View Full Version : U??timavanje gitare!
Kako se pravo nastima gitara? Mislim, stavio sam zice i zategnuo ih. Uz pomoc "tunera" sam ih zategnuo koliko je bilo potrebno da sviraju odredjeni ton. Eh sada je moje pitanje, jel se nastima na prvi taj ton ili na jednu oktavu vise??? Jel zice moraju biti skroz zategnute ili mogu li biti i malo labave? Npr. sestu E zicu mogu npr. na polju 12 gurnuti malo vise od pola centimetra prema dolje. Jel to treba tak da bude ili da ju jos zategnem???
NervousStandBass 25-11-2003, 19:13 Vjerojatno će ti neko pametniji i iskusniji od mene reći nekaj boljeg al do tada... evo:
Pa nemoj zatetati žice sad baš dok ne puknu... i ovo sa 12. poljem.. da to tak valjda treba biti... trebaš ih moći micati gore dolje...
Ak si naštimao po štimeru i sve veli da je ok... onda nek tak i bude... nemoj ti još zatetat jer će ti sam puknuti... pa ćeš morat kupit nove...
mislio sam da bih tako uklonuo "buzz". naime zice mi dodiruju pragove iza polja kojeg sam stisnuo i stvaraju taj iritantan zvuk. A kada sam uzeo D zicu i povisio ju za oktavu zvuk je bio cist, pa sam mislio da sam nesto krivo napravio kod stimanja...
mislio sam da bih tako uklonuo "buzz". naime zice mi dodiruju pragove iza polja kojeg sam stisnuo i stvaraju taj iritantan zvuk. A kada sam uzeo D zicu i povisio ju za oktavu zvuk je bio cist, pa sam mislio da sam nesto krivo napravio kod stimanja...
a da odneses gitaru nekom ko se malo vise kuzi od tebe da ti je nastima i da ti pokaze kako se to radi?
pa podigni malo zice ak ti dodiruju pragove....al najbolje da to odfuras nekom ko kaj zvincic kaze i nek ti pokaze...jer ovak sam samo mores zivce izgubit ;)
kad bih nekog imao otisao bih do njega. Nego kako se mogu zice podici?
kad bih nekog imao otisao bih do njega. Nego kako se mogu zice podici?
jesi u zagrebu?
imas par ljudi koji se time bavi i nece ti puno naplatit....
potrazi na forumu thread o Nicku, imas tamo adresu i br. tel.-a
eh da sam u zg...
u vk sam. ovdje ne poznajem nikoga tko se u gitare razumije... :(
crazy horse 26-11-2003, 21:42 jer imas klavir, neku klavijaturu ili bilošta?? Ako znaš gdi je E1, e na tu oktavu trebaš naštimati!!! Ne više...prva žica je na E1
Ako nemaš..reci..pa ćemo nešto smisliti ;)
jesi u zagrebu?
imas par ljudi koji se time bavi i nece ti puno naplatit....
jel znas neku trgovinu u Osijeku koji nastimavaju gitare i popravljaju, itd...?
Sad prek vikenda sam tamo, mozda cak i sutra.
jer imas klavir, neku klavijaturu ili bilošta?? Ako znaš gdi je E1, e na tu oktavu trebaš naštimati!!! Ne više...prva žica je na E1
Ako nemaš..reci..pa ćemo nešto smisliti ;)
e ajmo nesto smisliti :)
odgovori samo na ovo pitanje i dosta toga ce mi biti jasno... Stavim 1. zicu i zategnem malkice. Trznem ju i ona ne proizvodi nikakav ton jer je treba jos zategnuti. Eh sada uzimam stimer i uz njegovu pomoc zatezem tu zicu dok on ne pokaze da je to ton E.
Eh sada je pitanje jel to tako ide ili trebam jos malo vrtiti da dodjem na oktavu vise?
Ja sam napravio ovako kako sam opisao prije 2 tjedna kada sam mjenjao zice. No ipak su mi nekako labave. Zbog toga mi se javlja brencanje koje me iritira. Uocio sam da kada zategnem zicu na oktavu vise, to brencanje se ukloni, pa sam mislio da sam krivo nastimao zice i zato sam dosao ovdje u nadi da mi netko pomogne :)
crazy horse 27-11-2003, 13:00 E oćemo vako.... :)
Ti meni daš adresu na PM i ja ti pošaljem Petrrucijevu školu..tamo ti se on štima i daje tebi da se naštimaš po njegovoj gitari :) To bi trebalo upaliti ;)
A onda ako brenči onda javi da imaš problem, pa ćemo ti svi mi dalje pomoći :)
mozda trebas malo svirat po gitari ako zice onak malo brence jer i to zna bit dok se zice malo ne ufuraju na gitaru...
to nije bio slucaj kod mene...na akusticnoj dok sam stavio nove bilo je onak malo brencalo...nakon negdje 2 tjedna je prestalo...
ACDCblues 01-12-2003, 22:31 Dafreek, ovo je mozda primitivna metoda, al pokusaj naprimjer nastimati zice kosristeci pjesme koje pocinju sa paznom zicom(idealno bi bilo e)..to ja radim kad mi se ne da trazit tuner i kad mi se neda stimat uz (shitty) piano...ubacim ac/dc live i kad angus na The razors edge opali praznu e lijepo nastimam...tako ces bit siguran da ih nisi pretegnuo
crazy horse 02-12-2003, 13:23 Gitara se štima na 440 Hz a klavir na 444 Hz (mislim), stoga ti to nije najpametnije..tako sam i ja štimao, pa mi često nije odgovaralo svirajući uz snimku..pogotov kad nisu oktave bile naštimane, tad se razlika užasno čula ;)
Možda je problem u tvome "ne-štimugnu" sa sviranjem uz AC/DC upravo u tome
ACDCblues 02-12-2003, 14:57 Možda je problem u tvome "ne-štimugnu" sa sviranjem uz AC/DC upravo u tome
ne to nije slucaj..provjereno. kaze tuner, a kazu i druge pjemse koje sviram
NervousStandBass 17-01-2004, 18:19 i jel mi neko može reći nakraju što je to NAŠTIMAVANJE OKTAVA??? dajte ljudi pobogu!!! smilujte se...
crazy horse 18-01-2004, 11:09 Odsviraj praznu žicu i onda odsviraj tu žica držeći 12 polje... to bi trebala biti oktava.. a ako štanga u vratu nije dobro podešena, oktave nisu naštimane... Kad podesiš vrat, onda pomoću štimera pogledaš dal je žica naštimana... ako jest, onda gledaš, jer je naštimano ako držiš 12 polje.. ako nije - oktava nije naštimana...
Neznam kako na basu, al na gitari imas na konjicu one sarafe koje vrtis da bi podesio oktave...
Nije neko objašnjenje..valjda ćeš nekaj skužiti :)
NervousStandBass 18-01-2004, 11:15 ah tako dakle... pa to sam tražio.. svi nekaj pričaju.. naštimaj oktave, oktave ovo, oktave ono.. a niko nebi se čak ni udostojio objasnit jadnom neukom čovjeku šta je to... aj fala krejzi... btw: jesi ti nakraju dobio onaj cd od six packa???
Neznam kako na basu, al na gitari imas na konjicu one sarafe koje vrtis da bi podesio oktave...
tako je i na basu ;o)
za NS-a, to ti je onaj jedan saraf kojim skracujes i produzujes duljinu zice, tj. sedlo...nemoj ga pobrkat sa ona dva mala koji povisuju i snizavaju iste.
Metallica 27-02-2004, 14:54 Cuo sam da ima na internetu ima neki program pomocu kojeg lako mozes nastimati zice na gitari.Jel nes znate o tome ???
NervousStandBass 27-02-2004, 18:24 ima.. ima... kako nebi bilo... Audio Phonics Guitar Tuner... tako se zove... jako je dobar, sve živo naštimava... moraš naravno imati i mikrofon za komp :)
ima.. ima... kako nebi bilo... Audio Phonics Guitar Tuner... tako se zove... jako je dobar, sve živo naštimava... moraš naravno imati i mikrofon za komp :)
Ili jos bolji - G-Tune
ako imas elektricnu, mozes samo ustekat gitaru u zvucnu, ne trebas imat mikrofon
JohnLennon 14-03-2004, 00:34 ja sam u početku štimao gitaru na uho, a onda sam otkrio da i u guitar pro-u možeš štimati gitaru (ne na štimeru). jednostavno odabereš vrstu gitare i klikneš na određeni ton i "usuglasiš" ga s onim na gitari:) ;D
frusciante 18-03-2004, 13:22 stari moj, trebaš jedino kupit nekakav štimer i naštimat da ti ton svake žice odgovara na štimeru 440 mHz
1 žica E
2 žica H(na štimeru b)
3 žica G
4 žica D
5 žica A
6 ŽICA E!!!
žICE SU POREDANE OD NAJTANJE PREMA NAJDEBLJOJ!!!
Ako nemaš štimer, onda na sluh naštimaj šestu žicu, onda pritisni njeno peto polje koje ti mora zvučat kao 5. žica. I tako sve do 3. žice na kojoj pritisneš 4. polje da bi ti zvučala kao 2. žica.
Lord Sirius 18-03-2004, 13:38 stari moj, trebaš jedino kupit nekakav štimer i naštimat da ti ton svake žice odgovara na štimeru 440 mHz
1 žica E
2 žica H(na štimeru b)
3 žica G
4 žica D
5 žica A
6 ŽICA E!!!
žICE SU POREDANE OD NAJTANJE PREMA NAJDEBLJOJ!!!
Ako nemaš štimer, onda na sluh naštimaj šestu žicu, onda pritisni njeno peto polje koje ti mora zvučat kao 5. žica. I tako sve do 3. žice na kojoj pritisneš 4. polje da bi ti zvučala kao 2. žica.
mislim da smo ovo odavno apsolvirali...
i uobicajna je praksa štimati od prve žice prema šestoj, ali ako tebi je ok od 6te do prve onda ok.
ton svake žice odgovara na štimeru 440 mHz
i ne radi se o 440 MILI-Hz niti 440 MEGA-Hz nego samo o 440 Hz
440 MHz = 440 000 000 Hz
440 mHz = 0.44 Hz
Jojo The Bandit 13-06-2004, 13:19 Koji je to bog?
Mislim da znam otprilike, mislim,pretpostavljam da znam kaj je, al daj mi točno objasnite kaj di poštelat i kaj znači da je poštelano, odnosno kak provjerit?
Lord Sirius 13-06-2004, 17:05 napisat ću ti večeras (ako nitko drugi ne napiše), nadam se da se možeš strpit....
a stvarno je tesko za objasnit, nema sta. jos 10 sekundi si mogao odvojiti da napises slijedece:
Moras namjestiti konjice tako da ti prirodni harmonik na 12 polju bude isti ton kao i kada pritisnes ton na 12tom polju.
Lord Sirius 13-06-2004, 17:07 i uostalom, mogli smo se malo potruditi i u search upisati štimanje oktava, jelte..i vidi vidi sta bi dobili:
http://www.glazbeni-forum.com/index.php?topic=3748.msg69394#msg69394
Ej, kad smo vec kod ustimavanja... Kako da ustimam gitaru bez stimera, jednom mi je frend objasnio ali sam zaboravio. Sta se sve zice za usporedbu sa drugima hvataju u petom polju ili???
TrulaJabuka 23-01-2005, 21:51 Ustimaj prvu zicu (to se obicno radi pomocu glazbene viljuske koja daje ton a na 440 hz ili cega vec)
Stisni drugu zicu na petom polju, mora zvucit kao prva prazna
Stisni trecu zicu na cetvrtom polju (da, na cetvrtom), mora zvucat kao druga prazna
Stisni cetvrtu zicu na petom polju (da, na petom), mora zvucat kao treca prazna
Stisni petu zicu na petom polju, mora zvucat kao cetvrta prazna
Stisni sestu zicu u na petom polju, mora zvucat kao peta prazna
Dobar nacin ti je jos ovo... Nastimas prvu
Sad, harmonik ondnosno fazolet na prvoj zici na sedmom polju mora zvucat isto ko harmonik na drugoj zici na petom polju
(trecu zicu ne mozes nastimati prema drugoj na taj nacin)
onda nastimas trecu ovak obicno, i onda na cetvrtoj zici mora harmonik na sedmom polju zvucati kao harmonik na petoj zici na petom polju, i harmonik na petoj zici na sedmom polju mora zvucat kao harmonik na sestoj zici na petom polju
Ustimaj prvu zicu (to se obicno radi pomocu glazbene viljuske koja daje ton a na 440 hz ili cega vec)
Stisni trecu zicu na cetvrtom polju (da, na cetvrtom), mora zvucat kao druga prazna
da nisi ti malo pomijesao loncice? ;D
inace, zbog prirode instrumenta ovo i stimanje pomocu harmonika su dva najgora nacina za nastimat instrument po sluhu.
Destrega 23-01-2005, 23:28 Ustimaj prvu zicu (to se obicno radi pomocu glazbene viljuske koja daje ton a na 440 hz ili cega vec)
inace, zbog prirode instrumenta ovo i stimanje pomocu harmonika su dva najgora nacina za nastimat instrument po sluhu.
a koji bi ti predlozia?
a koji bi ti predlozia?
Jednostavno nauci napamet kako koji ton zvuci.. ja nemam problema s nastimavanjem jer znam tocno kako svaka zica ide.. Ajde, falijem i ja koji put :)
a koji bi ti predlozia?
za smrtnike: stimer :)
Destrega 23-01-2005, 23:41 a koji bi ti predlozia?
za smrtnike: stimer :)
Dobro ali cesto se naces u situvaciji da nemas stimer, ja obicno stiman po 5om pragu
i onda jes provjeravam svaku zicu.
Gerontius 23-01-2005, 23:47 inace, zbog prirode instrumenta ovo i stimanje pomocu harmonika su dva najgora nacina za nastimat instrument po sluhu.
yup...
iako, ako imas earvana nut ( koji si mislim nabaviti ) to je dobro rjesenje
najbolje je IMHO nastimat se tak da prvo nastimas petu zicu po vilici ( ili prvu, ako imas E vilicu ), onda lupis Edur... nastimas ga tako da dobro zvuci, ( normalno, bez da diras onu zicu koju si po vilici nastimao ) onda C dur... pa malo korigiras... tako dobijas relativno "svestran stim"
inace, najmudrije bi bilo stimat prije svake pjesme ovisno u kojem je tonalitetu, ali to traje.
ili... nabavi fretless gitaru, kao veliki Shawn Lane :D
Lord Sirius 23-01-2005, 23:50 inace, zbog prirode instrumenta ovo i stimanje pomocu harmonika su dva najgora nacina za nastimat instrument po sluhu.
zašto?
zašto?
zato sto je gitara temperirani instrument...i stimanje istog je pitanje kompromisa...
a stimanje po "5-tom pragu" je vrlo neprecizno (pogotovo kod nizih zica) jer dosta ovisi i o pritisku zice o prag i o jacini trzanja.
postoje nacini kako nastimat gitaru po sluhu, al za to prvo trebas znat sta slusat ;)
sjecas se kako sam ja stimao onu akustaru na meetingu kad si i ti bio? ;)
Destrega 23-01-2005, 23:55 zašto?
ja se bome nesican, znan da si nesto tandrka po njoj... :D
Lord Sirius 23-01-2005, 23:57 a stimanje po "5-tom pragu" je vrlo neprecizno (pogotovo kod nizih zica) jer dosta ovisi i o pritisku zice o prag i o jacini trzanja.
a po harmonicima?
dobra ;D ;D
ako je instrument nekvalitetan onda ti nece stimat u poljima .
nerazumjem se u gitare al znam na trzuackim instrumentima .kolko imas do 12 polja tolko ti treba do kobilice da ti oktava bude tocna
a ako nije onda sam nastimavaj.
a sto se tice nastimavanja
samo jednu zicu nastimas i onda ti je lako dalje, po 5 polju ili kako vec ide gitara.
a sto se tice da placas da ti neko nastima nemoj,. bolje daj meni ja ti je za 20 sekundi nastimam.
Unknown Hero 28-01-2005, 00:29 zašto?
zato sto je gitara temperirani instrument...i stimanje istog je pitanje kompromisa...
a stimanje po "5-tom pragu" je vrlo neprecizno (pogotovo kod nizih zica) jer dosta ovisi i o pritisku zice o prag i o jacini trzanja.
Istina da ovisi o pritisku žice, ali o jačini trzaja ovisi i kad naštimavaš po sluhu!
Eres the Elessar 06-02-2005, 01:44 Prvo da odgovorim friku-ovako gitara ti brenci iz nekoliko razloga-ili ti vrat nije nastiman,ili ako imas floyd rose(ono veliko sa puno kotacica na dnu gitare i moze se stisnuti da ude u rupu sa bilokoje strane ;)) te oktave
Ovako vrat stimas tako da stisnes prvo polje i ono koje je najblize spajanju vrata sa gitarom i na sredini(8.polje) iznad freta ti mora biti razdaljina 0.5 mm drugim rijecima kad tako stisnes zicu lupi po njoj(iskobiniraj nesto,jezik,brada itd ;)) i mora ti se cuti neki zvuk-tih ali cist(donekle).Sto se tice floyd rosea-e on je malo problematicniji.imas najcesce dva kotacica za stimanje zica gore dolje i na drugoj strani gitare rupu u kojoj su federi za floyd koje mozes zatezati i opustati-moras naci pravi omjer napetosti zica i visine floyda(a to je koglomerat onih federa i vijaka kao sto rekoh ;) najbolje ti je da ti floyd malo viri prema gore ali ne previse jer ce ti rucica zapinjati-ja volim kada mi je potpuno vodoravan i duboko postavljen.Oktave su ti gore objasnjnje bile pa nema potrebe da trosim prste.Sjeban je postupak-jer moras nastimati gitaru pa srediti vrat i rose i tako u krug dok sve ne bude savrseno-naucis se s vremenom-e a sto se tice stimanja po sluhu jeste li ikada culi za rezonanciju??? :) npr. lupis peto polje 2. zice i prva mora zatitrati ;) nemoras ni cuti gitaru da provjeris stimung ;)
bababoom 10-02-2005, 17:10 Covjece si ikad cuo za imbus!!!!!!
Eres the Elessar 10-02-2005, 23:23 Ja? :) kakve veze ima imbus sa onim sto sam rekao?
bababoom 11-02-2005, 10:52 Ja? :) kakve veze ima imbus sa onim sto sam rekao?
Elessar, misam mislio na tebe vec na onoga tko je napisao topic!
Sorry ak si mislio da se odnosi na tebe...
s imbusom namjestis gitaru pa ne brence zice
ima neko mozda nekakav stimer na kompjuteru za gitaru?ili ako neko zna neki sajt di se tako nesto moze skinut...??
Lord Sirius 19-02-2005, 00:00 ima neko mozda nekakav stimer na kompjuteru za gitaru?ili ako neko zna neki sajt di se tako nesto moze skinut...??
Audio Phonics Guitar Tuner
Eres the Elessar 19-02-2005, 00:03 Na guitar pro mozes stimati-ali ti 4.0 verzija ima mali bug-prva zica se nemoze dobro ustimati pa skines najnoviju demo verziju(koja se usput nemoze crackati)
BroadStreetBully 25-06-2005, 17:06 Digni malo konjic sa imbusom ili sta vec sviras da ti zice ne dodiruju pragove.
Gitaru kad stimas preko stimera uvjek je stimas u E to znaci kad ti crtica
ili kazaljka dođe na sredinu i pokaze crveno na e gitara ti je ustimana
tako sve zice na sredinu i to je to.
silencox 26-06-2005, 09:40 Na guitar pro mozes stimati-ali ti 4.0 verzija ima mali bug-prva zica se nemoze dobro ustimati pa skines najnoviju demo verziju(koja se usput nemoze crackati)
misliš na 4.1.0 verziju ili neku noviju
JohnLennon 30-06-2005, 23:17 ima neko mozda nekakav stimer na kompjuteru za gitaru?ili ako neko zna neki sajt di se tako nesto moze skinut...??
ja nekad kad hoću da baš bude naštimano kak bog zapovijeda štimam preko gp-a.
Ili jos bolji - G-Tune
ako imas elektricnu, mozes samo ustekat gitaru u zvucnu, ne trebas imat mikrofon
e ovo je stvarno dobra stvar. radi ko svicarski sir :) :)
Mene zanima kako točno naštimati (električnu) gitaru pomoću nekog programa na kompu.
Skinuo sam AP Tuner 3.06 i probao naštimati. (spojio sam gitaru direktno u ulaz za mikrofon na kompu) Stvar je u tome da ja ne znam treba li ona kazaljka pokazivat "0" odmah nakon što lupim po žici ili kada pustim kazaljku da se potpuno smiri... jer čitao sam malo po ovom topicu i vidio da druga žica na 5. polju mora zvučati kao prva prazna žica... nakon mog "naštimavanja" ne zvuči tako! :D Isto tako... kojom jačinom moram trznut po žici? Što jače/slabije? Nešto između?
Dakle, može li netko pobliže objasnit naštimavanje s tim programom (ili možda nekim boljim)? ;)
Mene zanima kako točno naštimati (električnu) gitaru pomoću nekog programa na kompu.
Skinuo sam AP Tuner 3.06 i probao naštimati. (spojio sam gitaru direktno u ulaz za mikrofon na kompu) Stvar je u tome da ja ne znam treba li ona kazaljka pokazivat "0" odmah nakon što lupim po žici ili kada pustim kazaljku da se potpuno smiri...
zavisi o stilu sviranja, ako sviras jako energicno onda stimas na attack. ako sviras normalno onda stimas na decay.
jer čitao sam malo po ovom topicu i vidio da druga žica na 5. polju mora zvučati kao prva prazna žica... nakon mog "naštimavanja" ne zvuči tako! :D
kad nabavis kvalitetniju gitaru i naucis stimat, zvucat ce :)
king_of_nothing 10-11-2005, 11:30 ja si stimam gitaru tako da nastimam E zicu (najdeblju) i onda ostale stimam tako da odsviram powerchord na nultom polju svake zice, dakle
e-----------------------------------2------
H (B)-----------------------3------0------
G--------------------2------0-------------
D-------------2-----0---------------------
A----2--------0---------------------------
E----0-------------------------------------
???
zasto bi stimanje pomocu harmonika bio los nacin? recimo, nadjem neku pjesmu kod koje je prvi ton neka prazna zica, nema veze koja, ali da pojednostavim recimo da je to G... sad nastimam G i onda pomocu harmonika nastimam A i kada se harmonici podudaraju kad ih okinem istovremeno (znaci kad nema onog zavijajuceg zvuka nego ravan ton) ponovim postupak za D i E zicu
tak sam se snalazio dok nisam nabavio stimer i nikad nije bilo problema...
Deda Pantelija 10-11-2005, 13:18 ja si stimam gitaru tako da nastimam E zicu (najdeblju) i onda ostale stimam tako da odsviram powerchord na nultom polju svake zice, dakle
e-----------------------------------2------
H (B)-----------------------3------0------
G--------------------2------0-------------
D-------------2-----0---------------------
A----2--------0---------------------------
E----0-------------------------------------
???
I na temelju čega zaključiš da ti je gitara naštimana?
king_of_nothing 10-11-2005, 16:25 sluha ;D
sluha ;D
ak vec stimas tako, kaj ti ne bi bilo jednostavnije to raditi sa oktavama umjesto sa kvintama?
Deda Pantelija 10-11-2005, 16:33 sluha Grin
Ok. I lakše ti je na temelju sluha skužiti da si točno naštimao razliku između dva tona kao, recimo, kvintu nego kao primu?
king_of_nothing 10-11-2005, 18:54 da, pogotovo na visim zicama.
Deda Pantelija 11-11-2005, 00:40 da, pogotovo na visim zicama.
Ok, zašto onda sve žice ne štimaš tako?
king_of_nothing 11-11-2005, 15:26 pa stimam tako sve zice, nego sam samo rekao da mi je pogotovo lakse na visim zicama tako stimati u odnosu na stimanje sa oktavama, harmonicima, primama, p.m.-terinama itd.... ;)
Deda Pantelija 11-11-2005, 22:26 Ono što si ti nacrtao par postova više, nije štimanje po oktavama a bome ni po primama.
Ono što si ti nacrtao par postova više, nije štimanje po oktavama a bome ni po primama.
sta nije to stimanje po kvintama?
Deda Pantelija 11-11-2005, 22:41 sta nije to stimanje po kvintama?
Ono što je on nacrtao jest. I tamo piše da štima tako. A par postova kasnije kaže da mu je najlakše štimati po primama i da tak štima, ali da tak ne štima.... ;D..mislim, jebe lud zbunjenoga...a ne znam koji sam ja od te dvojice ;D
Gerontius 11-11-2005, 22:52 ja sam narucio earvana nut... jedva cekam da stigne
BaklavaMetal 11-11-2005, 23:58 ja sam narucio earvana nut... jedva cekam da stigne
ja sam narucio veliku mijesanu... jedva cekam da stigne ;D
king_of_nothing 15-11-2005, 16:42 Ono što je on nacrtao jest. I tamo piše da štima tako. A par postova kasnije kaže da mu je najlakše štimati po primama i da tak štima, ali da tak ne štima.... ;D..mislim, jebe lud zbunjenoga...a ne znam koji sam ja od te dvojice ;D
a đizus.... ::)
procitaj jos jednom sve po kronoloskom redu i sa razumijevanjem... ;)
Ok. I lakše ti je na temelju sluha skužiti da si točno naštimao razliku između dva tona kao, recimo, kvintu nego kao primu?
da, pogotovo na visim zicama.
Ok, zašto onda sve žice ne štimaš tako?
pa stimam tako sve zice, nego sam samo rekao da mi je pogotovo lakse na visim zicama tako stimati u odnosu na stimanje sa oktavama, harmonicima, primama, p.m.-terinama itd.... ;)
brijem da sam ja lud ;D
Deda Pantelija 15-11-2005, 16:53 Ah, sooooo, mein Führer!!
Deda Pantelija 15-11-2005, 16:57 brijem da sam ja lud ;D
Onda sam ja zbunjen. I jeben, ako ćemo biti precizni! >:( >:( >:( ;D ;D ;D ;D
Kako se pravo nastima gitara?
Jesil' napokon naštimao gitaru?:blink:
Haha... otkud si ga samo iskopao.
A čime ti, King_nothing, naštimaš (ili si štimao :D) 6. žicu?
Ako već 6. naštimaš štimerom, zar ti nije lakše onda sve ostale naštimat isto štimerom?
|