View Full Version : Slaganje 3. i 4. glasa

goran-kr
22-10-2007, 23:27
Pozdrav, ovako imam pitanje u vezi pjevanja. U bendu nas je petorica, četvorica pjevamo..i to ovako:

1.glas (vodeći) - 2.glas (terca), a mene zanima što treba pjevati 3. glas i 4.? gdje se nalazi taj 3.glas a gdje je falset...jer ja recimo pjevam 3.glas tercu za oktavu dolje...

gepetto
23-10-2007, 08:40
Pozdrav, ovako imam pitanje u vezi pjevanja. U bendu nas je petorica, četvorica pjevamo..i to ovako:

1.glas (vodeći) - 2.glas (terca), a mene zanima što treba pjevati 3. glas i 4.? gdje se nalazi taj 3.glas a gdje je falset...jer ja recimo pjevam 3.glas tercu za oktavu dolje...

U svakoj harmoniji (akordu u pjesmi laicki receno) imas najmanje 3 tona koja mozes pjevati - to su temeljni ton, terca i kvinta.
Znaci, ako sviras C-dur mozes pjevati tonove C, E i G - i isto primjenis za sve akorde (ako znas imalo solfeggia).

4. glas moze pjevati oktavu gore ili dole, također ako imas neku sedmicu (npr. G7) 4. glas moze pjevati septimu (1. glas pjeva G, 2. glas pjeva tercu - H, 3. glas pjeva kvintu - D, 4. glas pjeva septimu - F).

Ne znam kolko solfeggia i harmonije znas pa ne znam na koji nacin da ti objasnjavam... Uglavnom, imas puno harmonijskih pravila koje bi trebao poznavati da bi mogao kroz melodiju slagati glasove a da to ne bi zvucalo seljacki (paralelne kvinte, oktave, paziti na protupomak i sl).

Ako nemas snage toliko vremena posvetiti ucenju pravila najjednostavnije ti je da uzmete jedan akord po jedan. Lupis prvi akord u pjesmi i 2. glas nabacis tercu, a treci glas neka po smislu ulovi neki ton koji nije ni 1. ni 2. glas i dobio si troglasje. Onda lupis 2. akord i tako dalje...

Problem je u viseglasju sto se glavna melodija cesto ne krece po temeljnim tonovima odredene "harme" pa treba imati jako dobar sluh a i obrazovanje da iz nicega slažeš 3. i 4. glas. Al osobno mislim da ako dovoljno sporo radite i dobro promislite i slusate što najbolje zvuci, da biste mogli uspjeti...

Sretno

goran-kr
23-10-2007, 09:43
U svakoj harmoniji (akordu u pjesmi laicki receno) imas najmanje 3 tona koja mozes pjevati - to su temeljni ton, terca i kvinta.
Znaci, ako sviras C-dur mozes pjevati tonove C, E i G - i isto primjenis za sve akorde (ako znas imalo solfeggia).

4. glas moze pjevati oktavu gore ili dole, također ako imas neku sedmicu (npr. G7) 4. glas moze pjevati septimu (1. glas pjeva G, 2. glas pjeva tercu - H, 3. glas pjeva kvintu - D, 4. glas pjeva septimu - F).
...

Sretno
skužil sam sve...hvala...:thumbup:

ANITA
27-10-2007, 17:20
Mozda nije loše uzeti malo note od klapskih pjesama npr. pa vidjeti kako oni slažu glasove.

klavijaturist
27-12-2008, 11:05
Mozda nije loše uzeti malo note od klapskih pjesama npr. pa vidjeti kako oni slažu glasove.

Di se mogu nabavit te note (stavite koji link)?

Hair-metal
27-12-2008, 12:05
Imaš nešta na www.naklapskinacin.com