View Full Version : Da...što kupiti?
Burning Bridge(s) 28-11-2007, 09:55 E ovako... prije svega pozdrav svima i jedna zamolba - nemojte me odmah popljuvat jer sam totalni rookie što se tiče instrumenata i ostaloga. Htio bih si kupiti nekakve klavijature ili synthesizer ili što već... uglavnom želim nešto naučiti svirati i time se okupirati do daljnjeg jer samo radim, spavam, radim, spavam i tako u nedogled... a većina prijatelja svira neki instrument... pa bih i ja. Slušam Deep Purple i Pink Floyd i tako nešto u tom stilu bih svirao. Što preporučujete u cjenovnom rangu do cca 8000,00 kn. Gledao sam onaj KORG PA-50 al' sam kasnije skužio da je to nekakav aranžer, pa me zanima u čemu je razlika i što, dakle, savjetujete. Pisao sam i na forumu.hr ali nitko ništa ne odgovara, ne znam s kime da se posavjetujem, a eto koliko vidim - vi ste experti pa... hvala unaprijed.
p.s. Jel' istina da sam sa 19 godina prestar za početi svirati neki instrument, neki mi kažu da se to treba početi od malih nogu, ovo sve kasnije da je pušiona.
Par brzinskih komentara...
Što se tiče starosti... Da, trebalo bi se kao početi od malena, no ja pretpostavljam da se ti ne namjeravaš profesionalno baviti glazbom? Ili?
Iz onog što si napisao, na prvi dojam, preporučam nešto poput Clavia-e Nord Electra (ako uopće uspiješ naći rabljeno).
Par potpitanja još...
1. Nabroj još 4 benda koja slušaš/želiš svirati...
2. Imaš li nekog sviračkog predznanja?
3. Hoćeš svirati sam ili sa nekim bendom?
4. Što ti je važnije, klaviri, orgulje, ili nešto treće? Ako uopće možeš na ovo odgovoriti sad...
Toliko od mene za sad...
Burning Bridge(s) 28-11-2007, 22:13 Par brzinskih komentara...
Što se tiče starosti... Da, trebalo bi se kao početi od malena, no ja pretpostavljam da se ti ne namjeravaš profesionalno baviti glazbom? Ili?
Iz onog što si napisao, na prvi dojam, preporučam nešto poput Clavia-e Nord Electra (ako uopće uspiješ naći rabljeno).
Par potpitanja još...
1. Nabroj još 4 benda koja slušaš/želiš svirati...
2. Imaš li nekog sviračkog predznanja?
3. Hoćeš svirati sam ili sa nekim bendom?
4. Što ti je važnije, klaviri, orgulje, ili nešto treće? Ako uopće možeš na ovo odgovoriti sad...
Toliko od mene za sad...
Dobro pretpostavljaš... ne namjeravam se profesionalno baviti glazbom, a sad... tko zna- možda se u meni krije hrvatski Jon Lord pa jednog dana budem profić... :biggrin:
Što se tiče rabljenog - ne dolazi u obzir. Samo novo. NIšta ne kupujem polovno.
Što se tiče bendova... iskreno- slušam isključivo DP i PF, tu i tamo se zaleti koji Hendrix, Lynrd Skynrd, Eric Clapton, AC/DC... ali mislim da prvo navedene grupe imaju pregršt prefenomenalnog materijala tako da...
Nemam nikakvog sviračkog predznanja... iako mi je stari vrlo dobar klavijaturist bio i harmonikaš je. (klavijature su riknule)
Želim svirati sam i zbog sebe... a tu i tamo ćemo se skupit i zasvirat zajedno.
Pa s obzirom na to što čujem u omiljenim mi pjesmama... mislim da bi orgulje iliti klavijature bile malo važnije od ostaloga... iako- zaboravih reći nešto vrlo važno- volim slušat i filmsku glazbu iliti saundtrekove pa bih i to rado svirao, a takve stvari se uglavnom sviraju na klavirima... hehm... eto.
Upravo to.
Za početak ti možda ne bih preporučio skupi profesionalni visoko kvalitetni instrument koji radi samo jednu stvar dobro i ništa drugo. Jer tek počinješ tražiti svoj izričaj i bolje je imati više otovorenih mogućnosti makar po cijenu kvalitete.
Budući da si spreman uložiti dosta love (s obzirom na to da praktički kupuješ svoj prvi synth), onda tu neće biti problema.
Ali kad malo bolje razmislim, ako si fiksirao ideju da ne želiš polovno, onda zapravo i nije tako velika svota.
Uglavnom, za tu lovu možeš dobiti pristojan workstation. Iz njega možeš izvući veliki opseg kvalitetnih zvukova. Recimo, Korg Triton je tu ultimativni izbor. Dakle, profesionalni workstation koji će te zadovoljavati godinama. Na žalost, više se ne proizvodi, ne možeš kupiti novi. Ali možeš kupiti njegovog nasljednika (ovo je samo figurativno rečeno) u dućanu, to je Korg M3, samo on je dvostruko skuplji od ovog što si spreman uložiti. Stoga ja bih na tvom mjestu razmislio i o polovnim klavijaturama. Također od workstationa su tu u igri Kurzweil K2000, Korg Trinity, Yamaha Motif pa čak i Kurzweil K2500. To su sve vrhunske mašine o kojima mladi entuzijasti sanjaju, a mogu se naći u oglasnicima za manje od 1000 eura.
Možda ne bi bio loš izbor niti neki VA synth. Ili čak kombinacija dva syntha s obzirom da vjerojatno očekuješ imitacijske soundove (prvenstveno klavir) što ti VA neće ponuditi.
Dakle, razmisli još malo. Evo, ja sam svoja dva syntha, koja najviše koristim, zajedno platio manje od 6000 kn, a da ne bi bilo zabune u pitanju su jedna vrhunska mašina, doduše malo starija prema današnjim standardima, ali izuzetno kvalitetna, pouzdana i moćna i druga malo manje dobra mašina, ali koja super obavlja svoj posao. I jako sam zadovoljan. No, to ne znači da nikad ne namjeravam proširivati opremu. Dapače, ali to činiti razumno.
Dakako da je stvar individualnih slučajeva i individualnih potreba. Upravo zato prezentiram veliki spektar koji ti je na izboru: od jednostanvih romplera, preko naprednih workstationa, specijaliziranih synthova za određena područja, VA synthova, modeling synthova...
hm... za tu lovu od novog workstationa možeš dobiti od KORGa TRa i od Yamahe MO6. E sad... za klavire ako odeš i probaš te dvije klavijature ćeš viditi da je Yamaha kvalitetnija, ali ovi tvoji "saundtrekovi" imaju brdo ostalih "creamy" soundova di je Korg možda čak i bolji... Orgulje su više-manje OK i na jednoj i na drugoj klavijaturi.
Tako da se više manje sve svede na neki osobni ukus. E, da... TR je i jeftiniji (mislim da je oko 6000-7000kn dok je MO 8300 za keš...bar je toliko bio prije par miseci).
Nazovi Eurounit i pitaj jesu li prodali "mog" :tongue_smilie: MOa, a ako nisu odeš ga probati... što se TRa tiče, mislim da u TMSu :glare: mora bit jedan za probat.
Slažem se da ti je za početak bolje uzeti neki workstation nego neki specifinčni instrument (orgulje ili nešto takvu). Eto kolega Krex i Skip su sve napisali i nema smisla da ih ponavljam.
P.S.
Jon Lord je mislim počeo svirati sa 4 godine klavir i mislim da je završio i srednju muzičku... Tako da... Prošo ti voz...:biggrin:
Burning Bridge(s) 29-11-2007, 21:44 P.S.
Jon Lord je mislim počeo svirati sa 4 godine klavir i mislim da je završio i srednju muzičku... Tako da... Prošo ti voz...:biggrin:
:laugh::laugh:
Hvala svima na savjetima... pravi ste bećari!
Čitamo se!
Mushroom 06-12-2007, 17:23 Po mom mišljenju bi ti možda dobro sjeo Roland Juno G ... mislim da bi mogao i novog nabaviti za tu lovu...:thumbup1:
Po mom mišljenju bi ti možda dobro sjeo Roland Juno G ... mislim da bi mogao i novog nabaviti za tu lovu...:thumbup1:
Slažem se.
Zbilja super prijedlog.
Juno G je izvrstan synth.
Slažem se.
Zbilja super prijedlog.
Juno G je izvrstan synth.
A ja sam mislio da je to workstation :001_tongue:
Mushroom 07-12-2007, 13:36 Je kao workstation i ima 128 polifonije... ali nema aftertouch..... a šta će mu uopće... može se i bez njega... neznam di se može nabaviti ali eto...
Mushroom 07-12-2007, 20:35 .... a šta sa fusionom od alesisa... nekako mi se ne sviđa estetski... i čuo sam da nije baš nešto ali.... bo:001_unsure: neznam možda bi poslužio... Mislim da bi se za tu ovu ili još malo mogao nabaviti
A korg TR .... sasvim pristojan odabir.. još uzmeš verziju sa 73 tipke i možeš svirat i klasiku ako ti pukne:closedeyes:
A KME od Kurzweila ... neznam dali šta valja ali eto ideja...
Ja bi na tvom mjestu uzeo neki stage piano za početak i vježbao ko lud... ali znam da nećeš tako pa preporučam ili Roland Juno G ili Korg TR 73 .... ( mislim da je 73):laugh:
.... a šta sa fusionom od alesisa... nekako mi se ne sviđa estetski... i čuo sam da nije baš nešto ali.... bo:001_unsure: neznam možda bi poslužio... Mislim da bi se za tu ovu ili još malo mogao nabaviti
A korg TR .... sasvim pristojan odabir.. još uzmeš verziju sa 73 tipke i možeš svirat i klasiku ako ti pukne:closedeyes:
A KME od Kurzweila ... neznam dali šta valja ali eto ideja...
Ja bi na tvom mjestu uzeo neki stage piano za početak i vježbao ko lud... ali znam da nećeš tako pa preporučam ili Roland Juno G ili Korg TR 73 .... ( mislim da je 73):laugh:
TR 76, ne 73 :001_rolleyes:
Kurzweilova PC serija također nije loš izbor. Dapače.
Preporučam korg tr :thumbup1:
Mushroom 09-12-2007, 12:14 Šta nije PC serija malo dosta skuplja od toga šta se tu ulaže?
Ako uzima sa 61 tipkom onda bi ja preporčio Juno G , a ako 76 onda TR....
A radije uzmi 76 - tipka nikad dosta he he:laugh:
Burning Bridge(s) 09-12-2007, 14:16 Roland Juno G je prva liga i lijepo izgleda ali ga nisam našao ni na jednoj web stranici za prodaju... novog naravno... u Hrvatskoj naravno...
Vidjet ćemo sad kad sjedne plaća 15og. Možda se odlučim još prištedjet pa uzet nešto jače... neam pojma- al' znam da pare dajem samo za klavijature, ak treba ne budem gablecovao :lol:
p.s. a dok si ne kupim ''prave klavijature'' sam si naručio u music maxu klavijature Casio WK-110 za samo 90,00 kn. NOVE! ne mogu vjerovat... al tak je. Na nekoj drugoj stranici sam ih našao za 2300,00kn. Neam pojma šta se događa al sam narudžbu već poslao, a sutra ih zovem da to potvrdim.
Čudno al' istinito. Provjerite sami.
Roland Juno G je prva liga i lijepo izgleda ali ga nisam našao ni na jednoj web stranici za prodaju... novog naravno... u Hrvatskoj naravno...
Vidjet ćemo sad kad sjedne plaća 15og. Možda se odlučim još prištedjet pa uzet nešto jače... neam pojma- al' znam da pare dajem samo za klavijature, ak treba ne budem gablecovao :lol:
p.s. a dok si ne kupim ''prave klavijature'' sam si naručio u music maxu klavijature Casio WK-110 za samo 90,00 kn. NOVE! ne mogu vjerovat... al tak je. Na nekoj drugoj stranici sam ih našao za 2300,00kn. Neam pojma šta se događa al sam narudžbu već poslao, a sutra ih zovem da to potvrdim.
Čudno al' istinito. Provjerite sami.
Nemoguće... Za 100 kuna??? 76 tipaka??? Pa to je za učenje odlično... Ili za playback:-D
U Music Max-u (http://www.musicmax.hr/) to čudo košta 2.562 Kn što je i sasvim logično. Za 90 Kn ne možeš kupiti ni najjednostavnije dječije klavijature sa mini-tipkama.
Ja sam (naivac) odma otišao pogledat u želji da jeftino kupim kljavu koju bi rastavio i iskoristio za MIDIfikaciju Rhodesa. Nažalost, ćorak. :(
Burning Bridge(s) 19-12-2007, 22:37 Da ćorak... hebiga, al' tak je pisalo na njihovoj stranici, možda čak još piše.
Ja sam im bio poslao narudžbu čim sam to vidio... bio sam došao doma sa fešte, malo pripit, odma na net išao gledat kljave i kad sam to vidio- odmah klik na 'kupi' da bi mi sutra lik prek telefona rekao da je to kao neka greška.
E da... a meni na poslu nešt briju da kupac ima pravo platiti cijenu koja je izložena- odnosno koju vidi. Već sam jednom plaćao razliku jer je cijena oscilirala (150,00kn /5 djelatnika= svatko 30,00 kn... stalak za tv) :tongue_smilie:
Šta mislite... koju bi razliku platili gospoda iz music maxa u ovom slučaju... :lol: ajhehe argh...
|
|