Viktor
04-01-2004, 14:19
O ovome je vec bili govora u nekim Topicima ali evo bas zato otvorih ovi!
Sta mislite kako se drzi bas????
OVAKO?????????
Sta mislite kako se drzi bas????
OVAKO?????????
|
View Full Version : Kako drzat bass ? Viktor 04-01-2004, 14:19 O ovome je vec bili govora u nekim Topicima ali evo bas zato otvorih ovi! Sta mislite kako se drzi bas???? OVAKO????????? Viktor 04-01-2004, 14:20 ILI OVAKO?????? Viktor 04-01-2004, 14:21 Ja ga drzin ka John...jer mi je lakse svirat 100 puta!!! Chad 04-01-2004, 14:31 Ili ovak ko Fieldy 8) Chad 04-01-2004, 14:33 Mislim da ju Fieldy najbolje drži... naravno... bas gitaru. STARTER 04-01-2004, 15:00 ...definitivno fiedly STARTER 04-01-2004, 15:02 ..and that's me.. Slayer 04-01-2004, 15:02 ko cliff je najbolje...zajebite ove ostale... ;) ;D ;D Slayer 04-01-2004, 15:15 e i ovaj patikući izgleda ka da drži bas onako jer mu je neko reka da mu prijeti rizik atentata... Slayer 04-01-2004, 15:16 a ovaj fildi drži bas onoliko dobro koliko ga zna svirat... ;D ;D :P Rainy 04-01-2004, 16:32 ovak se drzi bass--- i ovak se dolazi na stejđ ;D front Rainy 04-01-2004, 16:33 back ;D ;D Ravana 04-01-2004, 17:08 Nisko bolje izgleda al valjda je svakom jasno da se ne moze nis zahtjevnije tako svirat cisto fizicki, zbog polozaja (lijeve) ruke. Zato ga Patitucci valjda onako drzi, coek naime zna nesto i svirat :P STARTER 04-01-2004, 18:10 ..za neku solo dionicu, je definitivno bolje imati vieše bass,ali za šminku ga možeš imat i ispod koljena... Zorak 04-01-2004, 18:33 najbolji spoj drzanja bassa je tako da ti je taman prek qrca 8) ;D dost dobro zgledas...a i nemoras se grcit da primis nesto kao kad ti je ispod koljena 8) FacetheSlayer 04-01-2004, 19:23 Ma dajte zajebite te sve osim cliffa i eventualno mr.flea ali najbolje je kao Tom Araya iz slayera Viktor 04-01-2004, 20:08 Ma dajte zajebite te sve osim cliffa i eventualno mr.flea ali najbolje je kao Tom Araya iz slayera Mislin da su te poze vec iskoristene(Flea,Rex,Burton...)..i glupo mi je kopirat druge ljude.....a i teze je svirat!Zasto da sebi otezavan posa?????? STARTER 04-01-2004, 20:13 ..a kad smo kod toga..evo i chi cheng-a genius 05-01-2004, 13:46 Fildi je car ! Furnaletto 12-01-2004, 21:33 glede drzanja bass gitare, pa i bass gitara ima ergonomski polozaj za sviranje, treba bi uplodat neku sliku, ali nemam je sad, ali ovako nekako, kako flamenco gitarista drzi lijevu ruku tako bi recimo lijeva ruka trebala biti kod basista, znaci kao da drzite jabukuu ruci, a desna se ne bi oslanjati podlakticom na tijelo radi pritiska tetiva desne ruke. A bass bi treba pod priblizinm kutem od 45 stupnjeva ici od desne prema lijevoj, e sad naravno neke stvari su stavr ukusa, tako i to, ali za neke druge stvari ste u prednosti ako se drzite tih par sitnica. Recimo Jaco, Villis, Bailey i ekipa drze tako basseve, pa eto mozda na njih da se ;) pozdrav svima p.s. mozda i "vrsta svirke" utjece na "pravilno drzanje bass-a " ;) Viktor 16-01-2004, 14:21 bass gitara ima ergonomski polozaj za sviranje, , kako flamenco gitarista drzi lijevu ruku tako bi recimo lijeva ruka trebala biti kod basista, znaci kao da drzite jabukuu ruci, a desna se ne bi oslanjati podlakticom na tijelo radi pritiska tetiva desne ruke. A bass bi treba pod priblizinm kutem od 45 stupnjeva ici od desne prema lijevoj. Recimo Jaco, Villis, Bailey i ekipa drze tako basseve, pa eto mozda na njih da se ;) p.s. mozda i "vrsta svirke" utjece na "pravilno drzanje bass-a " ;) I couldn't agree more!!!!! J.J. 26-01-2004, 11:23 Sve su to glupiosti kak trebaš držati bass, kog boli k.... kak ti držiš bass, samo je glavno da možeš sve odsvirati na tom položaju koji imaš, mogu vam reći da o glupostima pričate Prm. RHCP ima super pjesme ali je totalno u k.... kako flea drži bass, kao bi bi bolji da drži kak je furnaletto opisao, to su samo neke stvari koje ljudi izmišljaju da bi postojali neki standardi, a ti standardi se svaki dan ruše. :o 8) ;D Viktor 26-01-2004, 12:20 Aha znaci svi ovo jazz bassisti su budale sta se drze standarda...jer sta oni znaju,right?Pa covece ako Jaco,Victor,Stanly,Maucus,Willis drze tako bass znaci da ima nesto u tome!By the way oni sviraju tehnicki najzahtjevniju muziku....pa ga valjda s razlogom tako drze! J.J. 26-01-2004, 12:26 Nisam rekao da su budale, ali o gluposti diskutirate, zamisli da svi bassisti na isti način drže bass i isto sviraju, pa jebote svima metak u čelo i ajde bok. Nemoj mi samo jazzere spominjati pa nisu oni jedini bass playeri kaj postoje....... :o 8) ;D FacetheSlayer 26-01-2004, 17:24 Nisam rekao da su budale, ali o gluposti diskutirate, zamisli da svi bassisti na isti način drže bass i isto sviraju, pa jebote svima metak u čelo i ajde bok. Nemoj mi samo jazzere spominjati pa nisu oni jedini bass playeri kaj postoje....... :o 8) ;D A što fali da svi sviraju na isti način Furnaletto 26-01-2004, 21:31 hm... ako je nesto ergonomski drzanje bass gitare onda uopce nije bitno tko to drzi.... znas koliko ima flamenko gitarista ili klasicara.... kako oni drze svoju gitaru..... ne vidim razlike u pristupu izmedju akusticne gitare ili bass-a. Zasto dovodit u pitanje muziku. Gary willis je nesto meni zanimjio rekao a tice se iskljucivo neceg sto se zove ergonomija. Da ne prevodim, ako mozete pogledati ngdi njegovu bass skolu onda ce te znat o cemu pricam..... I to ima smisla jer se pritiskanjem tetiva desne ruke dodatno opterecuje ruka.... itd.... nemojte ovo gledat kroz bassiste kao svirace nekog "smjera" jer zna se kako se klavir svira iz cisto istih razloga!-ergonomskih... eto.. neznam.. ja to tako gledam..... ;) meni se cini da ima smisla to sto willlis prica.... J.J. 28-01-2004, 23:36 Štima ako je to najbolje za tvoje tetive onda se treba svirati tak , ali to ne znači da ćeš odjednom početi bolje svirati bass, za to treba dosta vježbe a ne samo pravilno ( za tvoje tetive )držanje bassa............ :o 8) ;D Furnaletto 29-01-2004, 00:03 pa stari moj mi ovdije pricamo o drzanju bass-a.... a ne o necem drugom.... zisku. ...... naravno da treba jako puno vjezbe i za "nepravilno drzanje" da bi se bass naucio svirat....kako ti velis..... thule 03-02-2004, 19:44 ...ali to ne znači da ćeš odjednom početi bolje svirati bass, za to treba dosta vježbe a ne samo pravilno držanje bassa... čuj, ja sam prije bass držao dosta nisko i mislio sam da sam najveća faca :-[, a onda sam jednog dana odlučio maximalno dignut bass (koliko mi remen dopušta) i tek sam tada shvatio koliko sam se prije bio mučio i koliko je ovako lakše za svirat! s tako dignutim bassom ipak počinješ odjednom bolje svirati (da, vježbom se postiže uspjeh, ali ovako ćeš prije doć do tog uspjeha)! 8) STARTER 05-02-2004, 20:01 :-[ :-X :-\ :-* ;D..za solo, ili lagane dionice..bass više,tj onak kak i je ugodnije za sviranje, to ovosi i o težini dionicee....a za rasturačinu.....samo dolje...i dolje....!!!! ;D :( :) ;) 8) ??? ::) :P ROGI_bannan 05-03-2004, 01:16 nek bude u visini ko dok sjedis i sviras tak uci stu hamm i meni pali Viktor 06-03-2004, 14:20 Ipak najveći razlozi što ne držim bass ispod vrata su (od najvažnijeg prema najmanje važnom :)) : 1. Puno veći napor, pri dužim svirkama ode kičma... 2. Debilan položaj desne ruke... Ma kako to????? ??? Viktor 06-03-2004, 18:32 1. Pa... gravitacija, i to? :) Sigurno ti nije svejedno hoćeš li tegliti nešto teško blizu poda ili u visini prsa. Za takvo držanje bassa stvarno preporučam nabildani gornji dio tijela... :) Razlika je u cm......koliko tezi taj tvoj bass????? thule 07-03-2004, 05:27 1. Pa... gravitacija, i to? :) Sigurno ti nije svejedno hoćeš li tegliti nešto teško blizu poda ili u visini prsa. Za takvo držanje bassa stvarno preporučam nabildani gornji dio tijela... :) Razlika je u cm......koliko tezi taj tvoj bass????? ima sida pravo! kad bass držiš u visini 'genitalija' osjećaš puno manju težinu nego da ti stoji u visini prsnog koša! to valjda ima veze s polugama, ne znam, ali se poprilično osjeti! Andrija 07-03-2004, 09:12 Po ovome što je Sida napisao čovjek bi pomislio da gravitacija djeluje drugačije u visini prsa i u visini prepona - nekao mislim da se izvjesni gospodin Newton ne bi složio s time, a ja osobno mislim da je to glupost. NervousStandBass 07-03-2004, 09:25 Razlika je u cm......koliko tezi taj tvoj bass????? Da, i to u popriličnom broju cm... a za ovo drugo... *stavlja basseve na vagu* Jedan 3.5 a drugi 4 kile... happy? ;) Bok te Sida... ti si lud... ti i fizika si niste baš na ti... očito... gle to nema nikakve veze s graviotacijom... apsolutno si u potpunom krivu... gravitacija na 1m od poda djeluje isto kao i 1,5m od poda... da se priča o nekoj razlici u 10-tcima kilometara onda bi mogli pričati da djeluje gravitacija drukčije al ovak.. fakat trabunjaš... Možda ti to tak osječaš al to nema veze s gravitacijom neg s polugom, vjerojatno... al baš ne vidim ni da ta teorija drži vodu... morat ću provjerit na svom bassu pa ti javim... Sida 07-03-2004, 09:28 Po ovome što je Sida napisao čovjek bi pomislio da gravitacija djeluje drugačije u visini prsa i u visini prepona - nekao mislim da se izvjesni gospodin Newton ne bi složio s time, a ja osobno mislim da je to glupost. Nemaš beda... evo, uzet ćemo male utegiće od 4kg kolko je otprilike težak bass i ja ću svog držati u visni prepona a ti svog drži u visini prsa pa ćemo nakon 2 sata vidjeti je li to glupost ili nije... ;) Viktor 07-03-2004, 11:50 Po ovome što je Sida napisao čovjek bi pomislio da gravitacija djeluje drugačije u visini prsa i u visini prepona - nekao mislim da se izvjesni gospodin Newton ne bi složio s time, a ja osobno mislim da je to glupost. Upravo tako!!!!! Cale 07-03-2004, 18:22 totalno bezveze izgleda kad se trzalicom svira a bas drži visoko. Ja na basu imam dva kurčića za prikopčat kajš (jedan visoko jedan nisko) i premještam kako mi odgovara - treba bit flexibilan. Viktor 07-03-2004, 19:52 Nemaš beda... evo, uzet ćemo male utegiće od 4kg kolko je otprilike težak bass i ja ću svog držati u visni prepona a ti svog drži u visini prsa pa ćemo nakon 2 sata vidjeti je li to glupost ili nije... ;) Hm...ne stoji ti ta teorija baš!Bass ne drzis rukama vec na remenu!!!!!!!Nakon dvi ure oboje bi umrli od stajanja na nogama,a ne radi bassa!!!!! Sida 10-03-2004, 08:13 totalno bezveze izgleda kad se trzalicom svira a bas drži visoko. Ja na basu imam dva kurčića za prikopčat kajš (jedan visoko jedan nisko) i premještam kako mi odgovara - treba bit flexibilan. Pa... ne znam baš. Evo top liste šta po meni zgleda najkulnije pa do najdebilnije: 1. prstima nisko 2. trzalicom nisko 3. trzalicom visoko 4. prstima visoko ;) Furnaletto 10-03-2004, 13:08 ljudi moji..... vi tu raspravljate o necemu sto mi nije jasno zasto ne sagledate iz perspektive ergonomije.... to sto jaco i willis govore ima debelo smisla... ne kazem da se bass ne moze drzat drugacije, ali osobno smtram da postoji ergonomski ispravan polozaj bass-a jer se tim putem vase tetive i sveostalo manje napreze.. to i sam jaco i willis kazu.. pa valjda imaju pravo!..... ocu rec.... da bi bilo dobro raZMISLIT O TOME STO SE SVE DESAVA SA TIJELOM KADA GA OPTERETITE NA NEKI OD NACINA na koji drzite bass. Nisko bass u osnovi krivi kicmu, kao i gitara, onda desna ruka ima svoj polozaj koji najmanje umara vase prste, jer zasto se vise naporezat i trosit energiju, kada je mozete upotrijebiti za dinamiku i za istrzavanje, neznam, tu se kacite na neke muzicke heroje, ali stvar je vrlo trivijalna, inace fildy iz korna meni drzi bass ko zadnjiu moron, jer je on ka faca pa ono mora izgledat opak, to sta je totalno neprakticno tako svirat konkretne dionice osim nekog metal izdrkavanja to je drugi par postola! Neznam, o toj temi sam razgovarao i sa Linom Devicem, i on mi je isto rekao sto ja pricam ovdije!!! dakle, ne treba traziti dalje, uostalom Aries Basssevi su izdizajnirani prvenstveno zbog ergonomskih pitanja trenutnih basseva i njihove izbalansiranosti kao instrumnta te rasporenda masa.! eto, stojte mi dobro i pozdravljeno!!!! Zorak 10-03-2004, 16:24 Ipak najveći razlozi što ne držim bass ispod vrata su (od najvažnijeg prema najmanje važnom :)) : 1. Puno veći napor, pri dužim svirkama ode kičma... evo da ja kazem puno veci napor kad drzis vise bas i zbog kicme ak se tako misli nema veze s gravitacijom to je cista fora poluge zamisli da ti je ravnoteza dio de su kukovi...pa od kukova do stopala je jedan krak poluge ,a od kukova do glave drugi krak i ocito je da sto je blize teret sredistu manji je napor za ovaj gornji dio da drzi bas dok se ti zibas naokolo....dok je blizu glave(vise) onda je i udaljeniji od sredista i zato se osjeca bol(ako se osjeca) ;) Sida 10-03-2004, 16:35 evo da ja kazem puno veci napor kad drzis vise bas i zbog kicme ak se tako misli nema veze s gravitacijom to je cista fora poluge ta i zato se osjeca bol(ako se osjeca) ;) Ma znam ja sve to ali nisam baš siguran u svoje objašnjenje a ne da mi se trpit napade zato jer sa elokventan-ne... brijem da bi svatko tko je svirao bass na ranzim položajima trebao znati o čemu pričam... :) Zorak 10-03-2004, 16:42 hehe ili ak je nekom tesko drzat bass nek se nabilda ko franc na mom avataru i onda ce moci stavit zice na deblo i to svirat bez imalo boli ;D ROGI_bannan 10-03-2004, 20:35 BAS JE NAJBOLJE DRZATI U VISINI ISTOJ KO I DOK SJEDIS I SVIRAS A DRZIS BAS NASLONJEN NA NOGU. i drzanje basa "na visini koljena" uzasno opterecuje kicmu i onemogucava sviranje jako teskih dionica. fala STARTER 10-03-2004, 21:24 ??? ::) :P...e a da... nabavimo ritam mašine...i stavimo oko pojasa i nosimo ko torbicu?????? haha..serem sad... ;) :D ..nikada !!!!!! ;D spandrell 10-03-2004, 23:10 kako drzat bas? neznam, kak vam pase. ja ga drzim negdje na relaciji pupka jer ak je iznad nespretno mi je svirat po najdubljim tonovima i desna ruka mi je neugodno spigana a ak drzim nisko nemogu nista iznad 12tog polja i ljeva ruka mi je spigana... elem, zlatna sredina ala claypool ;D Sida 11-03-2004, 17:44 BAS JE NAJBOLJE DRZATI U VISINI ISTOJ KO I DOK SJEDIS I SVIRAS A DRZIS BAS NASLONJEN NA NOGU. i drzanje basa "na visini koljena" uzasno opterecuje kicmu i onemogucava sviranje jako teskih dionica. fala Moš mislit... ako ćemo tako gledati onda i sviranje trzalicom onemogućava sviranje dionica koje možeš odsvirati prstima i obratno, a zašto onda nije "službeno" sviranje bassa sa trzalicom između palca i kažiprsta te sa prstima od srednjeg do malog? ;D STARTER 11-03-2004, 19:56 ..e a da svi nabavimo kontrabassssss...esess.. :D ;) ??? Ravana 11-03-2004, 20:08 Ljudi otvorite prvu stranicu, gledajte Patituccia i ucite ;D :P ROGI_bannan 11-03-2004, 21:24 BAS JE NAJBOLJE DRZATI U VISINI ISTOJ KO I DOK SJEDIS I SVIRAS A DRZIS BAS NASLONJEN NA NOGU. i drzanje basa "na visini koljena" uzasno opterecuje kicmu i onemogucava sviranje jako teskih dionica. fala Moš mislit... ako ćemo tako gledati onda i sviranje trzalicom onemogućava sviranje dionica koje možeš odsvirati prstima i obratno, a zašto onda nije "službeno" sviranje bassa sa trzalicom između palca i kažiprsta te sa prstima od srednjeg do malog? ;D zato jer vecina jeeebenih basista svira s prstima a ne sa trzalicom. kuzis ? zato jer sviras onak kak najbolje znas . kuzis ? pobaj odsvirati "The Dance Of Eternetey s trazlicom , na visini jaja" 1. jedino ako si bog 2. ako vec imas sviras to, ne mozes jer ne mozes kak se spada doci do E4 (14 prag, D žica) a kud jos do E5 (21 prag G žica) 3. vec i da imas 6 žicani i d asviras u poziciji opet ide do 19 praga na C žici i ne znam fakat kak bi to dohvatio u tom polozaju. ocu ti reci da je trzalica za kurac ako oces svirati zahtjeve dionice osim toga ako drzis bas do jaja sigurno ne ides preko 12 praga jer ti inace leđa odu u k... a i brzina pomicanja prstiju po vratu je ko krepana kokos. samo da velim da ne postoji "službeno" sviranje basa samo sam iznio tvrdnju kako je najlakse. "onda i sviranje trzalicom onemogućava sviranje dionica koje možeš odsvirati prstima i obratno" prvo ne moze biti obratno jer kaj mozes s trzalicom s dva prsta ide jos lakse a puno toga kaj mozes s dva - tri prsta ne mozes s trzalicom. "sviranje bassa sa trzalicom između palca i kažiprsta te sa prstima od srednjeg do malog?" jadno jer s 4 prsta (tehniku koju sad vjezbam) mozes najmanje 4 puta brze svirati nego sa trzalicom, osim toga tesko, gotovo nemoguce bi tako bilo drzati ravnomjerno trzanje s prstima jer ti trzalicom trznes gore i dolje a prstima samo jednom, kaziprst, srednjak, a to nisi znao, a? a ako sviras sa 4 prsta, moras razviti sklad, mali,prstenjak,srednji,kazipst, za to vrijeme vec mali mora biti u poziciji da je spreman opaliti po zici. lako je svirati tako u 4/4 a sad probaj u 3/4 hehehh ! ali stvar je u tome da ti ocu dokazati da nisi totalno u pravu i da meljes gluposti, ocito ti je bitnije bolje izgledati nego svirati. najbolje da maknes pragove iza 12-tog, kad ti to ne treba ocito jer vidim da se pravis pametan a to koliko vidis muzicki nisi dalje od Duffa iz Gunsa. :P Feral 12-03-2004, 19:46 Ja ne znam ljudi sto neki toliko drze do brzine i progresivne glazbe. Po meni u tome nema osjecaja. Da vas vidim sve kako improvizirate na najjednostavnijim blues ljestvicama... bas me zanima... I najbrzi solo se da uvjezbati u kratkom roku, da li vas to pali? Meni je to malo adolescentsko i pocetnicki. Postavlja se pitanje, ima li ovdje ljudi koji sviraju bass preko 15 god? A sto se tice sviranja sa cetiri prsta, fakat je tesko, ali tu je jedna cinjenica... malim prstom nikad neces moci naglasiti notu kao srednjim. Puno se bolja tehnika moze uvjezbati sa tri prsta. To je mana ljudske ruke. Mali prst je slab i to je to. On se koristi samo u prosviravanju fraza, za milog boga - ne u toku cijele svirke! Da... i probajte izvesti overdrive na clean zvuku - bez dodavanja mid frekvencija. Mala vjezba za prstice ;) ROGI_bannan 12-03-2004, 21:04 improvizacija je meni najzverskija stvar od svih dok dodemo na probu pa oderemo po pol sata neku shemu i na kraju ispadne nekaj sasvim drugo 8) i cesto i bolje ! Furnaletto 12-03-2004, 22:53 znate sta ljudi.. dajte molim vas ko vas najdrazi i prdragi moderator ove grupe da se izbejgnu prepucavanja i sranja po drugima...budite kolegijalni i uvazavajte tudje mišljenje da se medjusobno ne ugrozavarte jer jednom se svi mi sretnemo i skuzimo kako je taj doticni mozda ipak ludilo od momka... evo recimo JJ i ja smo se jedno vrijeme vraski natizali oko glupog Mjunga da sam poceja svasta mislit o njemu.. a bice i on o meni..a u biti je sve to bila zajebancija i glupost.. da kad smo se slucajno sreli je ispalo da je tip zakon... i da bi bilo super se naci sa njim opet.... dakle... think what you write!!!! pozdrav ROGI_bannan 23-07-2004, 21:01 Ja ne znam ljudi sto neki toliko drze do brzine i progresivne glazbe. Po meni u tome nema osjecaja. Da vas vidim sve kako improvizirate na najjednostavnijim blues ljestvicama... bas me zanima... I najbrzi solo se da uvjezbati u kratkom roku, da li vas to pali? Meni je to malo adolescentsko i pocetnicki. Postavlja se pitanje, ima li ovdje ljudi koji sviraju bass preko 15 god? A sto se tice sviranja sa cetiri prsta, fakat je tesko, ali tu je jedna cinjenica... malim prstom nikad neces moci naglasiti notu kao srednjim. Puno se bolja tehnika moze uvjezbati sa tri prsta. To je mana ljudske ruke. Mali prst je slab i to je to. On se koristi samo u prosviravanju fraza, za milog boga - ne u toku cijele svirke! Da... i probajte izvesti overdrive na clean zvuku - bez dodavanja mid frekvencija. Mala vjezba za prstice ;) hmmm... izgleda da se slazemo oko mnogo toga. eto bas sam danas cijeli dan radio neke ... hmmm... improvizacije u najobicnijem molu. bas su zvucale nekako folk (ali ne narodnjaci nego mjuza od nasih dedi i baki )kuzite? baš zakon! eto slozim bas na totalno tiho onak, da je 50% glasnoce amp 50% samo bas na suho i onda uzivam prsti desen ruke oko 20toga praga , da simuliram topliji malo zvuk (koliko ovaj moj nabrijanac moze to dati, jebo mu ) i onda uzivam pogotovo dok improviziram u blues ljestvici (malo tuznija , mol) i onda usput pjevusim nest , izmisljam neki tekst bolesni, makar ovo nema veze s temom TVeye_70 29-07-2004, 11:57 držim manje više nisko jer mi je tako najzgodnije trzati a i izgledam sexy. zla_smrt 29-07-2004, 12:05 prije san ga drza dooosta nisko jer mi je bilo lakse za svirat (svira san u jednom speed thrash bendu tako da je brzina bila najbitnija..). sad kad san malo promijenija djir bas san digao poprilicno visoko ali taman da se previse ne narusava prirodni polozaj ruke.. jer u protivno tada sam sebi malo pomalo jebes ruku a da toga nisi ni svjestan.. Sida 29-07-2004, 21:22 Ah ROGI, vidim iz tebe progovara svih tvojih ne znam točno koliko ali definitivno manje od 20 godina života. Baš je simpatičan taj žar s kojim ideš tko zna kome dokazivati stvari o kojima, što je vidljivo čak i iz tvog stava, posjeduješ samo skromno znanje... :-* Prsti i trzalice imaju različite namjene i nisu jedno drugom konkurencija već nadopuna. Problem je samo u tome što se većina bassista nikad ne makne od osnova (zato najveći broj i svira prstima) a neki ne dođu čak ni dotle (zato je veći broj neznalica među 'trzaličarima'). A ti kad savladaš 4 finger technique se lijepo prebaci na gitaru jer uz svu tu silnu prednost nad trzalicom bit će mi drago da Hrvatska dobije, ako već ne najboljeg, onda barem najbržeg gitarista na svijetu... A tko je gdje muzički mi nema smisla raspravljati s nekim tko ozbiljno sluša DT... ;) obad 30-07-2004, 16:42 bass bi se trebao držati oko i iznad pupka ....jel ako ga ful spustiš do koljena NIŠ od dobre svirke.... sjaj 24-08-2004, 01:54 Furnaletto ne prica bez veze, kad prica o ergonomici.. elektricne gitare mogu biti piramidalnog, loptastog i bilo kojeg dr. oblika, pa su ipak zadrzale tzv. kruskasti oblik kojeg imaju i klasicne gitare...Gitara je instrument koji se svira sjedeci... Svirala sam akusticnu gitaru sjedeci bar sest godina svaki dan i nikad me nije nista bolilo, ni kicma , ni leda... Sad, kad sam pocela svirat malo basicu, lijeva ruka me skroz kolje nakon sto sviram visoke tonove, iako ju drzim u najvisoj mogucoj poziciji... Ne znam sta da radim(a da ne sviram sjedeci), a da to prestane... Probala sam malo udaljit gitaru od sebe stavljajuci knjizurinu izmedu sebe i basice, ali nemres bas tak svirat...kad tad knjiga padne.. Imate kakav savjet? (osim uz bubnjarev stolac dodat i jedan za basista na stage:) Dal se covjek navikne na to, pa prestane bolit lijeva ruka? Istina, imam valjda najvecu i najtezu basicu koja postoji, sto ne olaksava stvari... P.s. Stvarno je tuzno sto neki ovdje prisutni preferiraju cool izgled naspram zdravlja i kvalitetne svirke... Ne kazem da to nije uopce vazno (super je kad na koncertu sve stima...i scena i light efekti...i band provodi neke svoje zeke dok svira....), ali glazba je ipak ono zbog cega dolazim na koncert... Tu su one vibre koje izazivaju bombastican dozivljaj... No, znate o cem pricam... ROGI_bannan 24-08-2004, 18:18 Furnaletto ne prica bez veze, kad prica o ergonomici.. elektricne gitare mogu biti piramidalnog, loptastog i bilo kojeg dr. oblika, pa su ipak zadrzale tzv. kruskasti oblik kojeg imaju i klasicne gitare...Gitara je instrument koji se svira sjedeci... Svirala sam akusticnu gitaru sjedeci bar sest godina svaki dan i nikad me nije nista bolilo, ni kicma , ni leda... Sad, kad sam pocela svirat malo basicu, lijeva ruka me skroz kolje nakon sto sviram visoke tonove, iako ju drzim u najvisoj mogucoj poziciji... Ne znam sta da radim(a da ne sviram sjedeci), a da to prestane... Probala sam malo udaljit gitaru od sebe stavljajuci knjizurinu izmedu sebe i basice, ali nemres bas tak svirat...kad tad knjiga padne.. Imate kakav savjet? (osim uz bubnjarev stolac dodat i jedan za basista na stage:) Dal se covjek navikne na to, pa prestane bolit lijeva ruka? Istina, imam valjda najvecu i najtezu basicu koja postoji, sto ne olaksava stvari... P.s. Stvarno je tuzno sto neki ovdje prisutni preferiraju cool izgled naspram zdravlja i kvalitetne svirke... Ne kazem da to nije uopce vazno (super je kad na koncertu sve stima...i scena i light efekti...i band provodi neke svoje zeke dok svira....), ali glazba je ipak ono zbog cega dolazim na koncert... Tu su one vibre koje izazivaju bombastican dozivljaj... No, znate o cem pricam... 60 sklekova svaki dan i dok vjezas bas ne sjedi na stolcu nego stoji ! pa ces malo vjezbati i ramena. eto. najozbiljnije , samo tak radi i proci ce bol vjeruj mi , ovo pali za moj bas koji ima 6 kila ne znam kakvog ti imas ali nadam se lakseg samo vjezbaj ! ;) ROGI_bannan 24-08-2004, 18:20 i jos nekaj nekak mi se cini da ne kuzis s obzirom na to kaj pises da je bas daleko tezi od akusticne gitare valjda zato te boli vec kaj te boli, jos vise time kaj si sjedeci svirala akusticnu. Gordel 24-08-2004, 23:24 Svi basisti svijeta drze drukcije, bitna je fizionomija tijela, band u kojem sviras i kako se osjecas....... sjaj 24-08-2004, 23:31 Tesko je ne osjetiti koliko je teska bas gitara... Velicina i masa moje basice je zadivila i iskusnije instrumentaliste... Inace radi se o doradenom Fenderu (kucna dorada..) Nadala sam se nekom savjetu u vezi zgodnijeg polozaja lijeve ruke na vratu, no tnx, Rogi, i na body building poticaju... Viktor 24-08-2004, 23:35 Nadala sam se nekom savjetu u vezi zgodnijeg polozaja lijeve ruke na vratu, no tnx, Rogi, i na body building poticaju... Sta se tice lijeve ruke,najvaznije ti je da palac na stoji na polovici straznje strane vrata tako da su ti prsti sta vise zakrivljeni s druge strane tj. na fretboardu.Postat cu sutra sliku sad neman snage... Gordel 24-08-2004, 23:41 Sjajimam ti par knjiga koje bi te mogle zainteresirat, pa ako si od volje pisi Leh 01-09-2004, 14:24 Furnaletto ne prica bez veze, kad prica o ergonomici.. elektricne gitare mogu biti piramidalnog, loptastog i bilo kojeg dr. oblika, pa su ipak zadrzale tzv. kruskasti oblik kojeg imaju i klasicne gitare...Gitara je instrument koji se svira sjedeci... Svirala sam akusticnu gitaru sjedeci bar sest godina svaki dan i nikad me nije nista bolilo, ni kicma , ni leda... Sad, kad sam pocela svirat malo basicu, lijeva ruka me skroz kolje nakon sto sviram visoke tonove, iako ju drzim u najvisoj mogucoj poziciji... Ne znam sta da radim(a da ne sviram sjedeci), a da to prestane... Probala sam malo udaljit gitaru od sebe stavljajuci knjizurinu izmedu sebe i basice, ali nemres bas tak svirat...kad tad knjiga padne.. Imate kakav savjet? (osim uz bubnjarev stolac dodat i jedan za basista na stage:) Dal se covjek navikne na to, pa prestane bolit lijeva ruka? Istina, imam valjda najvecu i najtezu basicu koja postoji, sto ne olaksava stvari... P.s. Stvarno je tuzno sto neki ovdje prisutni preferiraju cool izgled naspram zdravlja i kvalitetne svirke... Ne kazem da to nije uopce vazno (super je kad na koncertu sve stima...i scena i light efekti...i band provodi neke svoje zeke dok svira....), ali glazba je ipak ono zbog cega dolazim na koncert... Tu su one vibre koje izazivaju bombastican dozivljaj... No, znate o cem pricam... 60 sklekova svaki dan i dok vjezas bas ne sjedi na stolcu nego stoji ! pa ces malo vjezbati i ramena. eto. najozbiljnije , samo tak radi i proci ce bol vjeruj mi , ovo pali za moj bas koji ima 6 kila ne znam kakvog ti imas ali nadam se lakseg samo vjezbaj ! ;) TOtalno se slažem s tobom...treba se i baviti s sportom ...imam isti bas kao i ti ali nemam problema s težinom jer se prije svirke razgibam...npr.sklekovi svaki dan ,joga, tennis....bitno je kretati se ,ali i vježbati dok stojiš ... FacetheSlayer 02-12-2004, 22:58 ...ali to ne znači da ćeš odjednom početi bolje svirati bass, za to treba dosta vježbe a ne samo pravilno držanje bassa... čuj, ja sam prije bass držao dosta nisko i mislio sam da sam najveća faca :-[, a onda sam jednog dana odlučio maximalno dignut bass (koliko mi remen dopušta) i tek sam tada shvatio koliko sam se prije bio mučio i koliko je ovako lakše za svirat! s tako dignutim bassom ipak počinješ odjednom bolje svirati (da, vježbom se postiže uspjeh, ali ovako ćeš prije doć do tog uspjeha)! 8) Evo i ja odlučio malo za promjenu....i mogu reć da mi je mnogo lakše.......inače u dosta žanrova sam ..svugdi pomalo .....i ono sviram kako mi paše...........sad sam trenutno u nekoj neoclassici..............zakon je držat bass visoko........... ;) ;D :D ;) FacetheSlayer 11-12-2004, 11:09 najbolje da ti nije ispod škembe niti da ti žulja bradu heheheh :D ROGI postao si preneozbiljan......što ti se događa........btw. vratio sam se na Slayersku šemu.i iznimno je najbolja .....bar ja tako mislim............. Salim Muhkaresh 11-12-2004, 22:37 Univerzalno prihvacena metoda je da si sredis remen tako da ti je bas na istoj visini kad sjedis i kad stojis, ali tko kak voli... Lord 27-01-2005, 13:21 ovak, kao mlad sam ka drzao nisko, a s godinama kako sam postajao sve stariji i iskusniji, bass je isao sve vise i vise :) iron man 12-02-2005, 18:20 bass treba drzati onako kako kome pase maskirani_osvetnik 17-02-2005, 22:08 bass treba drzati onako kako kome pase pa cak i oko pasa ;D ja ga recimo drzim malo vise pa mi neki prigovaraju da sam pickica ;D Hilikus 05-03-2005, 18:19 ma triba samo pazit da zglob live i desne ruke nije previse slomljen tj. da ga ne drzite prenisko da liva ruka ne pati i ne previsoko da desna ruka ne boli... napravite ravnotezu .. .. .. and groove for god sake i kraj price. ;) Vedran 21-03-2005, 22:30 malo ispod spolnog organa ;D FacetheSlayer 07-04-2005, 09:42 neka mi neko objasni (za one koji drže bass kraj kolina)...........jeli vas boli livi zglob ruke? Kako uspijete odsvirat cilu pismu? ??? ??? ??? Master of Puppets 12-04-2005, 22:04 Ljudi, mada jako kratko sviram bass mislim da ga treba drzati kak kome pase tj kak je nekome naj udobnije i da k tome moze jos otsvirati sve sta mu treba bez nekog velikog naprezanja. dakle svako mora pronaci poziciju koja mu najbolje pase. Jesam li upravu? |