View Full Version : Prvi poku??aj
Evo stiže mi za koji dan jedan lijepi komad hrastovine i namjeravam napraviti strata od njega. Vrat ću najvjerovatnije uzeti gotov (imam opciju da bude od jasena) jer želim da mi prva gitara ispadne dobro (donekle svirljivo):embarrest: .
E sad, zanima me jel ima tko kakva iskustva sa tom kombinacijom (hrast / jasen) ?
Izrada počinje sigurno jer sam uhvatio dosta vremena ali bi mi trebala pomoć iskusnih.
Naravno, cijeli ovaj "put" ću poslikati i vješati ovdje...
Sudeci prema nedavnim postovima na temu vrat od jasena, trebao bi jos jednom promisliti o vrsti drva za vrat... :unsure:
Sudeci prema nedavnim postovima na temu vrat od jasena, trebao bi jos jednom promisliti o vrsti drva za vrat... :unsure:
Koja tema, može link ?
Hvala
Koja tema, može link ?
Hvala
mozda bolje da vrat radis od javora? jucer se bas pricalo na forumu da jasen nije bas za pravit vrat, vise za skije:bigsmile: (tako kaze cika leslie)
evo i link na topic gdje se o tome raspravljalo:
http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?p=223328#post223328
pozdrav
Izvolis:
http://www.glazbeni-forum.com/showpost.php?p=222985&postcount=12
Hvala na savjetu ali mislim da nemam baš puno izbora pošto ču praviti samo tijelo kao što sam i napisao gore. A i gdje naći povoljan vrat od javora ? Ja bi isto najrađe da bude od javora.
Lijepo je vidjet da se prihvacaju konstruktivni savjeti, ionako je previse nadobudnosti, tvrdoglavosti i bezobrazluka u zadnje vrijeme bilo po forumu! :sick: Nadajmo se da su takvi proslost.... :wondering:
OT Sigurno ce ti se neki od profi-a javit sa nekim konkretnim naputkom/ponudom... :noworry:
Lijepo je vidjet da se prihvacaju konstruktivni savjeti, ionako je previse nadobudnosti, tvrdoglavosti i bezobrazluka u zadnje vrijeme bilo po forumu! :sick: Nadajmo se da su takvi proslost.... :wondering:
OT Sigurno ce ti se neki od profi-a javit sa nekim konkretnim naputkom/ponudom... :noworry:
Nadam se i za jedno i za drugo.
Kontam ovako. Ok. jasen je preelastičan ali ja planiram (možda) kupiti gotov vrat pa mislim da bi taj problem bio već prevaziđen ili se varam..?
Uostalom, ako i ne ispadne kako treba napravit će se jedan dobar stratoroštilj sa puno ćevapa i luka... :bigsmile:
.....ja planiram (možda) kupiti gotov vrat pa mislim da bi taj problem bio već prevaziđen ili se varam..?
A cuj, o nacinu na koji i gdje, te od koga kupujes vrat ovisi hoces li dobiti macka u vreci ili ne.... Dakle, oci u oci s prodavateljem (za kojeg je pozeljno da je i graditelj, ali ne i nuzno)!!! Inace na nacin na koji ces ti slagat djitru, prvo ces morati nabaviti vrat pa po njemu upasovati tijelo gitare... Obratno mi se cini kao malo tezi slucaj! Ili da ti neko napravi vrat prema tijelu??? Mislim da bi ti bilo najbolje da od pocetka znas sto zelis, jer na koncu o tome ovisi i izgled... A sto je najvaznije, sound i zadovoljstvo!!!!:bigsmile:
Nadam se i za jedno i za drugo.
Kontam ovako. Ok. jasen je preelastičan ali ja planiram (možda) kupiti gotov vrat pa mislim da bi taj problem bio već prevaziđen ili se varam..?
Uostalom, ako i ne ispadne kako treba napravit će se jedan dobar stratoroštilj sa puno ćevapa i luka... :bigsmile:
cek, malo, ti si iz Osijeka, ne? nije valjda da se tamo ne da nabaviti kakav komadic javora, pa makar i nizinskog? onaj moj jasenko strat ima vrat od nizinskog javora (doduse fretboard je od planinskog) i odlicno zvoni, cak i "na suho". ona "Spačva" ili tako nekako ne postoji vise?
jesu.
Spačva postoji..:noworry:
Da,fakat..probaj nač komad javora, nebi trebo bit problem.
A kod nekog stolara bi se dalo nači i mahagonija koji je isto tako dobar za vrat..i najbolje da je lameriran sa nečim "kručim".
Još jedna opcija bi bila orah, bilo kakav. I njega bi se relativno lako trebalo nači!
cek, malo, ti si iz Osijeka, ne? nije valjda da se tamo ne da nabaviti kakav komadic javora, pa makar i nizinskog? onaj moj jasenko strat ima vrat od nizinskog javora (doduse fretboard je od planinskog) i odlicno zvoni, cak i "na suho". ona "Spačva" ili tako nekako ne postoji vise?
Da, iz Osijeka sam. Ne mogu nikako nabaviti javor. Tražio sam ga dosta po okolnim selima jer nekako ne vjerujem u te Kaufland, Baumax daske ( a nisam ni kod njih našao).
Ako sam dobro shvatio kažeš da je planinski bolji... hmm... pa ja sam planinar.
Pokušat ću vidjeti u Velikoj i tom kraju jel ima netko u šupi neki komad.
Na što da pazim pri izboru "daske" ? Kakvi godovi? Kako prepoznati dovoljno osušeno drvo? Ma, samo se raspiši jer će mi vjerovatno sve koristiti. Usput, svaka čast na tvojim radovima (redovno pratim tvoj topic i onaj padouk strat mi je predivan, jedan od najlljepših stratova uopće što sam vidio).
Hvala na pomoći svima.
Spačva postoji..:noworry:
Da,fakat..probaj nač komad javora, nebi trebo bit problem.
A kod nekog stolara bi se dalo nači i mahagonija koji je isto tako dobar za vrat..i najbolje da je lameriran sa nečim "kručim".
Još jedna opcija bi bila orah, bilo kakav. I njega bi se relativno lako trebalo nači!
Kažeš da bi i orah bio dobar za vrat ? To mi ne bi trebalo biti problem za nabaviti (imam ga pred kućom) ali je orah teže drvo od hrasta (barem po mojim skromnim zapažanjima) pa se bojim da mi gitara ne bude dobro izbalansirana.
Orah je za fretboard,odi u neku stolariju i kupi neki mahagonij za vrat to te neče puno koštat ja sam svoje drvo od mahagonija dobio besplatno.Samo ti kupi mahagonij, za osušeni fretboard možeš stavit orah
Kažeš da bi i orah bio dobar za vrat ? To mi ne bi trebalo biti problem za nabaviti (imam ga pred kućom) ali je orah teže drvo od hrasta (barem po mojim skromnim zapažanjima) pa se bojim da mi gitara ne bude dobro izbalansirana.
Ako mislis na stablo koje ti jos raste pred kucom, odgodi projekt na par godina sve i da si ga jutros stihl-ovkom srusio..... Trebas SUHO drvo, a u tolikoj kolicini (jedna omanja daska) takvo ti je najjednostavnije kupiti! Zivis u Slavoniji, pa nije valjda da vam nedostaje pilana i kvalitetnog drva??? :bigsmile:
Ako mislis na stablo koje ti jos raste pred kucom, odgodi projekt na par godina sve i da si ga jutros stihl-ovkom srusio..... Trebas SUHO drvo, a u tolikoj kolicini (jedna omanja daska) takvo ti je najjednostavnije kupiti! Zivis u Slavoniji, pa nije valjda da vam nedostaje pilana i kvalitetnog drva??? :bigsmile:
Znam da treba suho drvo ali sam od njega rezao neke grane (deblje) prije par godina koje su sad suhe ko' barut.
Nažalost mahagonij nemogu naći ni u jednoj pilani u kojoj sam bio. Većinom u pilanama drže kojekakve topole, bukve i sl. što mi se čini neupotrebljivo.
Ja sam iz Osijeka, pa mi se javi na pp da ti dam neke adrese, a mogu te i odvesti kod jednog cike koji meni radi drvo.
Moze se u slavoniji nabaviti skoro sve samo treba puno kopati.
Ja sam iz Osijeka, pa mi se javi na pp da ti dam neke adrese, a mogu te i odvesti kod jednog cike koji meni radi drvo.
bravo Luthier! that's the spirit!
Ne, mahagoniji bi bio bolji izbor od oraha za vrat..nego samo ako nemaš drugug izbora.
Orah nije puno teži od javora i mislim da su oboje puno lakši od hrasta.
Nema mahagonija u našim pilanama, tj. ne pile ga..traži ga u "finijim" stolarijama.
Kaj se tiče godova, gledaj da su ti okomiti u odnosu na površinu za fingerboard.
Za fingerboard ti ne bih preporučio orah, pogotovo ne one grane, to je mlado drvo..dobro je za nakit:)
Stavljao sam prije orah na tambure i prestao, nije dovoljno hard.
Wenge za fingerboard..sasvim dobar.
Ili merbau!! :laugh: :laugh:
Mislim da orah hoče ispucati
Jel ti ovaj fretboard od oraha izgleda ispucan
http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=4056&page=3
Što reći svima nego hvala na savjetima. Pratim i dalje...
Polako imam već neku viziju od kojeg će drveta biti vrat al' nek' se još malo kiseli ideja.
Općenito, što mislite o tijelu od hrasta? Znam da je dosta teško drvo ali to me ne smeta jer volim kad je gitara teška ali... Što očekivati od zvuka ?
Gitara će definitivno biti stratocaster HSS (tremolo, ne floyd), small headstock i 22 polja (možda čak i 24 jer trenutno nemam nijednu gitaru s 24 polja).
Čak sam razmišljao o izradi strata bez pickguarda ali mislim da bi mi bilo preteško obraditi tijelo za to tako da će ipak ići pickguard.
Uglavnom, imam volje i jako čvrstu namjeru to napraviti !
Jel ti ovaj fretboard od oraha izgleda ispucan
http://www.glazbeni-forum.com/showthread.php?t=4056&page=3
Ne znam kaj da ti odgovorim.
I namještaj se izrađuje iz oraha pa nije ispucan....možda da ti odgovori netko tko je radio puno više sa orahom....možda Gilg???
Poslao sam ti PM.
Ma napravit ces ga bez pickguarda ako hoces, nemas problema.
Samo da ja napokon dotjeram radionu, jer je sada u totalnom kaosu.
Sto se tice alata, kod mene ima svega, aki se pripremi na puuuuno rada s rukama.
Ma napravit ces ga bez pickguarda ako hoces, nemas problema.
Samo da ja napokon dotjeram radionu, jer je sada u totalnom kaosu.
Sto se tice alata, kod mene ima svega, aki se pripremi na puuuuno rada s rukama.
Na rad sam naviknut i nisam lijen tako da to nije problem :smile:
|
|