Vozdra.
evo otvaram ovu temu jer me zanima, kao prvo, koji su uopce tonovi famozne istarske ljestvice.
a onda, ako netko zna uopce uoblicit takvo sto, postoji li kakva teoretska podloga tom glazbenom izricaju.
i jos akordi koji pashu uz to... bio bih vrlo zahvalan.
ma bilo sta o tome...
ta ljestvica je cak zasticena kao svjetska kulturna bastina od strane UNESCO-a ( :o) - pa spada pod world music ;D. ili spada pod glaz.teoriju, sta t ja znam. :P
ne znan tocno ali provaj prckat sa: e-fis-g-a-b-c
to bi trebala bit nika osnova.
bdv: poslusaj od daria marusica i livia moriosina plocu 'bura tramuntana' i provaj poskidat neke melodije. inace, meni je to ludilo ploca - nesto najbolje sto se u nas snimilo u zadnjih desetak godina. 8)
Postoje cetiri varijante ljestvice (prema Ivanu Mateticu Ronjgovu):
1. E,F,G,A,H,C
2. E,F,G,A,Hb,C
3. E,F,G,Ab,Hb,C, i
4. E,F,G,Ab,Hb,Cb
prva je aktualna u Puli i nekim mondenijim mjestima,najcesci graditelj instrumenata sa tom intonacijom je Martin Glavas.
posljednja je aktualna u vukojebinama i ostatak je originalne istarske intonacije.
Harme u pravilu ne postoje jer je istarski narodnjak iskljucivo DVOGLASAN.
Ako komponiras i zelis docarati istarski ambijent mozes sam slozit akorde od tonova iz posljednjeg niza.
Prva verzija ljestvice srodna je suvremenom i opcepoznatom stimanju, ali tonovi odmicu od standarda sa svakom sljedecom "snizilicom". I posljednja je potpuno "rastimana".
P.S. ljestvica nije samo Istarska. Koristi se od Ledenica (iznad Vinodolskog), preko Kvarnera do vrha Istre. Moze se rijetko cuti u okolici Zagreba i Pozege. I jos kojegdje.
sviša mi se sto je tamara obrovac radila sa istarskom ljstvicom... posebo spajanje tradicionalne i moderne glazbe...
Jes da sam istrijan al mi je istarska ljestvica malo irutantna. ;D
iz udzbenika za glazbeni, 8.razred:
Istarska glazbena ljestvica sastoji se od 6 tonova koji se nizu izmjenjivanjem polustepena i cijelih stepena.
S obzirom da se uvijek pjeva 2-glasno dodan je drugi glas ispod.
Napjevi se izvode dakle 2-glasno, ali u netemperiranim intervalima (malo manji od male terce ili malo veci od velike sekste).
|D |C# D E F G G# |
|H# |C H C# D E F |
Predtakt ukazuje na vodjicu u donjem glasu koja se pjeva samo u kadenci (kraju napjeva).
@micc
hvala. i ja bih volio vidjet nesto vise s tim u svezi ako ima kakva knjiga, slobodno preporuci ...
mislio sam da postoji samo jedna jedina ljestvica, znao sam za to dvoglasje, ali da ih ima 4 verzije :o :o :o stvarno su napredni ;D mislim da prva i druga koju si napisao nemaju puno veze s tim, jer su u obicnom C i F-dur tonalitetu. brijem da bi samo ova zadnja mogla biti originalan primjerak.
Tamar Obrovac - meni je ona muzik malo previse cak i za jazz. atonalnosti na tone :D