,e,f i onda samo gore na d zici g i a - lakse nego pomicati za ovaj jedan ekstra prag koji ti namece sviranje u duru :D
naravno, covjek bi reko "pa onak halo to su isti tonovi u igri u biti", da, al brijem opet da je lakse jer kreces iz te "jednostavnije" tocke.
bar meni tako je bilo:)
beat_random 11-01-2004, 19:53 zanimljivo
kad su ti "dali" (kad si bio u bendu) da sviraš stvar, jesi li dodavao,nazovimo to ,improvizirao, uviše u duru ili molu,dobro to ovisi dosta o glazbi koju je bend stvarao, točnije, govorimo o sviranju basa!!! ne o suhoparnom pračenju onog što svira gitaru
meni pjesme su podjednake...ima ih koje pocinju i iz mola a i one koje iz dura(gitara)
po prirodi sam zajebant i vesela osoba
kad su ti "dali" (kad si bio u bendu) da sviraš stvar, jesi li dodavao,nazovimo to ,improvizirao, uviše u duru ili molu,dobro to ovisi dosta o glazbi koju je bend stvarao, točnije, govorimo o sviranju basa!!! ne o suhoparnom pračenju onog što svira gitaru
heh gle, stvar je ili u duru ili u molu, naravno moze imati i varijacije ali tocno se zna na kojem dijelu je dur na kojem mol - tako sam i radio dionice, u tonalitetu. naravno, ako ubacim negdi malo blues ljestvice il slicno nije strasno, al uvijek se drzim tonaliteta.
FacetheSlayer 12-01-2004, 08:03 Pjesme sviram kako mi zada bend ali ako stvaramo svoje pjesmice onda sviram u molu. :o ::)
FacetheSlayer 12-01-2004, 08:03 a možda nekad i dur
E ovisi beat random u kojem je tonalitetu pjesma!
Recimo oherside od pepersa (Am F C G) nećeš svirat s durom...kad je pjesma već u molu!
E al ima dobra stvar koju je mejk spomenuo,a to je blues ljestvica,ona dobro paše i na dur i na mol,točnije da ju se iskoristit.
Evo je recimo iz A
A C D D# E G A
Postoji još i ona druga blues ljestvica slična duru koja dobro ide uz sve pjesme s blues predznakom!
A C# D E F# G A
A C D D# E G A
nisam nigdje ucio blues ljestvicu, nego sam je izveo iz blues stvari koje sam cuo, tako da ne znam kako bi to trebalo stvarno ici, no ja ubacim i 8. ton - za polustepen manju od "tonike" (ne znam jel mos tak zvat tonove u blues ljestvici). dakle u ovoj iz a bi jos ubacio Gis, meni to pase i uvijek fino ide.
beat_random 12-01-2004, 17:45 postoji i dur/mol ljestvica!
budem je napisao kad se sjetim kako ide
postoji i dur/mol ljestvica!
errrr... ???
eventualno mislis na melodijski mol, al opet...
daj brzo to napisi posto ti ne vjerujem nimalo :P
beat_random 13-01-2004, 07:26 ha ha 8)
vidjet cHesH , samo da je iskopam medju silnim papirima
a onda sam ja Glavni dobroooooooooo
pozdrav :) :) :)
NervousStandBass 24-03-2004, 00:09 evo ja pišem po 2. put ovu istu poruku pa ću je skratit:
kako netko na bassu može svirat iz dura il mola ako svaki dur ima isti takav mol i obrnuto .. recimo c-dur ima a-mol i tako to redom... mislim isti su tonovi koje sviras i u c duru i u a molu... pa zar nije onda to isto?
ako nije molim ljepo jedno obrazloženje jer me fakat to mući i mislio sam da solvao puzzlu al mi se ipak raspala dok sam ju slaga, pa sam odlučio potražit stručnu pomoć foruma
beat_random 24-03-2004, 08:02 istina je da svaki dur ima svoj paralelni mol, ali nije to ista stvar iako su tonovi isti. Dakle paralelni mol (recima A-mol) dobijes tako da sviras C-dur od VI. stupnja: C D E F G A H C (dur)
A H C D E F G A (mol).
E sad, ako sviras dur iz C, raspored "najvaznijih" tonova /a to su
I(c),III(e),V(g),VII(h)/ odreduje taj osjecaj dura.
E sad, ako sviras mol iz A, raspored "najvaznijih" tonova /a to su
I(a),III(c),V(e),VII(g)/odredduje taj osjecaj mola.
Nadji negdje u nekoj knjizi poglavlje o modusima pa ce ti se razbistrit mutna teorijska voda ( ioninan, lydian,myxolydian........)
:)
NervousStandBass 24-03-2004, 13:55 E sad, ako sviras dur iz C, raspored "najvaznijih" tonova /a to su
I(c),III(e),V(g),VII(h)/ odreduje taj osjecaj dura.
E sad, ako sviras mol iz A, raspored "najvaznijih" tonova /a to su
I(a),III(c),V(e),VII(g)/odredduje taj osjecaj mola.
eh vidiš, to sam i ja skužio, ovaj dio, al onda sam malo postao skeptičan oko toga i malo sam posumnjao u tu teoriju.. jer su I, III i V stupanj u cduru isti kao i III, V i VII u molu...
pa mi sve to nekak nije imalo smisla kad sam ponovo razmislio o tome... ah, ipak sam imao pravo od samog početka...
POUKA DANA: netreba sumnjat u samoga sebe ;)
beat_random 26-03-2004, 10:00 osjecaj dura docarava velika terca I-III c-e ( u duru) , a mola mala terca I-III c-d# ( u molu), taj snizeni III daje melankolican, tuzan prizvuk, ovo uzeti kao opcionalno rjesenje jer mislim da se u glazbi nemoze definirat to je tako i tocka, mislim da bi glazba postala ubrzo dosadna.
sve ce ti se poslozit kad proucis moduse ( i hope so) :)
NervousStandBass 26-03-2004, 11:31 ima neka knjig koju bi mi mogao preporučit da si pogledam za te moduse? da si posudim negdje u knjižnici...
beat_random 26-03-2004, 12:59 budem pogledao doma, sigurno imam neku u pdf-u pa ti mogu mailati ;)
bok :)
spandrell 27-03-2004, 15:25 meni se uvijek smislenije cinilo shvatiti npr. akorde nego uciti moduse? u vise navrata sam gledao sheme modusa i ne vidim bas neku korist u njima? koji je smisao znati ih? prosvjetlite me :)
beat_random 30-03-2004, 09:58 u modusima je sve, probaj ih logicki shvatit i otvorit ce ti se beskraj ideja.
Pocni svirat c dur(ionian) od C do C, zatim sviraj c dur ali od D do D ( drugi stupanj), zatim od E do E ( treci stupanj) i tako dalje....i dobio si jako korisno znanje, a to su MODUSI
:D
NervousStandBass 03-04-2004, 12:27 jel mi možeš ovdje pojasniti što su to modusi??? pitao sam neke ljude šta je to al mi nitko nije znao objasnit...
pa reko da pitam tebe od koga je sve to poteklo.... šta su modusi? šta rade.. kakva je veza između njih i dura/mola??? fala
spandrell 04-04-2004, 11:13 znaci, dok jedna gitra svira c dur druga moze solirat tugaljku u d molu, vis, vis sad vec ima smisla... hvala! a jel ti pamtis sve te modus kombinacije u glavi ili po osjecaju vec znas ili pamtis samo neke?
NervousStandBass 06-04-2004, 10:54 znaci, dok jedna gitra svira c dur druga moze solirat tugaljku u d molu, vis, vis sad vec ima smisla... hvala! a jel ti pamtis sve te modus kombinacije u glavi ili po osjecaju vec znas ili pamtis samo neke?
jel to išlo mene ili je ta poruka nekom drugom bila upučena?
spandrell 08-04-2004, 22:24 pa pitam beat-randoma ali reci i ti..
u biti me zanima dal kad jammate s gitaristom i on svira c-dur vi imate u glavi sve modus kombinacije (d-mol,e-mol,...) ili znate par njih koje vam pasu uz dati akord i imate ih u prstima ili kako?
beat_random 27-04-2004, 14:18 cim se docepam skenera , stavit cu par stranica o modovima, ili moram nac negdje u pdf.
imam to na kompu negdje, bude kroz tjedan dana :)
Ovcako, ti pakticki mozes svirat preko dura i mol ljestvicu jer su paralelne, cak i altered ljestvicu ili ljestvicu iz bilo kojeg moda, cak iz bilo koje alteracije, ako zelis stvarno nesto naucit o tome uzmi si privatne instrukcije. Ako te to puno kosta, pogledaj site od Jamey Aebersold, on ti je napisao puno knjiga o improvizaciji i ostalom........
P.S. Jako mi je drago do si postavio to pitanje, jer vidim da ima ljudi koji bi to htijeli znati......
More you love music, more music you love
Furnaletto 11-08-2004, 12:19 da.. Jamey Aebersold je odlicno to sve objasnio... nedavno sam proucavao jednu njegovu knjigu....
e mali savjet.... vjezbaj uz neki instrument, recimo akusticnu gitaru ili klavir i probaj svirat akodre da ti udje u uho sve to sa modusima jer od samog uecnja napamet ti nema koristi ukoliko ne stignes naucit uho da cuje i razlikuje sve te odnose medju tonovima....
Razvij melodioznost slusajuci nebassisticke instrumente ;) .. tipa glas, klavijature , saxofon, trubu i probaj zapisat neku melodiju pa je vjezbat odsvirat dok ti ne bude jednostavno je svirat....
slusaj stare jazzere, tipa charlie parker, ron carter, ray brown, john coltrane i sl..... to it moze jako pomoci... uostalom slusaj melodicne pjesme... jer ce ti tako se otvoriti uho i lakse ces se snalaziti.. ;)
Sto vise sviras vise sviras.... :)
Ja sam primjetio da se gitarist izdere na mene svaki put kad pokušam koristit dur jer mu to zvuči "glupo" i "infantilno" dakle prisiljen sam na mol! :)
Ja sam primjetio da se gitarist izdere na mene svaki put kad pokušam koristit dur jer mu to zvuči "glupo" i "infantilno" dakle prisiljen sam na mol! :)
Dur je najveći izazov!
Jer tko svira u duru a da ne podsjeća na jeftine estradne uratke,taj je car,bog,bruce lee! ;D
Mol je naizgled lakši za izražavanje ali ima svoju klopku-šablona!
Dur je najveći izazov!
Jer tko svira u duru a da ne podsjeća na jeftine estradne uratke,taj je car,bog,bruce lee! ;D
Mol je naizgled lakši za izražavanje ali ima svoju klopku-šablona!
Primjer originalnosti u molu-Smak"plava pesma",Ry Cooder"The very thing that makes you rich(makes me poor)"
....Duru -Allman Brothers band "Jessica" ili WeatherReport"Black Market"
onda ti lijepo opalis sus2 i boli te kita ;D
onda ti lijepo opalis sus2 i boli te kita ;D
Ili bilo kakvi bitonalan akord bez terce! ;D
Ili bilo kakvi bitonalan akord bez terce! ;D
tko zna?!
GAZER ZNA! ;D
Tiki the Boyler 23-05-2006, 14:04 Nisam razmišljao ali kad stavim prst na čelo . . . mol ;D
tko zna?!
GAZER ZNA! ;D
Je tako je i sa ženama,moš imat jednu,to je o.k,al terca mora bit na rezervnoj klupi,jer jedino tako prima dobija smisao.
Ovo ne vridi za Vlaje,kod njih igra više sekunda ;D
Ovo ne vridi za Vlaje,kod njih igra više sekunda ;D
i to mala ;D ;D ;D
i to mala ;D ;D ;D
Mala velika svejedno,važno da nosi opanke i pletenice! (ajme sad san skužija da san napaljen na ovo što sam reka!)
Damn,ja volim sekundu,juppi,sekunda ,sekunda,u opancima i s pletenicom...
Sekunda obožavam te! :)
|
|